Ortopedie
Fă cunoștință cu medicii noștri

Dr. Ștefan Vermeșan
Medic primar
Accesează pagina de profil a domnului doctor pentru a afla mai multe detalii și pentru a solicita o programare.
BIO TERRA MED GRIVIȚA
În cadrul cabinetului de ortopedie se pot diagnostica și trata diverse afecțiuni ale sistemului musculo-scheletal (oase, articulații, mușchi, ligamente, tendoane). Investigarea începe cu efectuarea de analize de laborator (evaluarea metabolismului fosfo-calcic, acid uric etc.) și examene radiologice (depistare de fracturi, artroze).
Paleta de explorări paraclinice poate fi lărgită prin efectuarea de servicii de imagistică:
- rezonanța magnetică – în traumatisme – evidențiază leziuni ale țesuturilor moi periarticulare, ale ligamentelor și mușchilor),
- tomografia computerizată (vizualizează mușchi, vase de sânge și densitatea osoasă),
- ecografia musculoscheletală.
Ortopedia se ocupă cu diagnosticarea și tratarea (inclusiv pe cale chirurgicală) a afecțiunilor sistemului musculo-scheletal.
Afecțiunile ortopedice pot fi
- congenitale și / sau
- dobândite, ca urmare a
- altor boli ce pot afecta sistemul musculo-scheletal sau
- a unor traumatisme / accidentări.
În cazul afecțiunilor ortopedice congenitale putem vorbi despre factorii ereditari și / sau factorii de mediu care pot perturba funcționarea normală a oaselor, articulațiilor și mușchilor.
Mare parte dintre pacienții diagnosticați cu boli osoase nu prezintă factori de risc majori. Există, însă, riscuri care pot include cronicizarea unor afecțiuni, expunerea la radiații și factorii ereditari.
Nu a fost încă identificată o cauză directă a formării tumorilor osoase, dar există câteva posibile origini ale acestora, cum ar fi – leziuni ale oaselor, efectele tratamentelor cu radiații și factorii genetici.
Efectele bolilor sistemului musculo-scheletal sunt diferite în funcție de patologie. Acestea sunt de natură fizică, psihică și emoțională, financiară și nu în ultimul rând în afectarea calității vieții pacientului.
Bolile ortopedice pot afecta drastic abilitățile funcționale ale pacientului. Persoanele care au fost diagnosticate cu boli ale sistemului musculo-scheletal pot suferi complicații precum: dureri extreme, fracturi, pierderi în greutate, scăderea sau pierderea abilității de a se mișca.
La impactul fizic se adaugă o creștere a afectării psihice și emoționale a pacientului, care se reflectă într-o stare de spirit negativă, scăderea stimei de sine, degradarea imaginii propriei persoane, ceea ce poate genera sentimente de neajutorare, furie, frică, depresie etc.
Așadar, dincolo de tratamentele specifice ortopedice și recomandările de recuperare medicală (kinetoterapie, fizioterapie), medicul ortoped poate aborda holistic pacientul și îi poate recomanda să meargă la ședințe de Psihologie și Nutriție.
Una dintre cele mai comune boli ortopedice este osteoporoza. Aceasta afectează o mare parte a populației, deopotrivă femei și bărbați. Pierderea mineralelor din oase determină declinul masei osoase.
Este cunoscut faptul că exercițiile fizice ne ajută să avem oase mai puternice, încetinesc pierderea masei osoase și construiesc o masă musculară puternică și capabilă să susțină oasele și să reducă incidența bolilor osoase. Exercițiile cu greutăți, cele de echilibru sau cele aerobice, mersul pe jos sunt exemple de exerciții care ne îmbunătățesc și mențin starea de sănătate a sistemului musculo-scheletal.