Afecțiunile dermatologice la copii și adolescenți (0 -16 ani)

Afecțiunile dermatologice la copii și adolescenți (0 – 16 ani) sunt frecvent întâlnite. Aproximativ 30% dintre afecțiunile pediatrice sunt reprezentate de patologia cutanată. Acestea diferă în funcție de vârstă.

Astăzi vom vorbi despre cele mai frecvent întâlnite afecțiuni dermatologice la copii și adolescenți, împărțite pe grupe de vârstă.

Afecțiuni dermatologice la grupa de vârstă 0-2 ani:

Majoritatea afecțiunilor cutanate din aceasta perioada de viață sunt benigne și tranzitorii, însă reprezintă o sursă majoră de anxietate pentru părinți.

Cele mai frecvente manifestări cutanate sunt:

1. Dermatita seboreică a noului născut

Debutează în primele 3 luni de viață. Se manifestă prin cruste galben-maronii, grăsoase, aderente, localizate inițal la nivelul vertexului (creștetul capului) cu extindere ulterioară la nivelul întregului scalp.

Nu necesită tratament de specialitate. Afecțiunea dispare după primele 3 luni.

2. Dermatita de scutec

Se caracterizează printr-o inflamație a pielii (de culoare roșu aprins). Este localizată în zonele acoperite de scutec (genital și fese). Este favorizată de umezeală și fricțiune.

Persistența afecțiunii necesită consult dermatologic și tratament de specialitate.

3. Eritemul de caldură sau iritația provocată de căldură

Este o altă afecțiune dermatologică frecvent întâlnită la copilul mic.

Apare în special în perioada sezonului cald, fiind întâlnită la bebelușii îmbrăcați necorespunzător temperaturilor exterioare. Se manifestă prin mici pustule (leziuni cu “cap alb”) ce afectează în special zona capului, gâtului și umerilor.

Pentru a evita apariția eritemului de căldura copilul trebuie îmbrăcat lejer, cu haine din bumbac și în concordanță cu temperaturile de afară.

4. Dermatita atopică a sugarului și copilului mic (sub 2 ani)

Debutează în jurul vârstei de 3-6 luni. Se manifestă prin leziuni eritematoase (de culoare roșu-aprins), cu suprafață acoperită de vezicule și cruste, ce afectează în special zona feței (frunte, obraji și bărbie) și uneori membrele. Pruritul (senzația de mâncărime) este constant. Necesită evaluare dermatologică, stabilirea unei rutine de îngrijire și a unui tratament de specialitate.

Afecțiuni dermatologice la grupa de vârstă 3-5 ani:

1. Dermatita atopică a copilului peste vârsta de 2 ani

Apare în continuarea formei descrise mai sus sau se poate dezvolta “de nouă”.

Leziunile sunt uscate, lichenificate (tegumentul este îngroșat, închis la culoare din cauza scărpinatului excesiv), acoperite de cruste hematice și uneori de leziuni suprainfectate. Afectează în special zonele de flexie (zona gâtului, plica cotului, genunchiului, încheietura mâinilor).

Este o afecțiune ce necesită întotdeauna tratament dermatologic recomandant în funcție de vârstă, forma clinică, localizare și severitate.

2. Impetigo (“bube dulci”)

Infecție bacteriană superficială a pielii, foarte contagioasă, întâlnită în special în colectivități. Este determinată de Stafilococul auriu.

Debutează sub forma unor vezicule ce se rup rapid, ducând la formarea unor cruste de culoare gălbui. Leziunile apar în special în jurul nasului și al gurii.

Necesită consult dermatologic și tratament local cu antiseptic și antibiotic topic.

3. Infecții virale – “bolile copilăriei”.

Prin vaccinarea obligatorie, frecvența unor afecțiuni precum rujeola și rubeola ar trebui să fie din ce în ce mai mică. Cele mai frecvente boli ale copilăriei sunt: 

3.1. Boala gura-mână-picior

Este determinată de virusul Coxsackie A16. Debutează cu febră mare 40 grade C și sindrom gripal (durere în gât, oboseală, iritabilitate, scăderea apetitului). Erupția cutanată debutează după aproximativ 2 zile sub forma unor vezicule (mici “bășicuțe”) roșii, dureroase ce afectează cavitatea bucală (limba, gingiile, mucoasa obrajilor, bolta palatina), palmele și tălpile.

