Tu te-ai pregătit pentru schi?

Chiar, tu te-ai pregătit pentru schi?! Pentru că eu, împachetând aseară pentru o mică vacanță la schi – mă gândeam că ar fi util să facem o listă cu produsele pe care trebuie să le ai obligatoriu în bagajul tău.

După cum știți foarte bine, crema de fotoprotecție cu factor mare (de preferință 50+, atât UVA cât și UVB) este obligatorie. De ce? Pentru că zăpada reflectă 80 % din radiațiile ultraviolete, așa că doza de ultraviolete este aproape dublă față de o expunere obișnuită.

De asemenea, cu cât altitudinea este mai mare – crește și doza de UV. Se pare că se înregistrează o creștere de 4% a dozei de radiații la fiecare 300 de metri altitudine. Riscul cel mai mare de arsură solară este în primele doua zile, până la declanșarea melanogenezei (procesul de sinteză a melaninei, mai exact a fotoprotecției naturale). Nu uitați să reaplicați crema la interval de 2 ore, deoarece aceasta se elimină prin perspirație.

Al doilea lucru important ar fi balsamul de buze, de preferință cu factor de protecție solară. Majoritatea celor pe care le găsiți în farmacii au SPF 30, dar există și balsamuri cu factor SPF 50. Buzele nu au melanina, astfel încât nu au fotoprotecție naturală.

Balsamul este mai potrivit pentru buze decât crema de față, deoarece conține și ingrediente hidratante mai grase care previn și tratează deshidratarea secundară vântului și frigului.

Masca de schi sau cagula sunt indispensabile dacă suferiți de cuperoză (mici vinișoare dilatate pe obraji) sau rozacee (afecțiune asemănătoare clinic acneei, cu mici coșuri și roșeață), deoarece atât vântul cât și soarele agravează aceste afecțiuni.

De asemenea, TREBUIE să porți masca dacă suferi de acnee și urmezi un tratament cu retinoizi (Roaccutane) sau ciclice (doxiciclina, minociclina), aceste medicamente fiind fotosensibilizante, putând da reacții fototoxice ce se manifestă prin roșeață, descuamare, senzație de arsură sau mâncărime. În cazul melasmei (pete maronii la nivelul feței) masca și crema de fotoprotecție sunt absolut necesare pentru a nu se agrava această afecțiune sau chiar recidiva după tratament.

Nu în ultimul rând, în cazul oricărei afecțiuni eritematoase (roșii) inflamate de la nivelul feței, după tratamente laser sau peeling chimic sau mecanic, fotoprotectia vestimentara și cosmetica sunt obligatorii datorită riscului de hiperpigmentare postinflamatorie, putând cauza pete maronii la nivelul zonelor anterior inflamate.

Tot din categoria “produsele pe care trebuie să le ai obligatoriu in bagaj” – dacă ai o piele uscata, îți recomand să folosești creme mai grase decât de obicei de tipul balsamurilor sau “cold cream“, tocmai pentru a compensa uscăciunea produsă de vânt, frig și soare.

În cazul acneei, poate fi înțelept sa rărești aplicările de cosmetice degresante, pentru a nu usca tenul în exces.

Crema de mâini este utilă tuturor, dar mai importantă pentru cei cu piele uscată sau afecțiuni ale mâinilor – de tipul psoriazisului sau eczemelor mâinilor .

Șamponul anti-mătreață este recomandat să fie în bagajul celor ce suferă de dermatită seboreică sau psoriazis al scalpului, afecțiuni ce se pot agrava odată cu transpirația cauzată de purtarea căștii.

În concluzie, crema de fotoprotecție, balsamul de buze, cold cream, masca sau cagula, crema de mâini și șamponul decapant sunt produsele pe care trebuie să le ai obligatoriu în bagajul de munte!

Pentru consultații la Dr. Iulia Panțuru, vă invităm să completați formularul de mai jos.

SOLICITĂ PROGRAMARE

Dacă alegeți efectuarea plății la recepție, vă recomandăm să utilizați plata cu cardul.

ABONEAZĂ-TE LA POSTĂRI

Loading

YOUTUBE BTM

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Item added to cart.
0 items - 0,00 lei