...

Fracturi, entorse, luxații – suferintele osteoarticulare de sezon

Suferințele osteoarticulare de sezon – ce trebuie să știm și cum le putem trata

Iarna vine cu bucurii – zăpada, vacanța, sporturile de iarnă – dar și cu risc crescut de accidente, datorate înghețului și pericolului crescut de alunecare.

Când ne referim la alunecare și cădere, vorbim mai ales de persoanele în vârstă, predispuse la dezechilibru urmat de cădere de la propria înălțime.

  • Din nefericire, impactul cu solul aduce după sine fractura de pumn (de epifiză distală radius), întâlnită mai ales la persoanele de sex feminin, fractura de șold, ce se poate petrece la persoanele de ambe sexe, fractura cu tasare de corp vertebral, fractura brațului la nivelul capului, colului sau diafizei humerale, luxații la nivelul articulației scapulohumerale, la nivelul gleznei sau fractura-luxație de cot.

La persoanele tinere întâlnim entorsele, luxațiile și fracturile petrecute la săniuș, pe pârtia de schi, la patinoar sau pe parcursul unor drumeții, urmcare a folosirii unui echipament neadecvat mersului pe munte, pe distanțe lungi și pe timp de iarnă (pot apărea fracturi de stres la nivelul oaselor piciorului sau gambei).

  • Cel mai frecvent, pacienții noștri mai tineri prezintă diferite grade de entorse de genunchi, de gleznă, luxație (scapulohumerală sau de gleznă) sau disjunctie acromioclaviculară și fractură de gambă (așa numita fractură spiroidă a schiorului), fractura de coccis (cădere de pe sanie).

Entorsa 

Reprezintă o întindere de ligament articular de diferite grade (normal, ligamentul este menit să stabilizeze articulația respectivă). Putem întâlni entorsa simplă, până la cea însoțită de ruptura parțială sau totală a ligamentului, când se ajunge la instabilitate articulară.

  • Această întindere sau eventuala ruptură ligamentară se însoțește de durere locoregională, inflamație articulară, echimoză locală și dificultate la mobilizarea segmentului.
  • Intensitatea semnelor și simptomelor se raportează la gradul de suferință ligamentară.

RECOMANDARE:

Este necesar să aplicăm imediat gheață sau o compresă rece, cold pack sau punga cu gel rece și să păstram repaus articular relativ sau absolut pe o durată de la 7-10 zile, până la trei săptămâni (se vor purta fașe supraelastice sau orteze, eventual aparat gipsat).

  • Durerea intensă și persistentă trebuie să îndrume pacientul către medicul ortoped traumatolog care îi va recomanda să efectueze un examen radiologic, ecografie articulară sau direct examen RMN (sau examen CT dacă exista contraindicații pentru RMN).
  • Dacă nu este doar o entorsă ușoară, ci este o entorsă gravă, este necesară intervenția ortopedico chirurgicală, raportat și la suferinta altor structuri articulare sau la nivelul competițional la care este practicat sportul respectiv sau alte activități sportive, de către pacientul aflat în suferință. Avem drept exemplu ruptura de ligament încrucișat anterior a genunchiului (LIA). Ligamentoplastia artroscopică se efectuează raportat la fiecare caz.
  • Entorsele beneficiază prin excelență de terapie fizicalkinetică, ce constă în proceduri analgetice și antiinflamatoare precum LASER terapie, electroterapie (curenți diadinamici, interferențiali), diatermie (unde scurte, ultrasunete, microunde), TECAR terapie, Crioterapie urmate de program de kinetoterapie de reabilitare medicală (stretching, izometrie și apoi exerciții efectuate activ, din descărcat și, în final, cu încărcare articulară segmentară).

Luxația 

Reprezintă ruptura mai multor ligamente sau chiar a capsulei articulare, ceea ce conduce la distanțarea capetelor osoase cu tendință la dizlocare.