Se vindecă în 7 zile fără tratament de specialitate.

3.2. Eritemul infectios supranumit și “a 5-a boală a copilariei”

Debutează prin sindrom gripal, urmat de o erupție ce debutează la nivelul obrajilor (aspect de “obraji pălmuiți) cu extindere la nivelul trunchiului și membrelor.

Se vindecă în 7-10 zile. 

3.3. Varicela sau vărsatul de vânt

Debutează cu stare generală alterată și febră. Erupția debutează sub forma unor pete roșii (macule) care se transformă în vezicule, inițial cu lichid clar apoi tulbure. Veziculele se rup formând cruste. Îndepărtate forțat, crustelele lasă cicatrici. Pruritul este intens.

Se recomandă antipiretice, pudră de talc, antibiotic local pentru prevenirea surainfecției. De evitat scărpinatul (grataj). În cazul în care apar complicații (suprainfectia leziunilor, febra prelungită, stare de rău etc.) se recomandă consult de specialitate la boli infecțioase.

Afecțiuni dermatologice la grupa de vârsta 6-11 ani:

1. Veruci vulgare

Sunt secundare infecției cu HPV.  Sunt frecvent întâlnite la copii. Afectează în special mâinile și zona tălpilor. Se transmit prin contact direct sau prin contactul cu obiecte contaminate.

Se tratează prin aplicarea unor soluții locale sau prin metode distructive (crioterapie sau electroterapie)

2. Dermatofitozele

Sun infecții ale pielii determinate de ciuperci numite dermatofiți. Transmiterea se face prin contactul direct cu o persoana infectată, prin obiecte contaminate (ex. jucării) sau de la animalele de companie.

Se manifestă printr-o leziune rotundă, eritematoasă (roșie), cu vezicule și scuame în suprafață. Pe pe măsură ce evoluează, centrul devine palid, căpătând aspectul unui inel.

Necesită tratament local.

Afecțiuni dermatologice în grupa de vârstă 12-16 ani:

1. Acneea

Este o afecțiune dermatologică ce debutează la pubertate sub influența factorului genetic și a celui hormonal. Indiferent de formă, localizare sau severitate acneea trebuie tratată încă de la debut datorită impactului social major și riscului de dezoltare al cicatricilor.

Despre programul nostru “Ține acneea sub control” puteți citi mai multe aici.

2. Pitiriazis versicolor

Este o infecție fungică a pielii indusa de o ciuperca ce face parte din flora normala a pielii. Transpiratie abundenta, caldura si umiditatea favorizeaza devoltarea ei peste nivelul normal. Se caracterizeaza prin aparitia unor pete de culoare brun deschis, asimptomatice, localizate in special la nivelul trunchiului.

3. Dermatita seboreică

Este o afecțiune dermatologică frecventă. Afectează în special scalpul, urechile, zona sprâncenelor și zona laterală a nasului. Formele ușoare provoacă binecunoscuta mătreață.

Se tratează prin utilizarea unor șampoane cu ingrediente active.

SOLICITĂ PROGRAMARE

Dr. Teodora Predescu

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Doresc programare la:
Doresc să
Dacă alegeți efectuarea plății la recepție, vă recomandăm să utilizați plata cu cardul.

Dr. Teodora Predescu

Dr. Teodora Predescu - Dermatologie, Dermato-estetică (Estetică medicală), Echipa
Click pe imgine pentru a accesa profilul medicului

SOLICITĂ PROGRAMARE

Dr. Iulia Panțuru

Dr. Iulia Panțuru

Click pe imagine pentru a accesa profilul medicului

YOUTUBE BTM

ABONEAZĂ-TE LA POSTĂRI

Loading

Un comentariu la „Afecțiunile dermatologice la copii și adolescenți (0 -16 ani)”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Item added to cart.
0 items - 0,00 lei