Abonamente companii

Servicii medicale decontate

 • Diagnosticarea afectiunilor tiroidiene: gusa difuza sau nodulara, noduli tiroidieni solitari, afectiuni ce pot fi asociate cu hipotiroidie sau hipertiroidie, boli tiroidiene autoimune.
 • Determinarea cauzelor ce duc la neregularitati ale ciclului menstrual, precum si tratarea acestor afectiuni.
 • Contraceptie hormonala adecvata varstei si eventualelor afectiuni asociate ale pacientei.
 • Diagnosticarea si tratarea cauzelor de infertilitate primara sau secundara.
 • Diagnosticarea modificarilor de structura ale sanilor prin examen senologic completat cu ecografie mamara.
 • Tratarea tulburarilor secundare menopauzei : neuro-vegetative, tulburari trofice genito-urinare, osteoporoza.
 • Pentru stabilirea unui diagnostic de certitudine se folosesc analize de laborator, metode imagistice(ecografie tiroidiana, ecografie utero-ovariana, ecografia mamara), examen oftalmologic necesar pacientilor cu oftalmopatie de cauza endocrina.

 • Citologie prin punctie tiroidiana cu ac ...extinde

  Rolul puncţiei aspirative cu ac fin (FNAB) în diagnosticul şi tratamentul nodulilor tiroidieni

   Nodulul tiroidian

  Reprezintă o delimitare a parenchimului tiroidian faţă de ţesutul vecin, detectată ecografic şi în unele cazuri vizibil sau palpabil de către pacient. Se aproximează că odată cu utilizarea pe scară largă a ecografiei în ultimii 20 de ani s-a observat o creştere a prevalenţei nodulilor tiroidieni nepalpapili (în jur de 50% din populaţia generală).

   Factori de risc pentru cancerul tiroidian

  Marea majoritate a nodulilor tiroidieni sunt benigni, în jur de 95%. Printre principalii factori de risc pentru cancerul tiroidian sunt antecedentele de iradiere la nivelul capului sau gâtului, antecedentele familiale de cancer tiroidian, sexul masculin, sindroame genetice caracterizate prin tumori endocrine multiple.

   Cum se evaluează nodulii tiroidieni?

  Evaluarea nodulilor tiroidieni presupune iniţial ecografia tiroidiană şi testele funcţionale tiroidiene, ulterior, în funcţie de indicaţie, citologia prin puncţie aspirativă cu ac fin (FNAB-fine needle aspiration biopsy) şi scintigrama tiroidiană doar în cazuri selecţionate.

   Ce este puncţia- biopsie tiroidiană cu ac fin?

  Procedura permite diagnosticarea tipului de celule din nodulii tiroidieni, formulând un diagnostic citologic în vederea stabilirii prognosticului, evoluţiei şi tratamentului acestora. Rămâne cea mai bună metodă pentru a depista natura unui nodul tiroidian în afara tiroidectomiei. Totuşi diagnosticul nu se poate pune cu o acurateţe de 100% în toate cazurile, existând un mic procent (sub 10%) cu diagnostic neinterpretabil/susceptibil de eroare.

  Pregătirea

  Nu există o pregătire în prealabil, cu excepţia pacienţilor ce primesc tratament anticoagulant oral sau injectabil.

  Cum decurge analiza?

  Medicul va explica în amănunt în ce constă procedura: un ac foarte subţire este introdus în tiroidă sub ghidaj ecografic, aspirându-se de la nivelul nodulului suspect o cantitate foarte mica de celule şi lichid, care ulterior urmează a fi examinată la microscop de catre medicul anatomopatolog. După efectuarea procedurii, ce durează aproximativ 5-10 minute, recuperarea este imediată. Pacientii işi pot relua activitatea cotidiană în aceeaşi zi, imediat după terminarea puncţiei.

   

   Riscurile posibile

  Este o manevră simplă, dar invazivă. Efectuată de un medic experimentat, sub ghidaj ecografic, procedura este extrem de puţin riscantă, acesta vizualizând bine structurile anatomice vecine nodulului, astfel evitând lezarea vaselor mari, a traheei sau a esofagului. Conform studiilor, nu există risc de „împrăştiere” sau „însămânţare” a ţesutului vecin, în cazul în care nodulul puncţionat este malign.

  Cel mai frecvent apare doar durere cu caracter de jenă la locul de puncţie, dar aceasta este de scurtă durată, mai redusă decât durerea în cazul unei injecţii intramusculare sau intravenoase şi nu necesită decât cel mult administrare de analgezice uzuale.

  În cazuri excepţionale pot apărea infecţie la locul de puncţie (chiar dacă se folosesc instrumente sterile), hemoragie la locul de puncţie (mai ales dacă nu se respectă recomandarea de compresie locală timp de minim 15 minute şi de a evita ridicatul/ţipatul/tuşitul timp de 24 de ore), înţeparea accidentală a ţesuturilor din vecinătate (trahee, vena jugulară, artera carotidă), apărând mici hematoame, ameţeli datorate poziţiei de hiperextensie a capului; foarte rar poate apărea reacţie vagală, cu senzatie de “leşin” (lipotimie).

