021.9680; 0723.341.001

OncologieEchipa medicală

 • Dr. Dragoș Median, medic primar oncologie medicală
 • Dr. Georgeta Vremeș, medic primar oncologie medicală
 • Dr. Loredana Tuinea, medic primar oncologie medicală
 • Dr. Nicu Cimpoeșu, medic specialist oncologie medicală
 • Dr. Iuliana Băieșu, medic specialist oncologie medicală
 • Dr. Claudia Bala, medic specialist oncologie medicală

Oncologie - HIFU CentreOncologia este specialitatea medicală care se ocupa cu diagnosticarea, tratamentul și prevenirea cancerului.

Consultul oncologic poate sugera cancer malign (anumite modificări din istoricul și examinarea fizică a pacientului).

Analizele de laborator (Markeri tumorali) și imagistica (mamografie, ecografie, CT, RMN, endoscopie) pot aduce informații suplimentare privind prezența procesului neoplazic.

Dovedirea histologică a malignității (histologie și citologie) trebuie obținută înainte de stadializare și terapie.

Extensia bolii este importanta pentru planificarea tipului de terapie: chirurgie, radioterapie, chimioterapie, hormonoterapie sau o combinație a acestora.

Chimioterapia adjuvantă este un tratament destinat eradicării micrometastazelor, prevenirii bolii clinice metastatice și îmbunătățirii calității vieții pacientului.


Metastazarea – cum se împrăștie cancerul?

Tumorile sunt numite maligne, deoarece au capacitattea de a invada ţesuturile normale şi de a metastaza (împrăştia) în alte părţi ale corpului. Adesea, decesul prin cancer nu se produce din cauza tumorii primare, ci a metastazelor. De exemplu, un pacient cu cancer de stomac poate muri din cauza unuei insuficienţe hepatice după ce tumora sa a afectat ficatul.

Când un cancer se împrăştie în altă parte a corpului, nu devine alt cancer. De exemplu, dacă o persoană cu cancer de colon face metastaze pulmonare, atunci tumorile care se dezvoltă în plămâni au aceleaşi caracteristici ca şi cancerul de colon. Este acelaşi cancer, în altă parte a corpului. Este foarte important pentru doctorul care tratează un pacient să reuşească să identifice originea cancerului acestuia.

Metastazarea se poate produce pe multe căi: prin sistemul limfatic, prin sânge, prin continuitate sau prin implantare. O tumoră se poate împrăştia pe una sau mai multe căi.

Sistemul limfatic

Este cea mai comună cale de diseminare al unui cancer. Sistemul limfatic are propriile vase care stăbat organismul, la fel ca şi venele sau arterele. Canalele sunt foarte mici şi au rolul de a transporta un lichid numit limfă prin organism.

De obicei, atunci când un chirurg înlătură o tumoră solidă, el va scoate şi gangionii limfatici din vecinătate, chiar dacă nu sunt semne vizibile de cancer la acest nivel. Aceasta este o măsură de precauţie , deoarece dacă fie şi numai o celulă a reuşit să iasă din tumora primară şi să se cantoneze într-un ganglion limfatic, cancerul va continua să crească şi să se înmulţească.

Sistemul circulator sangvin

Cancerele pot metastaza prin sânge. Toate celulele (sănătoase sau bolnave) au nevoie de sânge pentru a trăi, aşa că celulele maligne au acces la sistemul sangvin. Celulele maligne pot ieşi din tumoră şi să fie transportate de şuvoiul sangvin până când găsesc un loc unde să se stabilească şi să dea naştere unei noi tumori.

Tumorile care se împrăştie pe cale sangvină, metastazează mai adesea prin vene decât prin artere. Sarcoamele metastazează sangvin, la fel ca şi alte tipuri de cancere (rinichi, testicul, etc.)

Invazie locală

Cancerele se pot întinde prin invazia locală a ţesuturilor sănătoase din jur. Cele care se întind în acest mod nu se depărtează foarte tare de locul de origine. Un exemplu este cancerul de piele (bazocelular). Când acest tip de cancer este înlăturat de către chirurg, se scoate şi o zonă largă de ţesut sănătos înconjurător.

Implantare

Un tip foarte rar de metastazare se produce prin implantare sau inoculare. Aceasta poate să apară atunci cand se practică o biopsie sau o intervenţie chirurgicală. Celulele maligne pot, accidental, să se desprindă de pe ace sau instrumentrul chirurgical.

