Tiroida și oasele – alimentația de toamnă

Tiroida și oasele – alimentația de toamnă și rolul acesteia reprezintă un subiect de actualitate, important atât pentru copii cât și pentru adulți.

Toamna este cel mai generos anotimp din punct de vedere alimentar. Aceasta deoarece ne pune la dispoziție mare parte din legumele și fructele de peste an. Putem profita de bogăția ei pentru a ne pregăti corpul pentru sezonul rece și pentru a îmbunătăți sănătatea sistemul endocrin.

Iată câteva sugestii pentru lista de cumpărături:

Rădăcinoasele

Sunt sărace în calorii, dar extrem de bogate în fibre și micronutrienți. Dintre ele

  • ȚELINA reprezintă o sursă vegetală bogată în Calciu, Magneziu și Fosfor. Aceste minerale sunt foarte importante pentru sănătatea oaselor și prevenirea osteoporozei. Ea poate fi consumată și crudă, în salate, alături de
  • RIDICHE NEAGRĂ SAU ROȘIE, o altă rădăcinoasă ce pe lângă Calciu, Magneziu și Fosfor are și un conținut mare de vitamina C, un puternic antioxidant, ce protejează celulele de acțiunea radicalilor liberi.

Cruciferele

Varza albă, conopida, broccoli, varza de Bruxelles – se adaugă și ele legumelor importante pentru bunăstarea sistemului osos, pentru că sunt bogate în Calciu și Fosfor.

Se pot consuma și fermentate, în special varza murată. Aceasta este o sursă foarte bună de probiotice, bacteriile atât de necesare sistemului digestiv.

Ciupercile

Tiroida și oasele - alimentația de toamnă
Ciupercile de pădure (hribi, gălbiori) conțin calorii puține și destul de multe proteine vegetale. Au, în medie, 4g de proteine/100g.

Conțin Calciu și vitamina D2 – una dintre puținele surse alimentare. Așadat, sunt valoroase pentru sănătatea oaselor, a mușchilor și pentru susținerea imunității.

Ciupercile sunt de asemenea bogate în Seleniu. Acest mineral are rol foarte important în apărarea glandei tiroide împotriva stresului oxidativ și în metabolismul hormonilor tiroidieni.

Un aport adecvat de Seleniu este în special important în cazul pacienților care suferă de tiroidită cronică autoimună.

Nucile românești, semințele de floarea soarelui și de dovleac

Sunt extrem de valoroase pentru sănătatea tiroidei și prevenirea osteoporozei. Ele sunt bogate în Seleniu, Calciu, Magneziu și Fosfor.

ATENȚIE!!!

Conțin multe grăsimi și au multe calorii – aproximativ 600 kcal/100g. Trebuie consumate cu măsură pentru a evita creșterea în greutate.

Leguminoasele 

În special mazărea și fasolea boabe reprezinta o sursă bună de proteine vegetale. Sunt importante pentru întreținerea masei musculare la persoanele cu osteoporoză la care urmărim reducerea riscului de fractură. Ele conțin și cantități mari de Calciu, Fosfor, Magneziu și vitamina K.

De aceea nu ar trebui să lipsească nici din dieta copiilor, al căror sistem osos este în continuă creștere și dezvoltare.

În încheiere, acest festival al culorilor, mineralelor și vitaminelor vine în completarea unui stil de viață echilibrat și a schemei de tratament stabilită în urma vizitei la medic.

Alte recomandări generale legate de nutriția de toamnă găsiți aici.

Tiroida - Când ar trebui să mergem la medicul endocrinolog?

Pe canalul nostru de Youtube găsiți sfaturi și recomandări medicale din partea medicilor și terapeuților noștri. Vă recomandăm să vă abonați și să apăsați și clopoțelul pentru notificări. De asemenea, orice interacțiune pe canalul nostru de YouTube

  • LIKE,
  • SHARE,
  • COMENTARII

determină algoritmii acestei platforme să recomande și altor persoane interesate – materialele noastre.

În acest mod simplu și gratuit îi puteți ajuta pe cei din jurul vostru.

Dr. Andreea Theodoru - medic specialist Endocrinologie, Nutriție și competențe în ecografie tiroidiană
Click pe imagine pentru accesarea profilului profesional
SOLICITĂ PROGRAMARE

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Alegeți centrul medical
Am citit politica de confidențialitate și prelucrare a datelor mele personale de pe acest site.

Acest material v-a fost oferit de către Dr. Andreea Theodoru
- Medic specialist Endocrinologie și Nutriție

CONSULTAȚII, TRATAMENTE, ECOGRAFII:
- BIO TERRA MED GRIVIȚA: cu plată sau decontate CAS (pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau specialist)
- BIO TERRA MED PRIMĂVERII: cu plată

ABONEAZĂ-TE LA POSTĂRI

Loading
Contact bio terra med primăverii
0723.341.001

Str. Pictor Ion Negulici, Nr. 27, Sect. 1, București

Contact bio terra med grivița
0724.262.110

Calea Griviței, Nr. 3, Sect. 1, București

Te-ar putea interesa și...

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Item added to cart.
0 items - 0,00 lei