fbpx
Rosaceea-1200x640.jpg

Rozaceea este o afecțiune cutanată cronică ce apare în zona centrală a feței. Este caracterizată prin:

 • eritem (roșeață) intermitent sau permanent,
 • telangiectazii (vase de sânge vizibile) și
 • leziuni inflamatorii papulo-pustuloase.

Debutează, în general, la vârsta adultă, după 30 de ani, fiind afectate în special femeile.

Rozaceea afecteaza în general persoanele cu fototip deschis – ochi albaștri sau verzi și păr blond sau roșcat, ce se înroșesc la soare și se bronzează greu.De ce apare rozaceea?

Cauzele apariției rozaceei nu sunt pe deplin cunoscute. Sunt luați în considerare mai mulți factori :

 • Genetic
 • Vascular: este cel mai important factor. La nivelul feței fluxul sangvin este crescut, iar vascularizația este superficială comparativ cu alte zone ale corpului.
 • Infecțios: Demodex folliculorul este un parazit microscopic, ce trăiește în mod normal pe piele și la nivelul foliculilor piloși. Acesta se găsește în număr mare în leziunile de rozacee, rolul lui nefiind complet elucidat. Studii recente au stabilit că, de fapt, un microrganism ce trăiește la nivelul parazitului Demodex folliculorum – Bacillus oleronius – ar fi direct implicat în apariția rozaceei.
 • Factorii de mediu: expunerea la soare, frig sau vânt, alimentele condimentate sau fierbinți, efortul fizic intens, schimbările bruște de temperatură
 • Alți factori agravanți: stresul, fumatul, unele medicamente (corticoizi), asocierea cu Helicobacter pylori (o bacterie din stomac – asocierea acesteia cu rozaceea este încă una controversată), utilizarea unor produse dermatosocmetice pe bază de uleiuri sau care conțin alcool.

Cum se manifestă rozaceea?

Rozaceea are mai multe stadii clinice :

 • Eritem tranzitor: este prima manifestare a rozaceei. Se prezintă sub forma unui eritem (roșeață) intermitent ce afectează zona centrală a feței (obraji și nas). Este declanșat de stimuli precum: alimentele fierbinți, condimentele, băuturile calde, emoțiile puternice sau efortul fizic.
 • Stadiul I (cuperozic sau eritemato-telangiectazic) – eritem persistent mai mult de 3 luni și apariția de telangiectazii (vase de sânge dilatate, de culoare roșie).
 • Stadiul II (papulo-pustulos) – pe zonele de eritem persistent se dezvoltă papule (leziuni roșii) și pustule (leziuni « cu cap alb »). Porii sunt dilatați și se poate observa o descuamare difuză. Leziunile se vindecă în câteva săptămâni. Spre deosebire de acnee, în rozacee nu întâlnim comedoane (punctele negre), iar leziunile se vindecă fără cicatrici.
 • Stadiul III – Rareori rozaceea evoluează în stadiul III. Apar noduli mari, dureroși, profunzi, hiperplazii ale glandelor sebacee (aspect de coajă de portocală), pori larg deschiși și seboree (ten gras). Stadiul final este reprezentat de apariția fimelor (îngroșări ale țesutului, de culoare roșie, ce au aspect de coajă de portocală). Cea mai afectată zonă este cea a nasului, purtând numele de rinofimă.

Pielea femeilor cu rozacee este xerotică (uscată), iritabilă, sensibilă la variațiile climatice, în timp ce la bărbați tenul este seboreic.

Tipuri de Rozacee

Cum se trateaza rozaceea ?

Rozacea are un important impact negativ asupra calității vieții. Personanele cu rozacee sunt judecate pe baza aspectului fizic, atribuindu-li-se, în mod eronat, anumite vicii.

Măsuri generale de îngrijire :

 • Utilizarea cremelor de protecție solară UVA+UVB cu filtru mineral și SPF>30.
 • Geluri de curățare blânde, ce nu conțin sapun. Clătirea feței se va face întotdeauna cu apă călduță (nu fierbinte!)
 • Utilizarea unor creme hidratante special concepute pentru tenul sensibil
 • A se evita soluțiile de curățare astringente sau cele care conțin alcool, precum și produsele de gomaj.
 • Se recomandă evitarea produselor de machiaj rezistent la apă (waterproof), ce sunt dificil de înlăturat, ducând în acest fel la iritarea suplimentară a tegumentului.
 • Se recomandă evitarea produselor ce conțin alcool, camfor, mentol, parfum și ulei de eucalipt
 • Se recomandă evitarea factorilor de externi precum: condiții climatice extreme (căldura excesivă, vântul puternic), alimentele condimentate sau fierbinți, efortul fizic intens, sauna, etc.

