Hipotiroidia și nutriția corectă

Hipotiroidia și nutriția corectă

Hipotiroidia – ce este, cum se manifestă și cum se diagnostichează

Hipotiroidia este afecțiunea în care glanda tiroidă nu poate secreta o cantitate adecvată de hormoni tiroidieni. Hipotiroidia afectează aproximativ 5% din populație.

Cea mai frecventă cauza de hipotiroidie este reprezentată de deficitul de iod din alimentație. În țările în care alimentația conține cantități adecvate de iod, principala cauză a hipotiroidiei este reprezentată de afectarea autoimună a tiroidiei (tiroidita autoimună), urmată de:

  • hipotiroidia cauzată de anumite medicamente  (litiu, amiodarona),
  • mutații genetice,
  • ablația cu iod radioactiv a tiroidei sau
  • îndepărtarea chirurgicală parțială sau totală a tiroidei.

Manifestările clinice ale hipotiroidismului pot fi subtile și nespecifice, incluzând slăbiciune, oboseală, creștere ponderală, constipație, depresie, uscăciunea pielii.              

Diagnosticul hipotiroidiei este stabilit de medicul endocrinolog în urma unui consult și a unor analize de laborator.

Tratamentul hipotiroidiei se bazează pe substituția cu hormoni tiroidieni, care, de cele mai multe ori, va trebui continuată pentru tot restul vieții.

Hipotiroidia și nutriția adecvată              

În ceea ce privește dieta în hipotiroidism, folosirea sării iodate este strategia de sănătate publică unanim acceptată pentru a elimina hipotiroidismul determinat de deficitul de iod.

Necesarul de iod alimentar la adult este de 150 mcg/zi, iar la femeile însărcinate și care alăptează de 220-290 mcg/zi, iar o alimentație variată poate asigura necesarul zilnic.

Ce mâncăm dacă suferim de hipotiroidie?

Sursele de iod alimentar sunt reprezentate de sarea iodată, fructele de mare, unele cereale, consumate fără exces.

Există și alimente care, consumate în cantități mari, pot inhiba absorbiția intestinală a iodului și pot contribui la apariția gușei, cum sunt varza, broccoli, conopida, varza de Bruxelles, kale.

Deficitul de fier este și el un posibil factor care contribuie la  apariția hipotiroidiei. Studiile au arătat că nivelul de hormoni tiroidieni a fost semnificativ scăzut la femeile cu anemie prin deficit de fier, comparativ cu grupurile control.

Cantități importante de fier se găsesc în organele de animale (mai ales în ficat), spanac, carne roșie, semințe de dovleac, quinoa, broccoli, tofu, ciocolata neagră. De asemenea, se recomandă consumul lor fără a face excese. 

Seleniul este un alt micronutrient important în funcționarea tiroidei. Acesta contribuie la producția de hormoni tiroidieni. Suplimentarea alimentației cu seleniu pare a aduce beneficii la persoanele cu boli tiroidiene autoimune.

Printre alimentele care conțin cantități mai mari de seleniu se număra fructele de mare, organele, nucile braziliene, cerealele, pestele și ouăle. Din nou, nu uitați că excesele nu sunt recomandate!

Administrarea corectă a tratamentului în hipotiroidie              

Persoanele diagnosticate cu hipotiroidie, care se află în tratament cu hormoni tiroidieni, trebuie să ia medicamentul dimineața, pe nemancate, cu minimum 30-60 minute înainte de masă.

Alimentele pot întârzia absorbția medicamentului, mai ales dacă conțin cantități mari de fibre.

Suplimentele cu fier și carbonat de calciu pot reduce absorbția intestinală a hormonilor tiroidieni. Administrarea lor se va face la minimum 4 ore de la administrarea tratamentului pentru hipotiroidie.

Hipotiroidismul este o afecțiune frecventă și tratabilă.

Prevenția hipotiroidismului prin deficit de iod se face cu aport adecvat de iod. Tratamentul hipotiroidismului deja instalat, se face cu terapie de substituție hormonală, care va restabili nivelul normal al hormonilor tiroidieni.

