Majoritatea afecțiunilor cutanate din această perioadă de viață sunt benigne și tranzitorii, însă reprezinta o sursă majoră de anxietate pentru părinți. Cele mai frecvente manifestari cutanate sunt:
- Dermatita seboreică a noului născut – debutează în primele 3 luni de viață. Se manifestă prin cruste galben-maronii, grăsoase, aderente, localizate inițial la nivelul creștetului capului.
- Dermatita de scutec – se caracterizează printr-o inflamație a pielii (de culoare roșu aprins) localizată în zonele acoperite de scutec (genital și fese).
- Eritemul de căldură sau iritația provocată de căldură – afecțiune dermatologică frecvent întâlnită la copilul mic. Apare în special în perioada sezonului cald, fiind întâlnită la bebelușii îmbrăcați necorespunzător temperaturilor exterioare.
- Dermatita atopică a sugarului și copilului mic (sub 2 ani) – debutează în jurul vârstei de 3-6 luni. Se manifesta prin leziuni eritematoase (de culoare roșu aprins), cu suprafața acoperită de vezicule și cruste, ce afecteaza în special zona feței (frunte, obraji si barbie) și, uneori, membrele.
Comentarii recente