Ce este un medic?

14/12/2017 0
centrul-universului.jpg
Un medic este un om care a fost și el copil și adolescent și tânăr și care a ales greșit în viață. În loc să se distreze și el ca toți tinerii de vârsta lui (parcă așa e expresia) s-a înconjurat de cărți și tratate, și-a sacrificat nopțile ca să mai învețe “puțin”. Si ăsta a fost doar începutul – ca să poată trece de examenul de admitere la facultate. 

Au urmat 6 ani cu sesiuni de examene la cel mult 6 luni, practica în spitale, pregătit lucrări, trecut furcile prin caudine prin care trece orice medic tânăr de la care se cer multe și se așteapta și mai multe.

Terminat facultate, pregătit lucrarea de licență. Pauză de respirație. Nu lungă. Pregătit examenul de rezidențiat. O notă cât mai mare îți asigură alegerea unei specialități pe care ți-o dorești. 

Rezidențiatul – între 3 și 6 ani – în care nu ești nici medic – medic, nici student – student. Ani în care nu te poți opri din învățat pentru că examenele nu s-au terminat. Nu e nici vreo fericire să tot ajungi la familie și să ceri suportul material necesar pentru a-ți cumpăra cărțile care îți trebuiesc neapărat. Banii câștigați abia dacă îți ajung să-ți cumperi mâncare și nici aceea pentru toate mesele, căci în spital nu prea ai timp de mâncat. Și nici bani suficienți.

Dar știi că asta e ce vrei să faci în viață și când ești tânăr duci totul mult mai ușor.

Nu ai “prins” la rezidențiat specialitatea pe care ți-o doreai? Nu-i nimic! Știi clar că poți și trebuie să înveți mai mult ca să mai dai niste examene. Nimic nu te poate opri. Ce dacă dormeai doar două ore din 24? Mai tai una de pe listă! 

În jurul tău, foști colegi de liceu au ales alte drumuri. Te uiți la ei și te uiți la tine. Dai cu o mână nevăzută prin aer și lași gândurile la o parte – în fond, faci exact ce ți-ai dorit să faci. În plus, nu ai timp să te gândești la tine prea mult – esti chemat de urgență la un pacient. Sau, dacă între timp ai ajuns acasă, scurtezi timpul petrecut cu familia sau prietenii pentru că mai ai ceva de învățat.

Examenele nu sunt suficiente. Trebuie să pregătești o lucrare pentru un congres medical. Fără lucrările astea nu primești punctele necesare. Și chiar dacă nu ai de pregătit nici o lucrare, la congrese tot trebuie să te duci. Și nu doar pentru puncte, ci ca să mai înveți ceva. Pentru că ți-ai dorit foarte mult să devii medic.

Și ăsta este doar începutul. Începutul vieții de medic. 

Toată lumea se așteaptă să fii perfect în viața profesională. Uneori îți spui că ești doar un om. Alungi și gandul acesta. Nu ai prea mult timp la dispoziție să fii doar un om. Ai ales să fii medic! 

Îți spui că vrei să mergi în mediul privat – la o clinică sau la un spital. Te aștepți să-ți fie mai ușor. Ajungi în mediul privat și constați rapid că te-ai înșelat. 

În fond, un alt principiu împământenit la noi – “pe banii mei…” te pune pe aceeași poziție cu Dumnezeu din punctul de vedere al așteptărilor. Și încerci timid, uneori, să te întorci la același gând “sunt doar un om…”. Inutil! Oricum vei constata destul de repede că poți fi transferat într-o clipită din poziția de Dumnezeu (pe care nici nu ți-ai dorit-o și nici nu ai cerut-o) în cea de Diavol, în funcție de dispoziția ori credința celui din fața ta, ba chiar și în funcție de modă, dacă e să ne referim la trenduri. Respiri adânc. Până la urmă, în loc să fi învățat atâta fizică, constați că un singur lucru e important în această știința: “totul e relativ”

Te-ai îmbolnăvit? Cine a mai pomenit medic bolnav? Păi dacă tu nu ești în stare să te tratezi singur pe tine, cum o să poți să mă tratezi pe mine?!!! Și te ridici din nou. Nu, tu nu ai voie să fii bolnav! Ai pacienți care te așteaptă să-i tratezi!

N-ai mai dormit de nici tu nu mai stii de când, pentru că ai avut de învățat sau pentru că gândurile tale sunt acaparate de situația medicală a unui pacient pe care încerci să-l faci bine? Păi ce? Te-am pus eu?!!!

Ai familie și nu-ți petreci prea mult timp cu ea? Cineva din familia ta s-a îmbolnăvit?

De ce mi-ar păsa mie? Când vii la cabinet, vii doar pentru mine! Nu mă interesează problemele tale!

Corect! Doar ai ales să fii medic!

Ai o zi proastă (nici nu contează motivul)? Nici asta nu mă interesează! Pe banii mei!…

Trebuie să consulți mai atent un pacient?

Nu mă interesează! Eu am venit la consultație la ora la care m-am programat! Nu aștept, nu mă interesează că tu trebuie să consulți mai atent un pacient! Eu, eu, EU! Eu sunt cea mai importantă persoană din lume, băi…medicule!

Aaaa…persoana aia pe care trebuie să o consulți mai atent sunt eu? Păi stai așa, că se schimbă treaba! Ce? Am depășit deja timpul alocat consultației? Nu mă interesează! Am venit la tine să ma consulți! Ce? Așteaptă și alții la ușă? Păi nu ți-am zis că nu mă interesează? Sș aștepte! Eu sunt cea mai importanta persoană din lume! 

Am o ședință sau pur și simplu întârzii la consultație? Nu te sun, normal că nu te sun! Aaaa….dacă te sunam puteai să consulti pe altcineva? Nu mă interesează! Sunt cea mai importantă persoană din lume! 

Cuuuum?!!!!! Atât de mult costă o consultație?!!! Ia, să te reclam, băi medicule! Să te fac de râs! Ia, că scriu acum pe facebook că ești lipsit de profesionalism. Nuuu, e prea frumos. O să scriu direct că ești un prost și o jigodie!  Păi de când vrei tu bani, măăă, săracule?! Eu? Da, ce dacă am bani? Nu mulți sau poate foarte mulți – asta nu-i problema ta! Eu muncesc pe banii mei, așa să știi! 

Ce este un medic? Bună întrebare!…Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


© Bio Terra Med 2016. BIO TERRA MED S.R.L. J40/3308/2001 C.U.I: 13798304. Sediu: Calea Grivitei, nr. 3, sect. 1, Bucuresti. P.L. Str. Pictor I. Negulici, nr. 27, Sect. 1, Bucuresti. Iban: RO87INGB0000999904552137 BANCA: ING Bank. Cap. social: 1215000 lei