...

Cicatricile post acneice – cum le recunoaștem și cum le tratăm?

Cicatricile post acneice sunt cea mai frecventă complicație a acneei vulgare. Ele sunt rezultatul vindecării vicioase a leziunilor inflamatorii (pustule, noduli și chisturi). Cicatricile post acneice apar secundar pierderii colagenului de la nivelul dermului, ca reacție la un process inflamator puternic.

Sunt mai frecvente la pacienții care “storc” leziunile de acnee și la cei cu forme severe.

Acneea este întâlnită la 90% dintre adolescenti, iar la 15-20% dintre aceștia persistă și la vârsta adultă.

Cicatricile post acneice – clasificare

1. Atrofice

Sunt cele mai frecvente cicatrici post acneice fiind și cel mai dificil de tratat. Au aspectul unor depresiuni sau adâncituri în piele. În funcție de aspectul lor acestea se clasifică, la rândul lor, în:

    • Cicatricile post acneice - IcePick scarsIcepick: sunt cicatrici cu diametru mic, similare porilor dilatați, cu margini neregulate, localizate cel mai frecvent la nivelul bărbiei, pomeților și frunții. Sunt cele mai frecvente cicatrici post acneice (60-70% din cicatrici).

 

    • Cicatrici post acneice - box scarBoxcar sunt cicatrici cu diametrul mai mare, rotund-ovalare, cu margini regulate, localizate la nivelul obrajilor și frunții. Aspectul lor este similar cu al cicatricilor post varicelă.

 

    • Cicatrici post acneice - rolling scarsRolling sunt cicatrici mai puțin frecvente (15-20% din cazuri) ce dau aspect vălurit tenului.

 

2. Hipertrofice / keloide

Sunt mai puțin frecvente. Se caracterizează prin leziuni de culoare roz, ferme, ce depășesc planul orizontal al tegumentului (sunt “ieșite în relief”). Sunt mai rar întâlnite la nivelul feței fiind mai frecvente în zona decolteului și toracelui posterior.

3. Hiperpigmentările post inflamatorii (“pete maronii”)

Nu sunt cicatrici propriu-zise, ci rezultate ale procesului de vindecare al leziunilor inflamatorii. Evoluția lor este de lungă durată, persistând săptămâni sau chiar luni. Necesită tratament specific, stabilit de medicul dermatolog.

TRATAMENTUL CICATRICILOR POST ACNEICE:

Tratamenul cicatricilor post acneice este unul complex, personalizat, ce necesită proceduri multiple și perioade de recuperare de până la 7-10 zile. Tratamentul permite recuperarea cicatricilor în proporție de 80-90%.

Din păcate, tratamentul cicatricilor post-acnee nu este unul standard! În funcție de tipul dominant al acestora, medicul dermatolog va stabili o schemă personalizată, cu terapii combinate, efectuate la intervale variabile, ce vor avea ca rezultat ameliorarea progresivă a aspectului cicatricilor, până la dispariția definitivă a acestora!

Tratamentul cicatricilor se va iniția întotdeauna după vindecarea leziunilor active de acnee.

1. Microneedeling medical sau mezoterapia fracționată

Este un tratament rapid și eficient ce stimulează sinteza naturală de colagen la nivelul pielii. Procedura se realizează cu un dispozitiv medical ce utilizează microace ce perforează pielea la adâncimi variabile, la care se adaugă un cocktail de aminoacizi, vitamine și acid hialuronic.

Procedura se poate asocia și cu plasma proaspătă îmbogățită cu trombocite (PRP sau Terapia Vampir) cu rol de stimulare suplimentară a sintezei de colagen și reducere mai rapidă a cicatricilor.

2. Peelingul chimic

Este procedura dermato-cosmetică ce utilizează acizi cu diferite concentrații ce provoacă o arsură chimică controlată la nivelul pielii. În funcție de adâncimea cicatricilor, substanța se poate aplica la nivelul întregii fețe sau strict la nivelul leziunilor, stimulând regenerarea straturilor profunde și, în final, atenuarea până la dispariția totală a cicatricilor.

3. Acidul hialuronic

Presupune injectarea – la nivelul cicatricilor – a unui gel cu proprietăți similare acidului hialuronic natural, cu scopul de umplere al defectului cutanat rezultat în urma vindecării vicioase a cicatricilor post acnee. Procedura este nedureroasă, rapidă, cu rezultate pe termen lung (între 6 luni și 2 ani). Este eficient în special în cazurile de cicatrici severe persistente.

4. Laserul fracțional 

Deși este o metodă de tratament modernă cu rezultate definitive, este, de departe, cea mai agresivă metodă de tratament, recomandată de medici ca ultimă opțiune.

Aceasta acționează prin stimularea colagenului, având ca rezultat final refacerea aspectului pielii și tratarea permanentă a cicatricilor. Mai trebuie reținut că nu poate trata toate tipurile de cicatrici.

Tratamentul este unul agresiv, necesitând o perioadă de recuperare de 10-14 zile. Rezultatele se evaluează la 6 luni de la tratament. În cazul unor rezultate parțiale, tratamentul se poate repeat după 6 luni.

ATENȚIE!!!

De o importanță majoră este alegerea unui medic foarte bun în tratarea acneei și a sechelelor ei.

Această afecțiune și efectele sale presupun o foarte bună experiență medicală în patologie, astfel încât combinarea tipurilor de proceduri, substanțe și alegerea adâncimii de penetrare a pielii să aibă rezultatele scontate.

SOLICITĂ PROGRAMARE

Dr. Teodora Predescu

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Doresc programare la:
Doresc să
Dacă alegeți efectuarea plății la recepție, vă recomandăm să utilizați plata cu cardul.

ABONEAZĂ-TE LA POSTĂRI

Loading

YOUTUBE BTM

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Item added to cart.
0 items - 0,00 lei