021.9680; 0723.341.001

HIFU – tratamenteFocused ultrasound is the future of surgery.

(Alessandro Napoli, MD, PhD, University of Rome)

Focused Ultrasound is a technology that has the capability of improving the lives of people all around the world.

(Suzan LeBlang, MD, University of Miami)

Saving time, saving life. Is truly a game changing technology.

(Neal Kassel, MD, Focused Ultrasound Foundation)

This is a new tool. A tool that weren’t at our disposal before.

(Andrew von Eschenbach, MD, Former FDA Commissioner, Former Director National Cancer Institute, US)


Sumarul principalelor avantaje ale tratamentului HIFU pentru fibromul uterin

 1.  Procedură 100% non-invazivă (fără incizii ale pielii);
 2.  Protejează uterul;
 3.  Nu afectează fertilitatea femeii;
 4.  Nu necesită anestezie generală;
 5.  Fără pierderi de sânge;
 6.  Procedura non-ionizantă inofensivă pentru paciente, medici și mediul înconjurător;
 7.  Recuperare rapidă a pacientelor, de 1-2 zile;
 8.  Nu necesită internare (pacienta poate pleca acasă după tratament).
HIFU-echipament-fibrom-uterin

HIFU – High Intensity Focused Ultrasound – este o tehnică terapeutică neinvazivă care utilizează undele ultrasonice neionizante pentru a încălzi țesutul. HIFU poate fi utilizat pentru a crește fluxul de sânge sau limfă sau pentru a distruge țesutul, cum ar fi tumorile, printr-un număr de mecanisme. Tehnologia poate fi utilizată pentru a trata o serie de afecțiuni benigne și maligne.

Ce trebuie înțeles de la bun început este aceea că nu există un singur echipament medical care tratează toate bolile, ci sunt echipamente medicale diferite care folosesc aceeași tehnologie. 

Costul acestor echipamente este unul uriaș încă, fără să ne raportăm doar la nivelul României. 

Activitatea noastră de pionierat a început în anul 2009, atunci când am deschis Bio Terra Med – HIFU Centre, care a fost o premiera nu doar în țara noastră, ci în toată zona Europei Centrale și de Est. 

Primul pas a fost acela de a trimite medicii din echipa noastră la specializări pe această tehnologie, iar primul echipament medical pe care l-am adus în țară a fost HIFU pentru fibromul uterin cu care tratăm și astăzi.

A urmat tratamentul HIFU pentru cancerul de prostată

În anul 2017, am devenit centru acreditat exclusiv pentru țările Europei de Est în tratamentul cu Ecoterapie pentru nodulii tiroidieni și fibroadenoamele la sân. De asemenea, Ecoterapia are la bază tehnologia HIFU.

Bio Terra Med – HIFU Centre este un centru medical cu spitalizare de zi în cadrul căruia am dezvoltat și alte specialități medicale precum: gastroenterologie, oncologie, radioterapie – am fost, de asemenea primii care am adus un aparat de Roentgenterapie în mediul medical privat din România), obstetrica – ginecologie, onco-nutriția, psihologie – pentru acienții oncologici și familiile acestora, urologie, ecografie, laborator de analize medicale.

În continuare țelul nostru este să dezvoltăm cât mai mult zona tehnologiilor neinvazive de tratament prin metoda HIFU, dar și prin alte metode neinvazive sau minim invazive, înțelegând că doar fiind în pas cu cuceririle tehnicii vom putea oferi pacienților noștri șanse mai mari de viață, îmbunătățirea calității vieții acestora, calitate, eficiență și, mai ales rezultate pozitive.

Tratamentul fibromului uterin prin metoda HIFU

Fibromul uterin, este una dintre cele mai comune afecțiuni ginecologice întâlnite la femeile de vârstă reproductivă. Simptomele sunt reprezentate de sângerearea menstruală abundentă, menstruații prelungite și dureroase, disconfort în zona pelvisului precum și de anemie și infertilitate secundară.

De obicei, pacienta este diagnosticata cu fibrom uterin în urma unei examinări ecografice, iar uneori, acestea sunt detectate întâmplător la persoane care nu prezintă simptome specifice la momentul examinării.

Tratamentul tradițional al fibroamelor uterine este cel chirurgical, fie invaziv sau minim invaziv:

 • Miomectomie convențională (îndepărtarea chirurgicală a fibroamelor prin acces abdominal – chirurgie deschisă);
 • Miomectomie laparoscopică (chirurgie minim invazivă prin mici incizii la nivelul abdomenului);
 • Miomectomie histeroscopică (procedură minim invazivă bazată pe accesul vaginal și care se adresează doar fibroamelor submucoase).

