Rolul puncţiei aspirative cu ac fin (FNAB) în diagnosticul şi tratamentul nodulilor tiroidieni

22/11/2016 4
15168638_1797928527148203_5688306341997102884_o.png

Nodulul tiroidian

Reprezintă o delimitare a parenchimului tiroidian faţă de ţesutul vecin, detectată ecografic şi în unele cazuri vizibil sau palpabil de către pacient. Se aproximează că odată cu utilizarea pe scară largă a ecografiei în ultimii 20 de ani s-a observat o creştere a prevalenţei nodulilor tiroidieni nepalpapili (în jur de 50% din populaţia generală).

Factori de risc pentru cancerul tiroidian

Marea majoritate a nodulilor tiroidieni sunt benigni, în jur de 95%. Printre principalii factori de risc pentru cancerul tiroidian sunt antecedentele de iradiere la nivelul capului sau gâtului, antecedentele familiale de cancer tiroidian, sexul masculin, sindroame genetice caracterizate prin tumori endocrine multiple.

 

Cum se evaluează nodulii tiroidieni?

Evaluarea nodulilor tiroidieni presupune iniţial ecografia tiroidiană şi testele funcţionale tiroidiene, ulterior, în funcţie de indicaţie, citologia prin puncţie aspirativă cu ac fin (FNAB-fine needle aspiration biopsy) şi scintigrama tiroidiană doar în cazuri selecţionate.

 

Ce este puncţia- biopsie tiroidiană cu ac fin?

Procedura permite diagnosticarea tipului de celule din nodulii tiroidieni, formulând un diagnostic citologic în vederea stabilirii prognosticului, evoluţiei şi tratamentului acestora. Rămâne cea mai bună metodă pentru a depista natura unui nodul tiroidian în afara tiroidectomiei. Totuşi diagnosticul nu se poate pune cu o acurateţe de 100% în toate cazurile, existând un mic procent (sub 10%) cu diagnostic neinterpretabil/susceptibil de eroare.

 

Pregătirea

Nu există o pregătire în prealabil, cu excepţia pacienţilor ce primesc tratament anticoagulant oral sau injectabil.

 

Cum decurge analiza?

Medicul va explica în amănunt în ce constă procedura: un ac foarte subţire este introdus în tiroidă sub ghidaj ecografic, aspirându-se de la nivelul nodulului suspect o cantitate foarte mica de celule şi lichid, care ulterior urmează a fi examinată la microscop de catre medicul anatomopatolog. După efectuarea procedurii, ce durează aproximativ 5-10 minute, recuperarea este imediată. Pacientii işi pot relua activitatea cotidiană în aceeaşi zi, imediat după terminarea puncţiei.


Riscurile posibile

Este o manevră simplă, dar invazivă. Efectuată de un medic experimentat, sub ghidaj ecografic, procedura este extrem de puţin riscantă, acesta vizualizând bine structurile anatomice vecine nodulului, astfel evitând lezarea vaselor mari, a traheei sau a esofagului. Conform studiilor, nu există risc de „împrăştiere” sau „însămânţare” a ţesutului vecin, în cazul în care nodulul puncţionat este malign. Cel mai frecvent apare doar durere cu caracter de jenă la locul de puncţie, dar aceasta este de scurtă durată, mai redusă decât durerea în cazul unei injecţii intramusculare sau intravenoase şi nu necesită decât cel mult administrare de analgezice uzuale. În cazuri excepţionale pot apărea infecţie la locul de puncţie (chiar dacă se folosesc instrumente sterile), hemoragie la locul de puncţie (mai ales dacă nu se respectă recomandarea de compresie locală timp de minim 15 minute şi de a evita ridicatul/ţipatul/tuşitul timp de 24 de ore), înţeparea accidentală a ţesuturilor din vecinătate (trahee, vena jugulară, artera carotidă), apărând mici hematoame, ameţeli datorate poziţiei de hiperextensie a capului; foarte rar poate apărea reacţie vagală, cu senzatie de “leşin” (lipotimie).

