ARTICULAȚIA TEMPORO-MANDIBULARĂ (ATM) ȘI INFLUENȚA ASUPRA POSTURII
Există o legatură directă între articulația temporo-mandibulară, ocluzia dentară (mușcătura) și postura (poziția) corpulului.
Prin analiza posturală clinică se evaluează legătura dintre oasele feței, articulația maxilarelor, alinierea dintre acestea și restul corpului.
Analiza posturală oferă informații despre factorii care duc la dezechilibrul ATM și influența pe care acesta îl are asupra celorlalte structuri. Orice dezechilibru la acest nivel poate declanșa o serie de afecțiuni asupra mușchilor, articulațiilor de la nivelul craniului, a coloanei cervicale și a întregului corp.
Articulația temporo-mandibulară (ATM) este una dintre cele mai active articulații din corp. Aceasta se deschide și se închide de aproximativ 2000 ori pe zi. Contribuie la
- procesul de vorbire,
- masticație,
- înghițit,
- căscat.
Echilibrul ATM poate fi influențat de mai mulți factori, cum ar fi:
- malocluzia (muscatura gresita),
- bruxismul,
- traume fizice,
- interventii chirurgicale la nivelul maxilarelor sau ATM,
- artrita,
- artroza,
- stresul cronic,
- tulburările de somn,
- depresia,
- anxietatea etc.
Una sau mai multe dintre acestea pot duce la tensionarea musculaturii feței și maxilarului, ceea ce poate afecta echilibrul acestei articulații cu un rol important în menținerea unui aliniament postural corect al întregului corp.
În osteopatie se consideră că mandibula, craniul, coloana cervicală, osul hioid și centura scapulo-humerală sunt în conexiune directă.
Aceste structuri sunt ținute între ele de mușchi și, în consecință, un dezechilibru muscular la oricare dintre acestea poate influența alterarea întregii structuri.
Un aliniament incorect al mandibulei poate duce la compensații în tot corpul. Mandibula este ca un pendul care ne direcționează postura corpului de sus în jos. Astfel, pot apărea diverse alterări la nivelul oaselor craniului, la nivelul centurilor scapulo-humerală și coxo-femurală, la nivelul coloanei vertebrale până la nivelul gleznelor.
Din aparatul bucal face parte și limba, care în posturologie trebuie analizată cu mare atenție cu ajutorul testelor specifice.
Evaluăm dacă aceasta își îndeplinește funcția corect, pentru că are un rol important în deglutiție. O deglutiție atipică tensionează toată musculatura anterioară și posterioară a gâtului și poate avea repercusiuni asupra aliniamentului coloanei vertebrale.
TIPUL DE CLASĂ DENTARĂ ȘI POSTURA CORPULUI
Dezechilibrul mandibulei creează un efect în cascadă în tot corpul. Studiile de specialitate arată că schimbarea poziției mandibulei afectează postura corpului și reciproc. Dacă impulsurile proprioceptive din sfera bucală sunt eronate, atunci controlul poziției capului și corpului poate fi afectat.
Relația dintre ocluzia dentară (mușcatura) și postură face ca abordarea terapeutica în redresarea echilibrului funcțional să necesite o implicare pluridisciplinară (ortodont, stomatolog, fizioterapeut).
Din vedere laterală se poate observa cum poziția dintre maxilar și mandibulă influențeaza postura corpului astfel:
- Clasa dentară de tip 1
- dinții sunt aliniați dinte peste dinte, arcadă peste arcadă,
- mandibula este aliniată în raport cu maxilarul
- poziția corpului își păstrează verticalitatea.
- Clasa dentară de tip 2
- mandibula este poziționată spre în spate,
- maxilarul acoperă tot mai mult mandibula
- duce la o atitudine posturală anteriorizată
- Clasa dentară de tip 3
- mandibula este poziționată anterior
- dinții de pe arcada inferioară acoperă dinții de pe arcada superioară
- generează o atitudine posturală posteriorizată.
În concluzie, prin echilibrarea, detensionarea și funcționarea ATM în parametri optimi, corpul este impulsionat să se reechilibreze .