0723.341.001

Hipotiroidia și nutriția corectă

30/09/2019 0
Hipotiroidia-1200x460.jpg

Hipotiroidia și nutriția corectă

Articol realizat de Dr. Elena Drăgan – medic specialist cu dublă specializare în Endocrinologie și Diabet, Nutriție și Boli metabolice

Hipotiroidia – ce este, cum se manifestă și cum se diagnostichează

Hipotiroidia este afecțiunea în care glanda tiroidă nu poate secreta o cantitate adecvată de hormoni tiroidieni. Hipotiroidia afectează aproximativ 5% din populație.

Cea mai frecventă cauza de hipotiroidie este reprezentată de deficitul de iod din alimentație. În țările în care alimentația conține cantități adecvate de iod, principala cauză a hipotiroidiei este reprezentată de afectarea autoimună a tiroidiei (tiroidita autoimună), urmată de:

  • hipotiroidia cauzată de anumite medicamente  (litiu, amiodarona),
  • mutații genetice,
  • ablația cu iod radioactiv a tiroidei sau
  • îndepărtarea chirurgicală parțială sau totală a tiroidei.

Manifestările clinice ale hipotiroidismului pot fi subtile și nespecifice, incluzând slăbiciune, oboseală, creștere ponderală, constipație, depresie, uscăciunea pielii.              

Diagnosticul hipotiroidiei este stabilit de medicul endocrinolog în urma unui consult și a unor analize de laborator.

Tratamentul hipotiroidiei se bazează pe substituția cu hormoni tiroidieni, care, de cele mai multe ori, va trebui continuată pentru tot restul vieții.

Hipotiroidia și nutriția adecvată              

În ceea ce privește dieta în hipotiroidism, folosirea sării iodate este strategia de sănătate publică unanim acceptată pentru a elimina hipotiroidismul determinat de deficitul de iod.

Necesarul de iod alimentar la adult este de 150 mcg/zi, iar la femeile însărcinate și care alăptează de 220-290 mcg/zi, iar o alimentație variată poate asigura necesarul zilnic.

Ce mâncăm dacă suferim de hipotiroidie?

Sursele de iod alimentar sunt reprezentate de sarea iodată, fructele de mare, unele cereale, consumate fără exces.

Există și alimente care, consumate în cantități mari, pot inhiba absorbiția intestinală a iodului și pot contribui la apariția gușei, cum sunt varza, broccoli, conopida, varza de Bruxelles, kale.

Deficitul de fier este și el un posibil factor care contribuie la  apariția hipotiroidiei. Studiile au arătat că nivelul de hormoni tiroidieni a fost semnificativ scăzut la femeile cu anemie prin deficit de fier, comparativ cu grupurile control.

Cantități importante de fier se găsesc în organele de animale (mai ales în ficat), spanac, carne roșie, semințe de dovleac, quinoa, broccoli, tofu, ciocolata neagră. De asemenea, se recomandă consumul lor fără a face excese. 

Seleniul este un alt micronutrient important în funcționarea tiroidei. Acesta contribuie la producția de hormoni tiroidieni. Suplimentarea alimentației cu seleniu pare a aduce beneficii la persoanele cu boli tiroidiene autoimune.

Printre alimentele care conțin cantități mai mari de seleniu se număra fructele de mare, organele, nucile braziliene, cerealele, pestele și ouăle. Din nou, nu uitați că excesele nu sunt recomandate!

Administrarea corectă a tratamentului în hipotiroidie              

Persoanele diagnosticate cu hipotiroidie, care se află în tratament cu hormoni tiroidieni, trebuie să ia medicamentul dimineața, pe nemancate, cu minimum 30-60 minute înainte de masă.

Alimentele pot întârzia absorbția medicamentului, mai ales dacă conțin cantități mari de fibre.

Suplimentele cu fier și carbonat de calciu pot reduce absorbția intestinală a hormonilor tiroidieni. Administrarea lor se va face la minimum 4 ore de la administrarea tratamentului pentru hipotiroidie.

Hipotiroidismul este o afecțiune frecventă și tratabilă.

Prevenția hipotiroidismului prin deficit de iod se face cu aport adecvat de iod. Tratamentul hipotiroidismului deja instalat, se face cu terapie de substituție hormonală, care va restabili nivelul normal al hormonilor tiroidieni.

Este important de subliniat faptul că simptomele date de hipotiroidie sunt nespecifice și pot fi comune mai multor afecțiuni. De aceea, este vital să ne prezentăm la medicul specialist atunci când suspicionăm că suferim de o afecțiune tiroidiană, pentru a beneficia de diagnostic și tratament corect.Programare rapidă
Dr. Elena Drăgan

Dacă alegeți efectuarea plății la recepție, vă recomandăm să utilizați plata cu cardul.
Am citit politica de confidențialitate și prelucrare a datelor mele personale de pe acest site.


Dr. Elena Drăgan

Click pe imagine pentru a accesa profilul medicului.
Dr. Elena Dragan - Medic specialist Endocrinologie și Nutriție


BTM Negulici

Click pe hartă pentru mărire.Abonează-te la blog

Adresa ta de email va fi folosită exclusiv pentru a-ți trimite notificări de fiecare dată când publicăm un articol medical. Te poți dezabona printr-un singur click, iar adresa ta de email va fi ștearsă automat din baza noastră de date.

Loading


Abonează-te la canalul nostru de YouTube

Dacă te-ai abonat la canalul nostru de YouTube, nu uita să apeși pe clopoțelul din dreapta butonului de abonare pentru a primi notificări de fiecare dată când postăm un material nou!
De asemenea, dacă îți plac materialele noastre video și le consideri utile, nu uita să dai LIKE și SHARE! În acest fel informația va fi recomandată de YouTube și altor oameni și este o modalitate simplă prin care și TU poți să ajuți!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


© Bio Terra Med 2016. BIO TERRA MED S.R.L. J40/3308/2001 C.U.I: 13798304. Sediu: Calea Grivitei, nr. 3, sect. 1, Bucuresti. P.L. Str. Pictor I. Negulici, nr. 27, Sect. 1, Bucuresti. Iban: RO87INGB0000999904552137 BANCA: ING Bank. Cap. social: 1215000 lei

0723.341.001