Rolul alimentației de toamnă în sănătatea oaselor și a glandei tiroide

Tiroida și oasele – alimentația de toamnă

Tiroida și oasele – alimentația de toamnă și rolul acesteia reprezintă un subiect de actualitate, important atât pentru copii cât și pentru adulți.

Toamna este, poate, cel mai generos anotimp din punct de vedere alimentar. Aceasta deoarece ne pune la dispoziție mare parte din legumele și fructele de peste an. Putem profita de bogăția ei pentru a ne pregăti corpul pentru sezonul rece și de ce nu, pentru a îmbunătăți sănătatea sistemul endocrin.

Iată câteva sugestii pentru lista de cumpărături:

Rădăcinoasele

Sunt sărace în calorii, dar extrem de bogate în fibre și micronutrienți. Dintre ele

  • țelina reprezintă o sursă vegetală bună de Calciu, Magneziu si Fosfor, minerale atât de importante pentru sănătatea oaselor și prevenirea osteoporozei. Ea poate fi consumată și crudă, în salate, alături de
  • ridiche neagră sau roșie, o altă rădăcinoasă ce pe lângă Calciu, Magneziu și Fosfor are și un conținut mare de vitamina C, un puternic antioxidant, ce protejează celulele de acțiunea radicalilor liberi.

Cruciferele

Varza albă, conopida, broccoli, varza de Bruxelles – se adaugă și ele legumelor importante pentru bunăstarea sistemului osos, pentru că sunt bogate în Calciu și Fosfor.

Se pot consuma și fermentate, în special varza murată. Aceasta este o sursă foarte bună de probiotice, bacteriile atât de necesare sistemului digestiv.

Ciupercile


Ciupercile de pădure (hribi, gălbiori) conțin calorii puține și destul de multe proteine vegetale (conțin în medie 4g de proteine/100g).

Conțin Calciu și vitamina D2 (una dintre puținele surse alimentare) deci sunt valoroase pentru sănătatea oaselor, a mușchilor și pentru susținerea imunității.

Ciupercile sunt de asemenea bogate în Seleniu, un mineral cu rol foarte important în apărarea glandei tiroide împotriva stresului oxidativ și în metabolismul hormonilor tiroidieni.

Un aport adecvat de Seleniu este în special important în cazul pacienților care suferă de tiroidită cronică autoimună.

Nucile românești și semințele de floarea soarelui și de dovleac

Sunt extrem de valoroase pentru sănătatea tiroidei și prevenirea osteoporozei. Ele sunt bogate în Seleniu, Calciu, Magneziu și Fosfor.

ATENȚIE!!!

Conțin multe grăsimi și au multe calorii (aproximativ 600 kcal/100g), așa că trebuie consumate cu măsură pentru a evita creșterea în greutate.

Leguminoasele 

În special mazărea și fasolea boabe reprezinta o sursă bună de proteine vegetale. Sunt importante pentru întreținerea masei musculare la persoanele cu osteoporoză la care urmărim reducerea riscului de fractură. Ele conțin și cantități mari de Calciu, Fosfor, Magneziu și vitamina K.

De aceea nu ar trebui să lipsească nici din dieta copiilor, al căror sistem osos este în continuă creștere și dezvoltare.

În încheiere, acest festival al culorilor, mineralelor și vitaminelor vine în completarea unui stil de viață echilibrat și a schemei de tratament stabilită în urma vizitei la medic.

Alte recomandări generale legate de nutriția de toamnă găsiți aici.

Bio Terra Med YouTube Channel

Pe canalul nostru de Youtube găsiți sfaturi și recomandări medicale din partea medicilor și terapeuților noștri. Vă recomandăm să vă abonați și să apăsați și clopoțelul pentru notificări. De asemenea, orice interacțiune pe canalul nostru de YouTube

  • like,
  • share,
  • comentarii

determină algoritmii acestei platforme să recomande și altor persoane interesate – materialele noastre.

În acest mod simplu ajutați și alte persoane.Dr. Adreea Theodoru medic specialist Endocrinologie, NutrițieDR. ANDREEA THEODORU

Medic specialist Endocrinologie și Nutriție

CONSULTAȚII, TRATAMENTE, ECOGRAFII:

BIO TERRA MED GRIVIȚA: cu plată sau decontate CAS (pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau specialist)

BIO TERRA MED PRIMĂVERII: cu plată

PROGRAMĂRI ONLINE: aici

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Item added to cart.
0 items - 0,00 lei