Toxina botulinică (Botox) sau cum putem trata ridurile de expresie
Autor articol: Dr. Teodora Predescu, medic specialist Dermatologie și Estetică medicală
Toxina botulinică (Botox) a fost aprobată pentru tratamentul ridurilor de expresie și hiperhidrozei (transpirația excesivă) în urmă cu 20 de ani, în SUA. Astăzi, tratamentul cu toxina botulinică (botox) reprezintă cea mai populară procedura dermato-estetică fiind rapidă, eficientă și sigură.
Ce este toxina botulinică și cum acționează?
Toxina botulinica este un un blocant neuromuscular obținut dintr-o bacterie numită Clortridium botulinum. Toxina botulinică, odată injectată, slăbește sau intrerupe contracția musculaturii din zona pe care dorim să o tratăm. Este metoda ideala de tratatament pentru treimea superioară a feței:
- ridurile dintre sprâncene (apar când ne încruntăm)
- ridurile orizontale de la nivelul frunții (apar când ridicăm sprâncenele)
- ridurile din colțul ochiului sau „laba gâștei” (apar când zâmbim).
În ce constă procedura cu toxina botulinică? Cât dureaza efectul?
Procedura constă în administarea unor injectii cu un ac foarte fin în punctele de maximă mobilitate a mușchiului vizat.
Disconfortul este minim, astfel încăt nu necesită anestezie locală. Pacientul își poate relua activitatea imediat după efectuarea procedurii.
Efectul nu se instalează imediat. Se instalează progresiv, în 3-10 zile post injectare și persista între 4 și 6 luni. Pentru menținerea efectului se recomandă 1-3 tratamente/an.
Ce reacții adverse la injectarea cu toxină botulinică există?
Injectarea cu toxină botulinică este cea mai sigură procedură dermato-estetică. Cele mai frecvente reacții adverse sunt:
- eritem (roșeață) la locul de injecare
- senzație de presiune/greutate în zona injectată, ce se remite în câteva ore
- mici echimoze (vânătăi) ce dispar în cateva zile post injectare.
Recomandări pentru acasă:
- În primele 6-8 ore post injectare se recomandă menținerea capului în poziție verticală (pacientul nu se va apleca și va evita poziția orizontală)
- În primele 24 de ore pacientul va evita: masajul facial, machiajul, expunerea la surse de căldură (sauna, băi fierbinți, expunerea directă la soare) și efortul fizic intens
- În primele 7 zile post injectare se recomandă evitarea medicamentelor precum antiinflamatoare nesteroidiene (aspirină, ibuprofen) și anticoagulante.
Mituri despre toxina botulinică
În jurul injectării toxinei botulince s-au dezvoltat de-a lungul anilor adevarate mituri, născute din frica și anxietatea pacientelor și menținute de mass-media.
- Tratamentul cu toxina botulinică NU oferă un aspect “înghețat”, fără expresie facială
- Aspectul “înghețat” era frecvent întâlnit în trecut, fiind secundar utilizării unor cantități mari de toxină botulinică. În prezent, toxina este injectată în cantități mici ce induc relaxarea mușchiului țintă, fără a afecta musculatrura din jurul acestuia, lucru ce permite menținerea normală a mobilității și expresivității faciale.
- Tratamentul cu toxina botulinică NU duce la îmbătrânirea precoce
- La ora actuală se recomandă tratarea ridurilor de expresie încă din stadiul incipient (începând cu vârsta de 25-30 de ani). Se începe prin administarea unor doze minime. Pe măsura ce procedura se repetă vor fi necesare cantități din ce în ce mai mici de produs. Datorită relaxării musculare prelungite, prin repetarea tratamentelor, poate fi prevenită apariția altor riduri de expresie.
- Ridurile NU se accentuează după încetarea tratamentului cu toxina botulinică
- Tratamentul cu toxina botulinică este cea mai fiziologică procedură antiaging. Efectul toxinei este reversibil, mușchiul recăpătându-și progresiv mobilitatea, moment în care ridurile se reformează. În cel mai neplăcut caz acestea vor fi ca înainte de tratament.
- Injectarea toxinei botulinice NU poate fi efectuată de oricine.
- Fiind o procedură medicală, trebuie efectuată doar de medici dermatologi sau plasticieni specializați în estetică medicală!!!
Ca și în cazul altor proceduri estetice, exagerările nu sunt benefice pacientului. De aceea vă recomandăm insistent să ascultați sfaturile medicului pe care îl alegeți și să renunțați la concepții nesănătoase precum “pe banii mei fac ce vreau eu”. Este posibil să vă coste mult mai mult, mai târziu. Nu în ultimul rând, nu sfidați limitele ridicolului și ale penibilului.