Tiroida și oasele – alimentația de toamnă și rolul acesteia reprezintă un subiect de actualitate, important atât pentru copii cât și pentru adulți.
Toamna este cel mai generos anotimp din punct de vedere alimentar. Aceasta deoarece ne pune la dispoziție mare parte din legumele și fructele de peste an. Putem profita de bogăția ei pentru a ne pregăti corpul pentru sezonul rece și pentru a îmbunătăți sănătatea sistemul endocrin.
Iată câteva sugestii pentru lista de cumpărături:
Rădăcinoasele
Sunt sărace în calorii, dar extrem de bogate în fibre și micronutrienți. Dintre ele
- ȚELINA reprezintă o sursă vegetală bogată în Calciu, Magneziu și Fosfor. Aceste minerale sunt foarte importante pentru sănătatea oaselor și prevenirea osteoporozei. Ea poate fi consumată și crudă, în salate, alături de
- RIDICHE NEAGRĂ SAU ROȘIE, o altă rădăcinoasă ce pe lângă Calciu, Magneziu și Fosfor are și un conținut mare de vitamina C, un puternic antioxidant, ce protejează celulele de acțiunea radicalilor liberi.
Cruciferele
Varza albă, conopida, broccoli, varza de Bruxelles – se adaugă și ele legumelor importante pentru bunăstarea sistemului osos, pentru că sunt bogate în Calciu și Fosfor.
Se pot consuma și fermentate, în special varza murată. Aceasta este o sursă foarte bună de probiotice, bacteriile atât de necesare sistemului digestiv.
Ciupercile
Ciupercile de pădure (hribi, gălbiori) conțin calorii puține și destul de multe proteine vegetale. Au, în medie, 4g de proteine/100g.
Conțin Calciu și vitamina D2 – una dintre puținele surse alimentare. Așadat, sunt valoroase pentru sănătatea oaselor, a mușchilor și pentru susținerea imunității.
Ciupercile sunt de asemenea bogate în Seleniu. Acest mineral are rol foarte important în apărarea glandei tiroide împotriva stresului oxidativ și în metabolismul hormonilor tiroidieni.
Un aport adecvat de Seleniu este în special important în cazul pacienților care suferă de tiroidită cronică autoimună.
Nucile românești, semințele de floarea soarelui și de dovleac
Sunt extrem de valoroase pentru sănătatea tiroidei și prevenirea osteoporozei. Ele sunt bogate în Seleniu, Calciu, Magneziu și Fosfor.
ATENȚIE!!!
Conțin multe grăsimi și au multe calorii – aproximativ 600 kcal/100g. Trebuie consumate cu măsură pentru a evita creșterea în greutate.
Leguminoasele
În special mazărea și fasolea boabe reprezinta o sursă bună de proteine vegetale. Sunt importante pentru întreținerea masei musculare la persoanele cu osteoporoză la care urmărim reducerea riscului de fractură. Ele conțin și cantități mari de Calciu, Fosfor, Magneziu și vitamina K.
De aceea nu ar trebui să lipsească nici din dieta copiilor, al căror sistem osos este în continuă creștere și dezvoltare.
În încheiere, acest festival al culorilor, mineralelor și vitaminelor vine în completarea unui stil de viață echilibrat și a schemei de tratament stabilită în urma vizitei la medic.
Alte recomandări generale legate de nutriția de toamnă găsiți aici.
Tiroida - Când ar trebui să mergem la medicul endocrinolog?
Pe canalul nostru de Youtube găsiți sfaturi și recomandări medicale din partea medicilor și terapeuților noștri. Vă recomandăm să vă abonați și să apăsați și clopoțelul pentru notificări. De asemenea, orice interacțiune pe canalul nostru de YouTube
- LIKE,
- SHARE,
- COMENTARII
determină algoritmii acestei platforme să recomande și altor persoane interesate – materialele noastre.
În acest mod simplu și gratuit îi puteți ajuta pe cei din jurul vostru.
Acest material v-a fost oferit de către Dr. Andreea Theodoru
- Medic specialist Endocrinologie și Nutriție CONSULTAȚII, TRATAMENTE, ECOGRAFII: - BIO TERRA MED GRIVIȚA: cu plată sau decontate CAS (pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau specialist) - BIO TERRA MED PRIMĂVERII: cu plată
ABONEAZĂ-TE LA POSTĂRI
Contact bio terra med primăverii
0723.341.001
Str. Pictor Ion Negulici, Nr. 27, Sect. 1, București
Contact bio terra med grivița
0724.262.110
Calea Griviței, Nr. 3, Sect. 1, București
Te-ar putea interesa și...
Testul GI Stool Profile
Testul GI STOOL PROFILE sau evaluarea exhaustivă a funcției gastrointestinale Articol oferit de testedebine.ro Când...
Citește mai departeTerapia craniosacrală pentru bebeluși
De cele mai multe ori compresiile craniene produse în timpul vieții intrauterine sau în timpul...
Citește mai departeFemeile și bolile tiroidei
Bolile tiroidei sunt mai frecvent întâlnite la femei. SUNT FEMEILE MAI PREDISPUSE LA BOLI ALE...
Citește mai departeTerapie craniosacrală pentru adulți
Terapeutul utilizează tehnici manuale blânde, ce constau în atingeri ușoare și presiuni delicate pe diferite...
Citește mai departe