021.9680; 0723.341.001

RADIOTERAPIA


Radioterapie - HIFU Centre


Etapele tratamentului:

 1. Stabilirea indicației de radioterapie – se face de către medicul radioterapeut; se decide dacă iradierea are eficiență în cazul respectiv de boală;
 2. Planul de tratament – etapa în care se fac anumite măsurători și calcule, iar datele se vor înscrie în fișa de tratament a pacientului;
 3. Tratamentul propriu-zis
 4. Controalele intra- și postterapeutice – pacientul este consultat de medicul radioterapeut atât în timpul radioterapiei (controale intraterapeutice) cât și periodic, după terminarea radioterapiei (controale postterapeutice)

Efectele secundare ale radioterapiei:

În timpul radioterapiei, prin afectarea organelor și țesuturilor sănătoase aflate în vecinătatea tumorii, în zona iradiată, pot apărea efecte nedorite, secundare. Apariția și intensitatea lor depind de doza totală și de zona iradiata (unele organe sunt mai sensibile la iradiere față de altele).

Sunt afectate doar țesuturile sănătoase aflate în zona tratată (numită volum țintă al radioterapiei), spre deosebire de tratamentele în care se utilizează medicamente, cum este chimioterapia, care acționeaza în întregul organism.

Efectele secundare se împart în acute și tardive.

Efectele acute apar în timpul radioterapiei și pot persista câteva săptămâni după iradiere, apoi se ameliorează și dispar. Exemple: înroșirea tegumentului, căderea părului în zona iradiată.

Efectele tardive apar mai târziu și pot persista o perioadă lungă, de luni sau ani, afectând calitatea vieții și necesitând tratamente specifice. Exemple: fibroza submentonieră, lipsa salivei (xerostomia).

Înainte de începerea tratamentului, întrebați medicul radioterapeut despre efectele secundare așteptate și despre felul cum le puteți trata sau preveni. Veți primi toate informațiile necesare.Indicațiile radioterapiei cu ortovoltaj

Cancere de piele:

 • Cancerul bazocelular
 • Cancerul spinocelular

Alte afecțiuni:

 • Sarcomul Kaposi
 • Limfoame cutanate cu celule T
 • Carcinomul cu celule Merkel
 • Afecțiuni inflamatorii și degenerative
 • Cicatrici keloide
 • Afecțiuni dermatologice
 • Ginecomastia (efect secundar al tratamentului hormonal în cancerul de prostată)

Tratament paliativ:

 • Metastaze osoase
 • Noduli permeatie (cancer mamar etc)


Echipamentul medical pentru radioterapie

Echipament radioterapie

Xstrahl 300 este un echipament modern de radioterapie cu ortovoltaj cu ajutorul caruia se pot trata eficient cancerele de piele (cancere bazocelulare și spinocelulare), precum și alte afecțiuni dermatologice, inflamatorii sau degenerative.

De asemenea se poate folosi în tratamentul paliativ al leziunilor metastatice osoase sau al nodulilor de permeatie (cancer mamar etc).

Xstrahl 300 este considerat cel mai puternic echipament din categoria radioterapiei superficiale.

Pacientul poate fi așezat în orice poziție pe perioada sedinței de tratament, ceea ce asigură confort și siguranță în timpul radioterapiei.

În timpul radioterapiei se folosesc protecții personalizate, permițând tratarea leziunilor cu evitarea afectării organelor și țesuturilor din vecinătate. • Întrebări frecvente
Întrebări frecvente

Ce este radioterapia?

Radioterapia, una dintre principalele metode de tratament în cancer, folosește radiațiile ionizante în terapia tumorilor maligne și, mai puțin frecvent, în alte situații (tumori benigne etc). Scopul său principal este creșterea controlului locoregional al bolii (evitarea apariției recidivelor tumorale).

Radioterapia se poate combina cu chirurgia și chimioterapia în tratamentele complexe oncologice, multimodale.

Care este scopul radioterapiei?

Radioterapia are scop curativ sau paliativ.

Are scop curativ atunci când utilizarea radioterapiei urmărește vindecarea bolii.

Este cazul: 

 • radioterapiei exclusive (folosirea iradierii ca unic mijloc terapeutic),
 • al radioterapiei preoperatorii (iradierea tumorilor inoperabile pentru a le micșora și transforma în tumori operabile) și
 • al radioterapiei adjuvante (folosirea iradierii dupa intervenția chirurgicală pentru a preveni apariția recidivei tumorale).

Radioterapia are scop paliativ dacă urmărește îmbunătaățirea calității vieții, combaterea unor simptome (de ex: ameliorarea durerii) și nu vindecarea bolii. Este cazul radioterapiei paliative.

