Când devii părinte pentru prima oară, esti supus unei avalanșe de sfaturi contradictorii în ceea ce privește alimentația bebelușului tău.
Până la 1 an este un prim moment de creștere și schimbări, iar ceea ce mănâncă bebelușii influențează puternic greutatea lor corporală pe termen lung, sănătatea, activitatea metabolică, sistemul imunitar și modul în care organismul va îmbătrâni.
Sigur că alăptarea este modul de hrănire optim în primele 6 luni, atât pentru mamă cât și pentru bebeluș, dar mamele nu trebuie să se simtă vinovate dacă nu pot hrăni bebelușul exclusiv la sân. Pot exista probleme medicale care impiedică alăptarea.
După vârsta de 6 luni, treptat, începem diversificarea alimentației.
Rolul medicului cu specializare în Nutriție este îndreptat către mama copilului cu vârsta între 0 și 2 ani.
După ce copilul a trecut de vârsta de 2 ani, contrar aparențelor, așteptărilor sau speranțelor părinților, lucrurile nu devin mai ușoare. Copiii nu își cumpără si nici nu își prepară singuri mâncarea. Prin urmare, părinții sunt singurii responsabili pentru alimentația care asigură un start sănătos în viața copiilor lor!
1. Mediul familial:
2. Mediul social
3. Modelul cultural din mediul familal, dar și din cel social.
4. Nivelul de educație (nu facem referire doar la educația școlară) – în primul rând al părinților și apoi al tuturor factorilor de influență care apar în viața copilului.
5. Bagajul genetic al copilului și predispozițiile sale către dezvoltarea anumitor afecțiuni.
Toate cele de mai sus pot genera perturbări emoționale, psihice și fizice care se reflectă – mai cu seamă – în pertubarea comportamentului alimentar al copilului.
Din ce în ce mai mult, în societatea noastră, medicul cu specializare în Nutriție și psihologul, trebuie să devină o prezență constantă în viața familiei.
Comentarii recente