Ortopedie

Fă cunoștință cu medicii noștri

 

În cadrul cabinetului de Ortopedie se pot diagnostica și trata diverse afecțiuni ale sistemului musculo-scheletal (oase, articulații, mușchi, ligamente, tendoane).
Investigarea începe cu efectuarea de analize de laborator (evaluarea metabolismului fosfo-calcic, acid uric etc.) și examene radiologice (depistare de fracturi, artroze).

Paleta de explorări paraclinice poate fi lărgită prin efectuarea de servicii de imagistică:

  • Rezonanța magnetică (RMN) – în traumatisme – evidențiază leziuni ale țesuturilor moi periarticulare ale ligamentelor și mușchilor),
  • Tomografia computerizată (CT) – vizualizează mușchi, vase de sânge și densitatea osoasă,
  • Ecografia musculoscheletală.

Ortopedia este o ramură medicală specializată în diagnosticarea și tratarea afecțiunilor sistemului musculo-scheletal. Include și intervenții chirurgicale atunci când este necesar.

Afecțiunile ortopedice pot fi:

  • Congenitale, adică prezente de la naștere, fie
  • Dobândite ca urmare a altor boli care afectează sistemul musculo-scheletal sau traumatisme și accidentări.

Factorii ereditari și mediul înconjurător pot contribui la perturbarea funcționării normale a oaselor, articulațiilor și mușchilor în cazul afecțiunilor ortopedice congenitale.

Pacienții cu boli osoase nu prezintă întotdeauna factori de risc majori, însă există riscuri asociate, cum ar fi:

  • cronicizarea afecțiunilor,
  • expunerea la radiații și
  • factorii ereditari.

Abordarea holistică în Ortopedie

Formarea tumorilor osoase nu are încă o cauză directă identificată, dar leziunile ale oaselor, tratamentele cu radiații și factorii genetici pot contribui la aceasta.

Impactul bolilor sistemului musculo-scheletal asupra pacienților este variat, afectând aspecte fizice, psihice, emoționale, financiare și calitatea vieții în general. Complicațiile pot include dureri extreme, fracturi, pierderi în greutate și scăderea abilității de mișcare.

Pe lângă efectele fizice, bolile ortopedice pot influența negativ starea psihică și emoțională a pacienților, generând sentimente de neajutorare, furie, frică sau depresie. În acest context, tratamentele ortopedice nu se limitează doar la intervenții specifice și recuperare medicală, ci pot include și abordarea holistică a pacientului, inclusiv ședințe de Psihologie și Nutriție.

Una dintre cele mai răspândite boli ortopedice este osteoporoza, afectând atât femeile, cât și bărbații. Pierderea mineralelor din oase contribuie la declinul masei osoase. Exercițiile fizice regulate, cum ar fi:

  • cele cu greutăți,
  • de echilibru sau aerobice, precum și
  • mersul pe jos,

au un impact benefic asupra sistemului musculo-scheletal. Aceste activități contribuie la întărirea oaselor, încetinirea pierderii masei osoase și construirea unei mase musculare puternice. În acest fel, sprijinind sănătatea sistemului musculo-scheletal și reducând riscul de boli osoase.

Abonează-te la postări

Loading

Abonează-te la canalul nostru de YouTube

Item added to cart.
0 items - 0,00 lei