...

Dermatologie copii

Fă cunoștință cu medicii noștri

Afecțiunile dermatologice sunt frecvent întâlnite la copii. 30% din afecțiunile pediatrice sunt reprezentate de patologia cutanată. Afecțiunile cutanate diferă în funcție de vârstă.

Majoritatea afecțiunilor cutanate din această perioadă de viață sunt benigne și tranzitorii, însă reprezinta o sursă majoră de anxietate pentru părinți. Cele mai frecvente manifestari cutanate sunt:

  • Dermatita seboreică a noului născut – debutează în primele 3 luni de viață. Se manifestă prin cruste galben-maronii, grăsoase, aderente, localizate inițial la nivelul creștetului capului. 
  • Dermatita de scutec –  se caracterizează printr-o inflamație a pielii (de culoare roșu aprins) localizată în zonele acoperite de scutec (genital și fese).
  • Eritemul de căldură sau iritația provocată de căldură – afecțiune dermatologică frecvent întâlnită la copilul mic. Apare în special în perioada sezonului cald, fiind întâlnită la bebelușii îmbrăcați necorespunzător temperaturilor exterioare. 
  • Dermatita atopică a sugarului și copilului mic (sub 2 ani) – debutează în jurul vârstei de 3-6 luni. Se manifesta prin leziuni eritematoase (de culoare roșu aprins), cu suprafața acoperită de vezicule și cruste, ce afecteaza în special zona feței (frunte, obraji si barbie) și, uneori, membrele. 
  • Dermatita atopică la copilul peste 2 ani – este o afecțiune dermatologică ce apare în continuarea formei descrise mai sus, sau se poate dezvolta de novo. Leziunile sunt uscate, lichenificate acoperite de cruste hematice și uneori de leziuni suprainfectate. 
  • Impetigo (“bube dulci”) – infecție bacteriană superficială a pielii, foarte contagioasă, întâlnită în special în colectivități. Este determinata de Stafilococul auriu. 
  • Infecții virale – bolile copilăriei

Prin vaccinarea obligatorie, frecvența unor afecțiuni precum rujeola și rubeola ar trebui să fie din ce în ce mai mică. Cele mai frecvente boli ale copilăriei sunt:

  1. Boala gură-mână-picior – este determinată de virusul Coxsackie A16. Debutează cu febră mare (400) și sindrom gripal (durere în gât, oboseală, iritabilitate, scăderea apetitului). 
  2. Eritemul infecțios sau a 5-a boală a copilăriei – debutează prin sindrom gripal, urmat de o erupție la nivelul obrajilor, cu extindere la nivelul trunchiului și membrelor. 
  3. Varicela sau vărsatul de vânt – Debutează cu stare generală alterată și febră. Eruptia debutează sub forma unor pete roșii.
  • Veruci vulgare – sunt secundare infecției cu HPV.  Sunt frecvent întâlnite la copii. Afectează în special mâinile și zona tălpilor. Se transmit prin contact direct sau prin contactul cu obiecte contaminate. 
  • Dermatofitozele – infecții ale pielii determinate de ciuperci numite dermatofiți. Transmiterea se face prin contactul direct cu o persoana infectată, prin obiecte contaminate (ex. jucării) sau de la animalele de companie. Se manifestă printr-o leziune rotundă, eritematoasă, cu vezicule și scuame în suprafață.
  • Acneea – afecțiune dermatologică ce debutează la pubertate sub influența factorului genetic și a celui hormonal. 
  • Pitiriazis versicolor – infecție fungică a pielii indusă de o ciuperca ce face parte din flora normală a pielii. 
  • Dermatita seboreică –  este o afecțiune dermatologică frecventă. Afectează în special scalpul, urechile, zona sprâncenelor și  zona laterală a nasului. 

Citește și despre celelalte servicii medicale din programul KIDS MOVEMENT

NUTRIȚIE

Kids movement - NUTRIȚIE
CLICK PE IMAGINE PENTRU A ACCESA PAGINA

PSIHOLOGIE

Psihologie copii, familie, mamici postpartum
CLICK PE IMAGINE PENTRU A ACCESA PAGINA

KINETOTERAPIE

Kids-Movement-Kinetoterapie-copii-familie
CLICK PE IMAGINE PENTRU A ACCESA PAGINA

Abonează-te la postări

Loading

Abonează-te la canalul nostru de YouTube

Item added to cart.
0 items - 0,00 lei