   

  Rezultatul

   Este obţinut de regulă în câteva zile, după prelucrarea lamelor şi examinarea efectuată de către un medic anatomopatolog cu experienţă îndelungată în citopatologia tiroidiană.

  Rezultatele sunt oferite în sistemul Bethesda de raportare a citologiei tiroidiene (2008) recomandat de Asociatia Americana de Tiroidologie în 2015. Acesta presupune 6 categorii diagnostice, riscul de malignitate şi managementul asociat.

   

  Categorie diagnostică

  Risc de malignitate

  Atitudine terapeutică

  I. Non-diagnostică sau nesatisfăcătoare

  1-4(%)

  Repetare FNAB peste cel puţin 3 luni

  II. Benign

  0-3 (%)

  Urmărire clinică la 6 luni

  III. Atipii cu semnificaţie nedeterminată sau leziune foliculară cu semnificaţie nedeterminată

  ~ 5-25 (%)

  Repetare FNAB peste 6 luni

  IV. Neoplazie foliculară sau suspiciune de neoplazie foliculară

  15-30 (%)

  Intervenţie chirurgicală

  V. Suspiciune pentru malignitate

  60-75 (%)

  Intervenţie chirurgicală

  VI. Malign

  97-99 (%)

  Intervenţie chirurgicală

   

   Puncţia tiroidiană cu scop terapeutic?

   

  În cazul nodulilor cu conţinut lichidian (noduli chistici sau hemoragici) realizarea puncţiei evacuatorii are un rol terapeutic, extrăgând prin acul de puncţie lichidul şi reducând astfel dimensiunea nodulului.

Medici

Dr. SUVOIALA-STAMATE ANDREEA , medic specialist endocrinologie, competenta in ecografie endocrina

Dr. CIMA LUMINITA , medic specialist endocrinologie, competenta in ecografie endocrina

Dr. MIHAI DANIEL, medic specialist endocrinologie, competenta in ecografie endocrina

Curriculum vitae ...extinde

 Grad profesional - Medic specialist endocrinolog

 Competente:    - Ecografie endocrina – tiroida, paratiroide, ovar, testicul

                        -  Punctie biopsie cu ac fin a nodulilor tiroidieni ghidata ecografic

                       -  Certified Clinical Densitometrist de catre ISCD (International Society of Clinical Densitometry)

  Experienta profesionala:  Absolvent al Facultatii de Medicina Generala in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" din Iasi, cu media 9.97, urmeaza pregatirea in cadrul rezidentiatului in endocrinologie in perioada 2008-2012 la Institutul National de Endocrinologie Bucuresti, sub indrumarea Prof. Dr. Corin Badiu. A promovat examenul de medic specialist endocrinolog in octombrie 2013, cu nota 9.86.

 -       01.2014 - prezent: Institutul „C. I. Parhon” Bucuresti - asistenta medicala de specialitate in endocrinologie, sectia clinica „Patologie tiroidiana de corelatie”.

 -       05.2014 – prezent: colaborator Clinica Bioterra Med Bucuresti - consultatii endocrinologie si ecografii tiroidiene

 -       06.2014 – prezent : Clinica Regina Maria , Dorobanti – consultatii endocrinologie si ecografii tiroidiene

 -       03.2014 - 06.2015: colaborator Clinica Gral Medical Bucuresti - consultatii endocrinologie

 

Arii de interes medical: Experienta profesionala deosebita, dobandita prin ingrijirea directa a pacientilor cu patologie tumorala hipotalamo–hipofizara, noduli tiroidieni si disfunctii tiroidiene, tulburari menstruale și ovar polichistic, infertilitate de cuplu, tulburări de menopauză și osteoporoză, obezitate si complicatiile ei, hipertensiunea de cauza endocrina, tumori suprarenale, tumori neuroendocrine, hiperparatiroidism primar si secundar, tulburari de crestere si pubertate. 

  Experienta deosebita in ecografie tiroidiana prin efectuarea unui numar de peste 300 ecografii lunar in Institutul National de Endocrinologie “C.I.Parhon” din Bucuresti la pacienti cu patologie tiroidiana diversa: noduli tiroidieni, cancer tiroidian, tiroidita autoimuna si adenopatii cervicale.

  Cursuri postuniversitare: an, denumire curs, universitate/ oras/tara

 2012 :Certified Clinical Densitometrist de catre ISCD (International Society of Clinical Densitometry), Bucuresti, Romania

 2015: Curs avansat de ecografie cervicala si proceduri asistate ecografic, American Association of Clinical Endocrinologists, Institutul National de Endocrinologie “C. I . Parhon”, Bucuresti, Romania

 

 Membru in societati medicale:  

 - 2010 Societatea Romana de Endocrinologie

 -  2012: Societatea Romana de Psihoneuroendocrinologie

 -  2012 : International Society of Clinical Densitometry

 

Tarife endocrinologie ...extinde

Consultatie endocrinologie 120,00
Consultatie endocrinologie dr. Mihai Daniel 140,00
Control dupa consultatie endocrinologie 80,00
Consultatie nutritie 150,00
Control dupa consultatie nutritie 100,00
Ecografie tiroida dr. Mihai Daniel 140,00
Citologie prin punctie tiroidiana cu ac 350,00