Una sau mai multe dintre acestea pot duce la tensionarea musculaturii feței și maxilarului, ceea ce poate afecta echilibrul acestei articulații cu un rol important în menținerea unui aliniament postural corect al întregului corp.
Este cunoscut faptul că un dezechilibru la nivelul piciorului poate influența postura întregului corp.
Piciorul este considerat amortizorul corpului. Prin urmare, o poziție nepotrivită a acestuia (tal valg, var equin, sau un traumatism), poate influența de jos în sus, succesiv:
forțând efectiv fiecare segment în parte să se readapteze.
Există și varianta în care o problemă de la nivel superior (ATM, ochi, aparat vestibular), poate influența fiecare segment al corpului până la nivelul tălpii.
Fiecare pas pe care îl facem stimulează circulația sangvină.
Contactul cu solul și contracția musculară, efectuate când păsim, acționează ca o pompă, comprimând initial vasele de sânge și împingând, ulterior, sângele către inimă. Astfel se facilitează circulația sangvină și întoarcerea venoasa către inimă.
Acest mecanism contribuie la furnizarea oxigenului și a substanțelor nutritive către țesuturi.
În concluzie, fiecare pas corect pe care îl facem, cu rulajul corect al întregii tălpi – de la călcâi până la degetul mare, contribuie la stimularea circulației sangvine și limfatice. Ajută astfel la furnizarea de oxigen și substanțe nutritive esențiale către țesuturi și eliminarea toxinelor.
Este importantă o evaluare complexă a piciorului și a întregului corp pentru stabilirea corecta a cauzei problemei. Apoi se întocmește planul de reechilibrare potrivit fiecărei persoane.
În funcție de cauza problemei, pe lângă intervenția fizioterapeutică, este necesară și implicatea altor specialiști (ortoped, podog, optometrist, vestibulolog etc.)
Este o terapie manuală delicată, în cadrul căreia evaluăm și corectăm disfuncții de la nivelul capului și coloanei vertebrale.
1. Relaxarea generală a bebelușului și eliberarea de anumite tensiuni și disconfort din întregul corp.
2. Corectarea dezechilibrelor ce pot apărea în timpul nașterii sau ulterior.
Terapia cranio-sacrală identifică și corectează disfuncții, precum:
3. Susținerea sistemului nervos
Terapia cranio sacrală îmbunătățește comunicarea între creier și corp.
4. Susține dezvoltarea generală sănătoasă
Contribuie la echilibrarea fluxului de lichid cefalorahidian. Astfel, are un impact pozitiv asupra:
și, prin urmare, asupra întregii posturi.