Este important de subliniat faptul că simptomele date de hipotiroidie sunt nespecifice și pot fi comune mai multor afecțiuni. De aceea, este vital să ne prezentăm la medicul specialist atunci când suspicionăm că suferim de o afecțiune tiroidiană, pentru a beneficia de diagnostic și tratament corect.

Echipa de Endocrinologie din cadrul centrului nostru medical este formată din:

ABONEAZĂ-TE LA POSTĂRI

Loading

YOUTUBE BTM

FOLLOW US

SUBSCRIBE | COMMENT | LIKE | SHARE

9 comentarii la „Hipotiroidia și nutriția corectă”

  1. Bună seara am și eu o întrebare întrebare vă rog frumos dacă se poate să-mi spuneți și mie dacă pot sa iau tyrohelptmslow pentru gușă multinodulara netoxica EO4.2 și THS 1.688 ATPO 10.0 și FT4 0.96 analizele le am făcut 15.11.2021 și ecografia în 2019 .31.07 fără tratament medicamentos și luna trecuta am luat tyrohelp vă rog frumos să-mi spuneți dacă pot să iau în continuare continuare vă mulțumesc anticipat

    Răspunde
    • Bună ziua,
      Mai jos aveți răspunsul din partea doamnei Dr. Andreea Theodoru (https://bioterramed.ro/echipa/dr-andreea-theodoru)

      Dumneavoastră aveți nevoie de reevaluare endocrinologică cu repetarea ecografiei tiroidiene (în cazul gușei polinodulare ecografia tiroidiană se efectuează cel puțin o dată pe an, iar în cazul dumneavoastră au trecut deja 2), examen clinic și interpretarea analizelor pe care le-ați făcut (pot doar presupune că sunt normale valorile deoarece nu ați precizat unitățile de măsură și intervalul normal (de referință) al laboratorului).
      Cât privește suplimentele cu Seleniu de care întrebați, suplimemtarea Seleniului se recomandă în special cazul bolilor tiroidiene autoimune (tiroidita Hashimoto și boala Basedow Graves) și este important să cunoaștem nivelul Seleniului din sânge înainte de inițierea tratentului (pentru a evita intoxicatia cronică cu Seleniu, din ce în ce mai întâlnită în rândul pacienților cu boli tiroidiene).
      De asemenea, vă recomand să nu vă automedicați după cum citiți pe internet sau pe diverse grupuri din social media (Facebook)! Vă puteți agava boala sau puteți să vă declanșați alte complicații!
      Multă sănătate!

      Răspunde
  2. Bună seara revin cu întrebarea.
    Deci sufăr de Hipotiroida
    Medicul meu ma informat sa elimin din alimente toate fructele de mare ,peștele de mare, nucile și sa folosesc doar sare fără iod!!!
    Am citit răspunsul dumneavoastră și ma face sa am dubii ce anume mi.a recomandat medicul meu. Iau eutyrox de 25mg,am luat mult în greutate și ma simt în continuare rau. Ce ma sfătuiți?Mulțumesc frumos

    Răspunde
    • Bună ziua,
      Noi vă sfătuim să solicitați o a doua opinie medicală. În cadrul Bio Terra Med puteți alege:

      DR. ANDREEA THEODORU – medic specialist Endocrinologie și Nutriție – https://bioterramed.ro/echipa/dr-andreea-theodoru/
      – consultații decontate CAS sau consultații cu plată la Bio Terra Med Grivița
      – consultații cu plată la Bio Terra Med Primăverii
      – consultații ONLINE, cu plată: https://bioterramed.ro/product/endocrinologie-online/

      DR. DANIEL MIHAI – medic primar Endocrinologie – https://bioterramed.ro/echipa/dr-daniel-mihai/
      – consultații cu plată la Bio Terra Med Grivița
      – consultații ONLINE, cu plată: https://bioterramed.ro/product/endocrinologie-online/

      Vă rugăm să prezentați medicului dosarul dumneavoastră medical pentru a vă putea studia istoricul stării de sănătate, rezultatele celor mai recente analize și a celei mai recente ecografii.
      Pe pagina de profil a fiecăruia dintre medicii menționați mai sus găsiți și formularul de solicitare de programare pe care îl completați, apăsați butonul “send / trimite” și colegii noștri de la recepție vă vor suna în cel mai scurt timp posibil pentru a stabili detaliile programării.