  • Dacă am căzut pe umăr, se poate să constatăm luxația umărului (luxația articulației scapulohumerale), dacă am călcat greșit întâlnim luxația de gleznă, dacă ne-am lovit de un obstacol – putem constata disjuncția sau luxația acromioclaviculară.
  • În afară de durerea intensă, echimoză sau inflamație locoregională, luxația se însoțește întotdeauna de instabilitate articulară și necesită imobilizarea pentru 3-4 săptămâni sau intervenția ortopedico-chirurgicală minim invazivă pe cale artroscopică, vizând reconstrucție, reposturare sau sutura structurilor lezate.

RECOMANDARE

Se va recomanda program de kinetoterapie după imobilizarea postoperatorie.

  • Prin urmare, luxațiile beneficiază atât de tratament conservator, ce constă în reducerea sau repunerea structurilor pe poziții anatomice (se poate realiza sub anestezie locală sau generală), urmată de imobilizarea în orteză și de program fizicalkinetic, cât și de tratament chirurgical.
  • Se insistă pe exercițiile de tonifiere a musculaturii satelită articulației aflată în suferință, asociind și procedurile fizicale în vederea scăderii edemului, inflamației și echimozelor prezente.
  • Luxația structurilor articulare poate fi însoțită de fractura osoasă.

Fractura 

Se petrece într-un context mai dramatic, bine conturat, accident petrecut prin cădere sau traumatism când ne lovim de alt participant la sportul de iarna respectiv. Cea mai des întâlnită este fractura spiroidă o tibiei (gamba), dar poate fi și fractura de femur, cap peroneu, oase gleznă, metatarsian V picior, pumn.

  • Fractura înseamnă întreruperea continuității osului, fiind însoțită sau nu, de deplasarea capetelor osoase și/sau de deschiderea focarului cu deplasarea fragmentului osos în afara tegumentului (fractura deschisă).
  • Regiunea respectivă este deformată, poate prezenta echimoză sau hematom local, membrul respectiv adoptă o anumită poziție. Orice tentativă de mobilizare segmentară este intens dureroasă și se însoțește de impotența funcțională segmentară.
  • Fractura poate fi redusă ortopedic (repoziționarea fragmentelor osoase dacă există deplasarea acestora) și imobilizată în aparat gipsat între 3-6 săptămâni sau se poate recomanda intervenția chirurgicală (osteosinteza).
  • După imobilizarea postoperatorie, se recomandă program de kinetoterapie de recuperare. Pentru fracturile membrelor inferioare (de sprijin) este necesară uneori prudența față de încărcarea cu greutate la nivelul membrului operat. Această încărcare este amânată până la două luni și jumătate – trei luni în cazul fracturilor de gleznă.
  • Programul de recuperare medicală constă în proceduri fizicale personalizate, masaj troficizant al segmentului (nu al zonei de fractură și nici la nivelul zonei operate), program de kinetoterapie ce poate dura între 3-9 luni.
  • Se recomandă asocierea cu un regim hiperproteic și aport mineralo-vitaminic, insistând cu vitaminele D, C, E, K2, calciu, magneziu etc. Pentru realizarea unui plan de nutriție adecvat și a urmăririi evoluției, recomand tuturor pacienților programarea la o consultație de nutriție la unul dintre medicii clinicii noastre: Dr. Andreea Theodoru sau Dr. Adriana Nae

Dacă ați avut în trecut entorse, luxații sau fracturi și nu ați urmat programul de recuperare recomandat de medicul dumneavoastră și acum resimțiți dureri, disconfort la mișcare sau chiar incapacitatea de a mai mișca în mod corect porțiunea de corp care a suferit, vă recomandăm să mergeți urgent la o consultație de Medicină de Recuperare. În cadrul acesteia medicul vă va face o evaluare corectă și completă și vă va recomanda cele mai potrivite proceduri de fizioterapie și kinetoterapie. De preferat ar fi să nu mai amânați consultația, deoarece una dintre cele mai des întâlnite complicații ale unei recuperări deficitare este artroza.

Pentru programări la Conf. Univ. Dr. Georgiana Tache, completați formularul de mai jos.

SOLICITĂ PROGRAMARE

ABONEAZĂ-TE LA POSTĂRI

Loading

YOUTUBE BTM

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Item added to cart.
0 items - 0,00 lei