COVID-19 este o afecțiunea virală provocată de noul coronavirus. În urmă cu o luna OMS a declarat pandemia produsă de noul coronavirus ca fiind o urgență de sănătate publică.
Există mai multe coronavirusuri, de la cele care produc viroze respiratorii ușoare, la virusuri care pot produce infecții respiratorii severe, pneumonie, insuficiență renală și chiar deces. La acest moment nu există vaccin sau tratament specific pentru infecția cu noul coronavirus.
Semnele comune ale infecției sunt cele specifice gripei: febră, tuse, dificultăți de respirație, oboseala, dureri musculare. Simptomele apar de obicei la 3-7 zile de la momentul expunerii, dar în anumite cazuri simptomele au aparut chiar și la 14 zile de la expunere.
Este important de menționat că toti oamenii pot fi infectați. Pentru mai mult de 80% dintre cei care fac aceasta infecție, simptomele sunt ușoare și pot fi comparate cu cele provocate de gripa sezonieră. Totuși, în aproximativ 15 % din cazuri, infecția poate fi severă, iar aproximativ 5% dintre cei infectați pot face forme critice, amenințătoare de viață.
Vârstnicii și persoanele cu afecțiuni medicale preexistente (diabet, afecțiuni cardiace, astm) pot fi mai vulnerabili și pot face forme mai severe ale bolii.
Persoanele care suferă de diabet zaharat sunt mai predispuse la a face forme mai severe ale bolii din cauza fluctuațiilor glicemice (hiperglicemia poate favoriza înmulțirea virusului) și a prezenței complicațiilor diabetului.
La fel ca și celelalte infecții respiratorii, noul coronavirus se poate răspândi prin aer, daca o persoană infectată vorbește, strănută, tușește. Virusul poate supraviețui de la câteva ore până la câteva zile în funcție de condițiile din mediul ambietal. Transmiterea infecției se poate face și prin contact apropiat cu o persoana infectată, prin contact cu obiecte contaminate cu virus, dacă apoi ne atingem gura sau nasul cu mâinile neigienizate.
Ce pot face persoanele cu diabet și cei apropiați lor?
Cel mai important lucru pe care îl putem face este să ne luăm toate precauțiile pentru a evita infecția. Recomandările de igienă au fost intens mediatizate în spațiul public, dar sunt cu atât mai importante pentru persoanele cu diabet și cei apropiați lor.
- Spălați-vă mâinile de mai multe ori pe zi și de fiecare dată la întoarcerea acasă
- Evitați să vă atingeți fața sau să atingeți alimentele cu mâinile neigienizate
- Curățați și dezinfectați obiectele pe care le atingeți în mod frecvent (uși, întrerupătoare, telefon mobil, telecomandă)
- Nu folosiți alimente, pahare, prosoape în comun cu alte persoane
- Când tușiți sau strănutați încercați să o faceți într-un șervețel curat, de unică folosință. Dacă nu aveți șervețel la îndemână, folosiți plica cotului.
- Încercați să evitați contactul cu persoanele cu simptome de infecție respiratorie
- Evitați, pe cât posibil, trasportul în comun, mersul la supermarket
Daca aveti diabet:
- Pregătiți-vă cu un plan pentru eventualitatea îmbolnăvirii
- Asigurați-vă că aveți toate contactele necesare la îndemână (medic de familie, medic diabetolog)
- Monitorizați mai frecvent glicemiile pentru a evita complicațiile produse de hipo sau hiperglicemii
- Consultați imediat medicul de familie dacă apar simptomele respiratorii (tuse, dificultăți respiratorii) sau febră. Orice infecție poate duce la creșterea glicemiilor și la creșterea necesarului de lichide, așa că asigurați-vă că vă puteți hidrata suficient
- Asigurați-vă că aveți medicamentele antidiabetice necesare
- Asigurați-vă că aveți alimentele necesare cel puțin pentru câteva zile
- Asigurați-vă că aveți cele necesare în situația unei hipoglicemii (zahăr, suc de fructe)
- Încercați să aveți un program zilnic ordonat, chiar dacă petreceți timpul în casă. Evitați suprasolicitarea și încercați să dormiți minimum 6-7 ore/noapte
O alimentație echilibrată este foarte importantă pentru menținerea glicemiilor și promovarea unei stări cât mai bune a sănătății
- Consumați alimente cu indice glicemic scăzut (legume, paste/orez/pâine integrală)
- Evitați consumul de alimente procesate
- Evitați alimentele bogate în zahăr și grăsimi
- Consumați alimente care conțin proteine de calitate (pește, carne slabă, lactate degresate, ouă)
Desi există restricții de circulație, iar mișcarea în aer liber poate fi mai greu de realizat, mișcarea ușoară în casă poate fi de marea ajutor, inclusiv pentru menținerea valorilor glicemice. Activitatea fizică regulată aduce un beneficiu major populației în general și chiar mai important personelor care suferă de diabet.
Vă recomand ședințele de Kinetoterapie online, deoarece se desfășoară sun îndrumarea și supravegherea unui specialist. Consultați oferta centrului medical Bio Terra Med, dând click aici.