      Răspunde
    • Bună ziua,
      Articolul se intitulează: “HIPOTIROIDIA și nutriția corectă”, dar întrebarea dumneavoastră este foarte bună și credem că răspunsul doamnei doctor Andreea Theodoru vă va ajuta să faceți alegerile corecte.

      Puteți mânca varză kale, varză și restul cruciferelor (broccoli, conopidă, varză de Bruxelles) cu moderație (câteva porții pe săptămână), în special preparate termic dacă suferiți de hipertiroidism sau alte afecțiuni tiroidiene.
      Cruciferele sunt într-adevăr gușogene, adică – consumate frecvent, în cantitate mare – pot duce la creșterea în volum a glandei tiroide. Cruciferele conțin tiocianați, substanțe care afectează sinteza hormonilor tiroidieni prin blocarea captării iodului de către tiroidă. Odată apărut hipotiroidismul, tiroida își va mări volumul în încercarea de a acoperi necesarul de hormoni tiroidieni. Cu alte cuvinte, cruciferele sunt periculoase mai ales dacă avem deficit de Iod, gușă sau hipotiroidsm și daca le consumăm în cantități mari.

      Răspunde
  3. Buna ziua se poate consuma sfecla rosie la hipotiroida ?
    Medicul mi-a recomandat sa elimin din alimente
    Fructe de mare
    Nuci
    Și sarea cu iod
    Mulțumesc

    Răspunde
    • Bună ziua!
      Am solicitat doamnei Dr. Andreea Theodoru să formuleze răspunsul la întrebările dumneavoastră, în dubla sa calitate de medic endocrinolog și nutriționist.
      Așadar:

      Da, puteți consuma sfeclă în cantități moderate (rădăcina ca atare – crudă sau preparată termic, dar nu suc de sfeclă) chiar dacă aveți hipotiroidism.
      Sfecla conține nitrați (compuși ai azotului care se găsesc în mod natural în sol și unele vegetale) care, consumați cu măsură, pot reduce riscul de evenimente cardiovasculare. Excesul (consumul zilnic sau în cantități mai mari de 250g de sfeclă) de nitrați poate favoriza apariția nodulilor tiroidieni și apariția / agravarea hipotiroidismului.
      Puteți și este important să consumați sare iodată! Iodul este elementul ce stă la baza sintezei hormonilor tiroidieni, iar deficitul de Iod poate duce la apariția hipotiroidismului. Sarea fără Iod se recomandă rar, pentru perioade scurte de timp, în special pacienților cu cancer tiroidian care se pregătesc pentru tratament cu Iod radioactiv.
      Puteți, de asemenea, consuma cantități moderate de nuci și fructe de mare.

      Puteți citi un alt articol interesant despre nutriția de toamnă în sănătatea oaselor și a glandei tiroide, realizat de Dr. Andreea Theodoru, aici: https://bioterramed.ro/rolul-alimentatiei-de-toamna-in-sanatatea-oaselor-si-a-glandei-tiroide/

      Pe doamna Dr. Andreea Theodoru o puteți găsi la Bio Terra Med Grivița pentru consultații decontate CAS (pe bază de bilet de trimitere) sau cu plată – Endocrinologie și Nutriție și la Bio Terra Med Primăverii – exclusiv consultații, tratamente și ecografie tiroidiană cu plată.
      Pentru programări și mai multe informații despre doamna Dr. Andreea Theodoru, puteți intra pe următorul link: https://bioterramed.ro/echipa/dr-andreea-theodoru/

      Dacă mai aveți întrebări sau nelămuriri, vă stăm la dispoziție.

      Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Item added to cart.
0 items - 0,00 lei