Care sunt metodele de radioterapie folosite?

Radioterapia externă – metoda de tratament în care sursa de iradiere se află la distanță de pacient. Aparatele de radioterapie (aparatele de telecobaltoterapie, acceleratoarele liniare) eliberează fascicule de radiație ionizantă care ajung la pacient.

Brahiterapia –  metoda de tratament în care sursa de iradiere este introdusă în interiorul tumorii sau în vecinătatea acesteia (curieterapia).

Radioterapia metabolică – metoda de tratament care utilizeaza izotopi radioactivi care, introduși în organism, ajung să fie preluați de celulele canceroase, pe care le distrug.

Care sunt efectele radioterapiei?

Radioterapia afectează atât tumora cât și celulele sănătoase aflate în vecinătate. Ca urmare, pot apărea efecte secundare ale tratamentului, atât acute (în timpul iradierii) cât și tardive (după terminarea iradierii).

Efectele secundare depind de zona iradiată și de doza totală. Unele organe sunt mai sensibile la iradiere, altele mai puțin.

Cele mai comune efecte secundare, indiferent de zona tratată, sunt: înroșirea tegumentului, jena dureroasă locală (mai ales în partea finală a tratamentului), oboseala.

Fiecare pacient va primi informații legate despre efectele secundare așteptate în cazul său particular; informațiile sunt oferite de medicul radioterapeut înainte de începerea tratamentului.

Efectele secundare beneficiază de tratament simptomatic.

Devin radioactiv? Pot sta alături de familie în perioada în care fac tratament cu radioterapie?

În timpul radioterapiei externe (în care sursa de iradiere se află la distanță de pacient) sau al brahiterapiei afterloading (în care sursele sunt retrase din interiorul pacientului la terminarea ședinței de tratament) pacientul NU devine radioactiv, astfel că nu trebuie să evite colectivitatea sau familia.

În cazul brahiterapiei interstițiale cu implant permanent sau al radioterapiei metabolice sunt necesare folosirea unor metode de protecție a persoanelor din jur, informațiile fiind oferite fiecărui pacient înainte de procedura terapeutică.Echipa medicală

Dr. Vlad Ștefănel, medic primar radioterapie

Dr. Gheorghiev Gheorghi, medic primar radioterapie

Dr. Done Ana Maria, medic specialist radioterapie 

Dr. Barna Manuela, medic specialist radioterapie


Despre radioterapie

Radioterapia foloseste radiațiile ionizante în terapia tumorilor maligne (cancerelor) și, mai rar, în alte situații (tumori benigne, afecțiuni inflamatorii etc).

Radioterapia cu ortovoltaj este o metodă de radioterapie externă ce utilizeaza radiații X pentru a trata eficient și în siguranță cancere superficiale (cancere de piele) sau alte afecțiuni benigne. Radiațiile distrug tumorile, celulele acestora devenind incapabile să se mai multiplice. Celulele normale din jur sunt și ele afectate, dar au capacitatea de a-și repara mai eficient leziunile produse de radiația ionizantă.

Dacă tumora a fost deja operată, radioterapia are scopul de a distruge grupurile mici de celule maligne care pot persista în zona tumorii, evitând astfel apariția unei recidive locale. În acest caz, radioterapia este numită adjuvantă (sau postoperatorie).

Radiația penetrează doar puțin în profunzime, sub tegument, ceea ce permite protejarea țesuturilor situate sub leziunea superficială tratată.

Tratamentul este neinvaziv, nu este necesară internarea în clinică, ci se face în regim ambulatoriu. În general, se face o ședință de tratament pe zi, 5 zile pe săptămână (de luni până vineri), pentru o perioada de 1-6 săptămâni.

Cancerele de piele (carcinoamele bazocelulare, spinocelulare) au o incidență din ce în ce mai mare. Sunt determinate de expunerea îndelungată (ani) la radiațiile ultraviolete.

Radioterapia reprezinta o modalitate importantă de tratament în managementul acestor leziuni, având o serie de avantaje:

 • Păstrarea intactă a anatomiei pacientului
 • Evitarea intervenției chirurgicale în anumite situații clinice:
  • localizare particulară a leziunilor la nivelul feței;
  • pacienți aflați sub tratament anticoagulant;
  • pacienți vârstnici cu afecțiuni care contraindică anestezia sau chirurgia;
 • Permite îmbunătățirea controlului local al bolii în cazurile în care marginile de rezecție chirurgicală sunt pozitive (rezecție incompletă) sau există factori de prognostic negativi care cresc riscul de recidivă locală;