Cancerele nu se împrăştie complet întâmplător. Unele părţi ale corpului sunt mai susceptibile în a primi metastaze decât altele. Spre exemplu, puţine cancere metastazează în piele, dar foarte multe o fac în ficat sau plămâni.


Ce este cancerul?

Cancerul apare când celule ale organismului devin anormale. Ele încep să crească şi să se multiplice fără control. Celulele normale au un anumit ciclu de viaţă. Ele se înmulţesc pentru a asigura înlocuirea ţesuturilor uzate, vindecarea rănilor şi menţinerea sănătăţii organismului. Când celulele încep să crească necontrolat, formează o masă numită tumoră.

Unele tumori cresc doar acolo unde apar (local). Ele sunt numite tumori benigne. Alte tumori cresc local, dar pot invada şi distruge ţesuturile normale din jur sau se pot împrăştia în alte părţi ale corpului. Acestea sunt numite tumori maligne sau cancere.

Uneori, celule maligne pleacă din tumora de origine (primară) şi se stabilesc în alte părţi ale corpului, unde încep să crească, dând naştere unor tumori secundare. O tumoră care se împrăştie în acest fel, de fapt, metastazează, iar tumorile secundare sunt metastaze.


Ce cauzează apariția cancerului?

Multe cancere apar din întâmplare la persoanele peste 50 de ani, ca rezultat al afectării genelor lor. Genele joacă un rol cheie în toate cancerele. Multe gene ajută în controlarea creşterii şi diviziunii celulelor.

Atunci când apar schimbări (numite mutaţii) în aceste gene, ele pot să piardă controlul asupra celulelor. Deoarece tumorile maligne apar doar după ce mai multe mutaţii au loc, majoritatea cancerelor sunt vizibile târziu, când îmbătrânim. 

Mutaţiile genice sunt cauzate de vârstă, expunerea la substanţe chimice, radiaţii, hormoni sau alţi factori din organism sau mediu. În timp, se acumulează un număr suficient de mare de mutaţii genice într-o celulă, permiţându-i acesteia să crească şi să se dividă într-o manieră ce conduce la apariţia unui cancer.


Poate fi cancerul prevenit?

Mai bine din jumătate dintre cancere pot fi prevenite.

Fumatul

 • Fumatul provoacă 25 – 40% dintre decesele prin cancer (bronho pulmonar, la nivelul capului și gâtului, esofag, vezica urinară, col  uterin etc).
 • Riscul depide de vârsta de debut și de câte pachete pe zi fumează respectiva persoana.
 • Mestecatul de tutun este și el, de asemenea, riscant.

Alcoolul

 • La femei, consumul de alcol creste riscul aparitiei cancerului de sân, iar în asociere cu fumatul – cancer la cap și gât, esofag.
 • La modul general, consumul de alcol poate genera cancer hepatocelular.

Alimentația 

Unele alimente pot fi direct sursă de carcinogeni sau procarcinogeni: produși din:

 • plante,
 • produși chimici,
 • microbieni sau fungi,
 • apăruți în timpul preparării sau conservaării alimentelor,
 • aditivi alimentari,
 • produși  contaminați.

Alimente ce cresc riscul de formare a carcinogenilor: exces de sare, grăsimi, colesterol, proteine.

Alimente cu rol protector: fibre vegetale, antioxidanti (vitamine:C, A, D, B; seleniu, calciu).

Recomandare: faceţi sport şi mâncaţi sănătos!


Ereditatea în cancer

Majoritatea cancerelor nu sunt cauzate de factori ereditari (moşteniţi).


Solicitare programare HIFU Centre
* Nu este obligatoriu să ne lăsați adresa de email, dar poate fi o metodă de comunicare mult mai simplă, rapidă și eficientă.
Protecția datelor cu caracter personal: https://bit.ly/2wzZUp5


Urmăriți-ne și pe Facebook

Urmăriți HIFU Centre și pe Facebook

Urmăriți ETREEC și pe Facebook:

© Bio Terra Med 2016. BIO TERRA MED S.R.L. J40/3308/2001 C.U.I: 13798304. Sediu: Calea Grivitei, nr. 3, sect. 1, Bucuresti. P.L. Str. Pictor I. Negulici, nr. 27, Sect. 1, Bucuresti. Iban: RO87INGB0000999904552137 BANCA: ING Bank. Cap. social: 1215000 lei

021.9680; 0723.341.001