...

Piscina și afecțiunile cutanate pe care le poate provoca

În zilele calde de vară piscina reprezintă pentru mulți dintre noi o sursa de răcorire și relaxare. Cu toate acestea trebuie să ținem cont și de o serie de riscuri asociate frecventării piscinelor și ștrandurilor, ele fiind un rezervor de bacterii, virusuri și fungi. 

Infectii cutanate:

Dermatofiția piciorului (ciuperca piciorului)

Este o infecție a piciorului produsă de o serie de agenți fungici ce se transmit, în special, prin deplasarea fără încălțăminte pe suprafețele umede. Acest tip de infecție interesează zona interdigito-plantară (tegumentul de la nivelul tălpilor și spațiile dintre degete) unde va determina apariția unei macerații a tegumentului, urmată de eritem (roșeață), prurit (mâncărime), fisuri (în special în profunzimea pliurilor) și miros neplăcut.  De asemenea, lama unghială poate fi contaminată. Afectarea unghiei se produce lent, în săptamani-luni de la momentul contaminării, începând dinspre marginea liberă către rădăcina acesteia. Inițial este afectată o singură unghie, iar ulterior infecția se extinde și la celelalte lame unghiale. În fazele incipiente tratamentul topic (local) cu antimicotice este foarte eficient, ducând la vindecarea infecției.

Veruci vulgare (negi)

Transmiterea lor este favorizată de microtraumatisme  (mici zgârieturi sau răni superficiale) secundare macerației tegumentului prin contactul prelungit cu apa.  Verucile sunt mici leziuni, de culoarea tegumentului, cu suprafață keratozică (aspră, rugoasă). Sunt localizate cel mai frecvent la nivelul tălpilor. Netratate, leziunile se extind si pot deveni dureroase.

Tratamentul are la baza metode distructive chimice sau terminice.

Molluscum contagiosum

Este o infecție virală produsă de Poxvirus. Se transmite prin contact direct, prin obiecte contaminate sau prin autoinoculare fiind favorizata de locurile agomerate. Este mai frecventa la pacientii atopici. 

Se prezintă sub forma unor mici leziuni de culoarea tegumentului, ombilicate central, cu dimenisuni intre 2mm – 1cm. La copii sunt localizate cel mai frecvent la nivelul feței și gâtului, în timp ce la adulți afectează în special zona inghinală.

Prin expirmarea continutului (stoarcerea lor) se exteriorizează un material alb, grunjos. Tratamentul include metode distructive chimice și chiuretare.

Piodermite

Sunt infecții bacteriene streptococice sau stafilococice favorizate de căldura, umiditate și nerespectarea unor reguli minime de igienă.

Foliculita este una dintre cele mai frecvente infecții bacteriene întâlnite în sezonul cald. Se manifestă prin mici pustule localizate pe zonele acoperite de păr (scalp, trunchi sau membre).

Impetigo este o altă afecțiune bacteriană, întâlnită mai frecvent la copii. Debutează prin vezicule sau pustule superficiale ce se rup rapid, iar zonele denudate vor prezenta – în suprafata – cruste gălbui. Tratamentul constă în utilizarea soluțiilor antiseptice și antibioticelor topice. În cazurile severe se pot administra antibiotice sistemice. 

Afectiuni dermatologice secundare expunerii la clor:

Acneea la clor

Reprezintă agravarea leziunilor preexistente de acnee, secundar expunerii la clor.  Clorul este un agent iriant ce determină uscarea excesiva a pielii având ca rezultat stimularea sintezei de sebum de către glandele sebacee (glandele responsabile de apariția acneei). Predomină comedoanele, în special la nivelul feței, în timp ce leziunile inflamatorii sunt rare. Tratamentul este similar cu cel din acneea vulgară.

Xeroza și pruritul cutanat

Xeroza sau uscăciunea cutanată este secundară deteriorarii stratului protector lipidic de pe suprafața pielii. Pruritul (senzația de mâncărime) este secundară xerozei cutanate. Apare după utilizarea frecventă a piscinelor și afectează în special persoanele cu piele sensibilă. Tratamentul constă în aplicarea de emoliente și evitarea contactului prelungit cu apa de piscină.

Pentru a evita dezvoltarea afectiunilor dermatologice descrise anterior trebuie sa respectam cateva reguli generale:

  • Utilizarea dușului înainte și după băile în piscină
  • Evitarea contactului prelungit cu apa din piscină
  • Evitarea contactului prelungit cu un costum de baie ud. Se recomandă schimbarea acestuia cu unul uscat.
  • Purtarea papucilor în zona piscinei (inclusiv pe marginea piscinei) și în zona dușurilor.
  • Utilizarea prosoapelor personale.
  • Este interzisă utilizarea piscinelor de către persoanele cu infecții active bacteriene, virale sau fungice!!!

Puteți accesa profilul doamnei Dr. Teodora Predescu, dând click aici.

SOLICITĂ PROGRAMARE

Dr. Teodora Predescu

ABONEAZĂ-TE LA POSTĂRI

Loading

YOUTUBE BTM

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Item added to cart.
0 items - 0,00 lei