Informații utile pentru paciente

 • Deși criteriile de aprobare a terapiei HIFU pentru fibromul uterin sunt stricte, conform statisticilor din ultimii 15 ani, aproape 99% dintre paciente au primit acordul pentru a beneficia de acest tratament;
 • Pe durata tratamentului pacienta nu se află sub anestezie generala, ci este doar sedată. Astfel, se păstrează contactul verbal constant cu echipa de specialiști HIFU. Este normală perceperea unui disconfort în timpul ablației, iar în cazul intensificării durerii, pacienta poate indica acest lucru doctorilor pentru ca aceștia să ia măsurile necesare pentru a-i ameliora starea;
 • Durata procedurii este strict individuală, pentru fiecare pacientă, dar, de obicei, nu mai mare de 3 ore. Intervalul de tratament depinde de mărimea, localizarea și gradul de vascularizare al nodulului fibros;
 • Ca rezultat al ablației cu ultrasunete, în interiorul tumorii se formează necroza coagulantă. Simptomele dispar treptat. În mod obișnuit, dimensiunea tumorii este redusă cu 1-3 cm / lună. Micșorarea nodulului tratat se intensifică, de regulă, între a treia și a șasea lună de tratament HIFU;
 • După ablația HIFU, pacienta poate simți dureri menstruale temporare. Dacă este necesar, pot fi administrate analgezice;
 • Unul până la trei cicluri menstruale post-ablație sunt de așteptat a fi mai abundente și mai prelungite;
 • Unica limitare este abstinența de la contacte sexuale timp de o lună după efectuarea procedurii.
 • Nu există restricții de ordin alimentar sau în ceea ce priveste mișcarea;
 • Pacientele nu ar trebui să rămână însărcinate în primele 6 luni după tratamentul HIFU. Același interval este prevăzut și în cazul miomectomiei convenționale și laparoscopice;
 • Sunt obligatorii controalele de către specialiștii HIFU la 1, 3 si 6 luni după tratament.

Avantajele tratamentului HIFU pentru fibromul uterin

Tratamentul cu ultrasunete focalizate de înaltă intensitate (HIFU) se bazează pe o tehnologie nouă pentru abordarea extracorporală (fără incizii ale tegumentului) și îndepărtarea fibroamelor uterine.

Această procedură 100% non-invazivă scutește organele de efecte colaterale nedorite și nu necesită anestezie generală; în plus, prin tratamentul HIFU, sunt excluse pierderile de sânge și stresul postoperator. Un aspect foarte important al procedurilor HIFU îl reprezintă caracterul inofensiv (non-ionizant) al acestora, atât pentru pacient, cât și pentru medici și mediu.

În prezent, tratamentul HIFU pentru fibromul uterin este o alegere modernă preferată de numeroase femei din întreaga lume, grație naturii sale protective față de uter și de fertilitate și a faptului că, nu mai târziu de 1-2 zile, pacienta poate reveni la stilul său de viață obișnuit.

Astfel, prin prisma avantajelor pe care le prezintă, ablația extracorporală cu ultrasunete (HIFU) este previzionată să devină, la nivel global, cel mai popular și mai frecvent practicat tratament al fibroamelor uterine.


Indicații pentru tratamentul HIFU pentru fibrom uterin (*)

 • Fibroame uterine solitare – până la 3 sau 4cm, în funcție de tipul, mărimea nodulilor și localizarea acestora;
 • Fibroame uterine intramurale;
 • Diametrul fibromului uterin mai mare sau egal cu 35 mm (peretele uterin posterior);
 • Diametrul fibromului uterin mai mare sau egal cu 20 mm (peretele uterin anterior);
 • Grosimea țesutului adipos subcutanat mai mică sau egală cu 40 mm.

Contraindicații pentru tratamentul HIFU pentru fibrom uterin (*)

 • Fibroame uterine multiple;
 • Fibroame uterine cervicale, subseroase sau submucoase;
 • Diametrul fibromului uterin mai mic de 35 mm (peretele uterin posterior);
 • Diametrul fibromului uterin mai mic de 20 mm (peretele uterin anterior);
 • Grosimea țesutului adipos subcutanat mai mare de 50 mm.

(*) NOTĂ:

Criteriile enumerate mai sus sunt cu titlu de generalitate, pentru că acestea se definesc individual, pentru fiecare pacientă în parte, în urma controlului în vederea stabilirii eligibilității pentru tratamentul HIFU!


IMPORTANT !

Înaintea aprobării ablației cu ultrasunete a fibroamelor uterine, planificarea tratamentului (așa-numita simulare) trebuie să fie realizată de către specialiștii HIFU din cadrul Bio Terra Med – HIFU Centre.

Este necesar ca, în vederea planificarii, pacienta efectueze o examinare RMN a pelvisului, cu substanță de contrast, cu maximum 1 lună înainte de tratament. Scopul planificării este acela de a selecționa cazurile cele mai potrivite, de a observa zonele vizate, de a consemna parametrii și de a salva datele pe baza cărora se va desfășura tratamentul real.


Urmăriți-ne și pe Facebook

Urmăriți HIFU Centre și pe Facebook

Urmăriți ETREEC și pe Facebook:

© Bio Terra Med 2016. BIO TERRA MED S.R.L. J40/3308/2001 C.U.I: 13798304. Sediu: Calea Grivitei, nr. 3, sect. 1, Bucuresti. P.L. Str. Pictor I. Negulici, nr. 27, Sect. 1, Bucuresti. Iban: RO87INGB0000999904552137 BANCA: ING Bank. Cap. social: 1215000 lei

021.9680; 0723.341.001