Reguli generale de îngrijire a tegumentului în timpul radioterapiei:

 • Spălați pielea cu apă călduță și săpun cu ph neutru; sunt permise dușurile cu apă călduță;
 • Nu frecați cu materiale aspre zonele marcate prin tatuaje, pentru a nu le șterge;
 • Nu folosiți loțiuni, parfumuri – pot irita pielea iradiată; evitați iritantele termice, chimice;
 • Aparatul de ras și epilatorul electric irită mai puțin decât lama;
 • Evitați expunerea tegumentului iradiat la soare;
 • Folosiți îmbrăcăminte din bumbac și evitați materialele sintetice;
 • Cât se poate de des lăsați tegumentul la aer, protejat de soare;
 • Clorul din piscină poate deveni iritant;
 • Folosiți unguentul recomandat de medicul radioterapeut pentru îngrijirea pielii iradiate în cursul tratamentului; unguentul trebuie aplicat după ședința de iradiere, niciodată înainte.


Servicii radioterapie

Consultație inițială radioterapie:

 • Anamneza
 • Consult clinic general
 • Examen clinic local – în funcție de localizarea neoplazică
 • Examinarea documentelor medicale – a rezultatelor investigațiilor diagnostice și a tratamentelor anterioare
 • Stabilirea listei de investigații suplimentare
 • Stabilirea indicației de radioterapie
 • Oferirea de informații legate de radioterapie (echipamente, tehnici de iradiere, efecte secundare ale tratamentului, îngrijirea în timpul iradierii, elemente de dietă, urmărirea postterapeutică)

Consultație control radioterapie:

– controale în timpul radioterapiei (intraterapeutice): se fac cel puțin o dată pe săptămână

– controale dupa terminarea radioterapiei (postterapeutice): se fac, în general, o dată la 3-6 luni (în funcție de localizarea bolii, starea generală a pacientului, efectele secundare ale tratamentului etc)

 • Anamneza
 • Consult clinic general
 • Examen clinic local – în funcție de localizarea neoplazică
 • Evaluarea și tratarea efectelor secundare acute și tardive ale iradierii
 • Stabilirea protocolului de investigații de control
 • Stabilirea conduitei de viață, dieta, îngrijirea tegumentului

Plan tratament:

 • Pregătirea tratamentului: se face în echipa formata din medic radioterapeut, fizician medical și asistent radioterapie; în această etapă se fac măsuratori și calcule, iar datele sunt trecute în fișa de tratament.

Ședință radioterapie:

 • Tratamentul propriu-zis.
 • Presupune poziționarea pe masa de tratament și administrarea ședinței de iradiere;

Consiliere pacient / familie

În momentul când este îndrumat către un departament de radioterapie, nevoia de informație a pacientului este foarte mare. Din păcate, de multe ori informația primită este insuficientă, din multiple cauze. Cele mai importante doua motive sunt:

 • lipsa timpului de comunicare între personalul medical și pacient (familia acestuia) – în condițiile în care majoritatea departamentelor de radioterapie din România sunt suprasolicitate datorită numărului mare de pacienți și a numărului insuficient de echipamente de iradiere;
 • tehnica deficitară de comunicare a medicilor radioterapeuți și a personalului medical.

Lipsa de informații contribuie la menținerea nesiguranței pacientului, la scăderea complianței sale la tratament, împiedică apariția unei relații bazate pe încredere între pacient și medic.

Consilierea se adreseaza pacienților care vor urma un tratament cu radioterapie, indiferent de departamentul în care aceștia urmează să fie tratați. Informațiile primite nu se substituie celor oferite de medicul radioterapeut curant, ci le vor completa pe cele considerate de pacient ca insuficiente.

Consilierea pacientului și familiei sale constă în oferirea de informații legate de:

 • radioterapie – ce este radioterapia; cum acționează radiația ionizantă;
 • scopurile radioterapiei
 • cum decurge un tratament cu radioterapie
 • efectele secundare ale radioterapiei – cum se pot preveni sau trata;
 • regulile de îngrijire a tegumentului
 • dieta în timpul radioterapiei


Urmăriți-ne și pe Facebook

Urmăriți HIFU Centre și pe Facebook

Urmăriți ETREEC și pe Facebook:

© Bio Terra Med 2016. BIO TERRA MED S.R.L. J40/3308/2001 C.U.I: 13798304. Sediu: Calea Grivitei, nr. 3, sect. 1, Bucuresti. P.L. Str. Pictor I. Negulici, nr. 27, Sect. 1, Bucuresti. Iban: RO87INGB0000999904552137 BANCA: ING Bank. Cap. social: 1215000 lei

021.9680; 0723.341.001