Tratament local:

Tratamentul local are rezultate limitate, având o eficiență variabilă. Se pot utiliza următoarele produse :

 • Metronidazol  cremă / gel / mixtură
 • Acid azelaic cremă / gel – eficient mai ales în stadiul I prin efectul său antiinflamator. Poate fi dificil de suportat datorită efectului puternic iritativ.
 • Brimonidina gel – este un tratament local eficient prin efectul vasocontrictor, fiind indicat în special în cazurile de eritem tranzitor sau permanent. Se aplică dimineața și are o eficiență de 12h.
 • Ivermectina cremă – acționează pe Demodex folliculorum.

Atenție!

Nu vă autotratați! Mergeți la medic! Tratamentele locale expuse mai sus sunt cu rol informativ și vor fi administrate numai la recomandarea medicului! Autotratamentul poate duce la complicații, de multe ori majore!

Nu uitați că fiecare organism este unic, așa că tratamentele despre care auziți că le utilizează cunoscuții și prietenii dumneavoastră, este posibil să vă facă mai mult rău! Consultați un medic de specialitate!

Farmacista dumneavoastră nu vă cunoaște istoricul medical, nu este de specialitate și nu vă poate pune un diagnostic corect! Consultați un medic de specialitate! 

Tratamentul sistemic :

Antibioticele – au efect antiinflamator reducând roșeața, papulele și pustulele. Dozele administrate sunt mai mici comparativ cu cele antimicrobiene, iar durata tratamentului se stabilește în funcție de severitatea fiecărui caz.

Isotretinoinul –  este un derivat de vitamina A. Este indicat în caz de ineficiență / intoleranță la antibiotice. Se recomandă doze mai mici ca în acnee.

Tratamentul cu Isotretinoin se administrează sub stricta supraveghere medicală, asociind reacții adverse deloc de neglijat!!!

Tratamentul laser :

Eritemul persistent cât și telangiectaziile pot fi tratate cu laserul vascular sau IPL (lumina intens pulsată).

Indiferet de tipul de laser folosit, mecanismul de acțiune este același – fototermoliza selectivă. Radiația luminoasă are o anumită lungime de undă țintind strict un anumit cromofor – în cazul rozaceei țintește hemoglobina celulelor roșii din vasele de sânge. Unda laser încălzește și distruge vasul fără ca țesutul din jur să fie afectat.

Sunt necesare între 4 și 6 ședințe, efetuate la interval de 1 lună.

Tratamentele laser nu se efectuează în perioada verii!

Programări

Cel mai simplu, vă puteți programa completând formularul afișat pe această pagină.

Alte metode rapide de programare sunt:

 • Email
  • Dacă doriți consultații și tratamente nedecontate CNAS – acestea se fac la Bio Terra Med Negulici. Pentru a vă programa rapid, trimiteți un email pe adresa receptie.negulici@bioterramed.ro
  • Dacă doriți consultații și tratamente din lista celor decontate de CNAS – acestea se fac EXCLUSIV la Bio Terra Med Grivița. Pentru a vă programa rapid, trimiteți un email pe adresa receptie.grivita@bioterramed.ro
  • Scrieți în titlul mailului „Solicitare programare Dr. Teodora Predescu – Dermatologie”
 • Mesaj privat pe pagina noastră de Facebook

Programare rapidă

Dacă alegeți efectuarea plății la recepție, vă recomandăm să utilizați plata cu cardul.


LISTA DE PREȚURI


Lista serviciilor medicale și tratamentelor dermatologice decontate


Dermato-venerologie și Estetică medicală

Dr. Teodora Predescu

Pagina de profil
Echipa - Dr. Teodora Predescu - Dermatologie, Dermato-estetică (Estetică medicală)


BTM GrivițaBTM NeguliciAbonați-vă la canalul nostru de YouTubeAbonați-vă la blog

Apăsați butonul „Abonează-te / subscribe„ numai după ce ați citit Politica noastră de confidențialitate și protecția datelor cu caracter personal.
Adresa dumneavoastră de email introdusă în acest formular va fi exclusiv folosită pentru a vă trimite notificări de câte ori publicăm un articol.
Puteți să dezabonați oricând doriți, iar noi ștergem imediat adresa dumneavoastră de email din baza noastră de date.


LoadingFacebook BTM

Bio Terra Med – pagina de Facebook
Bio Terra Med Facebook page


Facebook ETREEC

Pagina de Facebook a Echotherapy Treatment & Research Eastern European Centre
Echotherapy Treatment & Research Eastern European Centre - Facebook page


Facebook HIFU Centre

Pagina de Facebook a HIFU Centre
Facebook-HIFU-CENTRE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


I LIKE BIO TERRA MED – Facebook

Facebook Pagelike Widget

I LIKE ECHOTHERAPY (ETREEC)

Facebook Pagelike Widget

Translate

© Bio Terra Med 2016. BIO TERRA MED S.R.L. J40/3308/2001 C.U.I: 13798304. Sediu: Calea Grivitei, nr. 3, sect. 1, Bucuresti. P.L. Str. Pictor I. Negulici, nr. 27, Sect. 1, Bucuresti. Iban: RO87INGB0000999904552137 BANCA: ING Bank. Cap. social: 1215000 lei