 

Rezultatul

Este obţinut de regulă în câteva zile, după prelucrarea lamelor şi examinarea efectuată de către un medic anatomopatolog cu experienţă îndelungată în citopatologia tiroidiană. Rezultatele sunt oferite în sistemul Bethesda de raportare a citologiei tiroidiene (2008) recomandat de Asociatia Americana de Tiroidologie în 2015. Acesta presupune 6 categorii diagnostice, riscul de malignitate şi managementul asociat.
Puncţia tiroidiană cu scop terapeutic? În cazul nodulilor cu conţinut lichidian (noduli chistici sau hemoragici) realizarea puncţiei evacuatorii are un rol terapeutic, extrăgând prin acul de puncţie lichidul şi reducând astfel dimensiunea nodulului.

 

În cadrul centrului medical Bio Terra Med, aceste proceduri sunt realizate de domnul doctor Daniel Mihai, medic specialist endocrinolog cu competențe în:
 • Ecografie endocrină – tiroidă, paratiroide, ovar, testicul
 • Puncție biopsie cu ac fin a nodulilor tiroidieni ghidată ecografic
 • Certified Clinical Densitometrist de către ISCD (International Society of Clinical Densitometry)
Este absolvent al Facultății de Medicină Generală din cadrul Universității de Medicină și Farmacie “Gr. T. Popa” din Iași, cu media 9.97, apoi a urmat rezidențiatul în endocrinologie în perioada 2008-2012 la Institutul Național de Endocrinologie București, sub îndrumarea Prof. Dr. Corin Badiu și a promovat examenul de medic specialist endocrinolog în octombrie 2013, cu nota 9.86.
Este membru în societăți medicale precum Societatea Română de Endocrinologie, Societatea Română de Psihoneuroendocrinologie și International Society of Clinical Desniometry.
Și-a dobândit experiența profesională deosebită prin îngrijirea directă a pacienților cu patologie tumorală hipotalamo–hipofizară, noduli tiroidieni și disfuncții tiroidiene, tulburări menstruale și ovar polichistic, infertilitate de cuplu, tulburări de menopauză și osteoporoză, obezitate și complicațiile ei, hipertensiunea de cauză endocrină, tumori suprarenale, tumori neuroendocrine, hiperparatiroidism primar și secundar, tulburări de creștere și pubertate. De asemenea, domnul doctor Daniel Mihai are o vastă experiență în ecografie tiroidiană, căpătată prin efectuarea unui numar de peste 300 ecografii lunar, în Institutul Național de Endocrinologie “C.I.Parhon” din București, la pacienti cu patologie tiroidiană diversă: noduli tiroidieni, cancer tiroidian, tiroidită autoimuna și adenopatii cervicale.

 

În cadrul centrului medical Bio Terra Med, puncția de tiroidă (manevră + citologie) este acum la prețul de 350 de lei și se realizează la sediul nostru din Calea Griviței, nr. 3.
Vă puteți programa la unul dintre numerele de telefon: 021.319.85.75 sau 0724262110

4 comments

 • Vica

  22/09/2017 at 12:08

  cit dureaza analiza citologica a mateialului colectata din nodulul tiroidian

  Reply

  • Bio Terra Med

   22/09/2017 at 12:59

   Bună ziua! 🙂 De regulă durează între 10 – 14 zile.

   Reply

 • LICU DANIELA CARMEN

  06/07/2018 at 12:06

  Sunt programata la punctie in data de 11.07.2018 la ora 18,20. Iau dimineața și seara o pastilă de Aprovel de 150 mg în tratamentul de hipertensiune . Vă rog să-mi spuneți, dacă este nevoie să sistez administrarea cu o seara înainte și în dimineața respectivă.

  Reply

  • Bio Terra Med

   06/07/2018 at 14:25

   Bună ziua! Domnul doctor Mihai Daniel ne-a transmis ca puteți lua tratamentul fără nici o problemă.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


© Bio Terra Med 2016. BIO TERRA MED S.R.L. J40/3308/2001 C.U.I: 13798304. Sediu: Calea Grivitei, nr. 3, sect. 1, Bucuresti. P.L. Str. Pictor I. Negulici, nr. 27, Sect. 1, Bucuresti. Iban: RO87INGB0000999904552137 BANCA: ING Bank. Cap. social: 1215000 lei