...

Boala Parkinson (partea a II-a)

Aici puteți citi prima parte a articolului despre Boala Parkinson.

Astăzi continuăm cu descrierea opțiunilor terapeutice.

Boala Parkinson are mai multe opțiuni terapeutice, clasificate astfel:

  1. Dopaminergice – cresc transmiterea dopaminergică (levodopa este convertită la nivel cerebral în dopamină și nu trebuie administrată simultan cu o un meniu hiperproteic)
  2. Nondopaminergice sau agoniști de dopamină ce constau în anticolinergice și medicamente care modifică activitatea sinaptică a altor neurotransmițători
  3. Neuroprotectoare sau medicație asociată precum cea care se adresează stării emoționale, depresiei și anxietății
  4. Intervenţii chirurgicale precum stimulare cerebrală profundă, utilizând electrozi implantați la nivelul uneia dintre zonele creierului, folosită frecvent, cu rezultate promițătoare asupra reducerii rigidității, termorului și bardikineziei.
  5. Dieta echilibrată conținând calciu, vitamina D și proteine (la distanță față de administrarea levodopă), fibre alimentare
  6. Exercițiul fizic poate prezenta efecte protective prin facilitarea utilizării dopaminei mult mai eficient la nivel cerebral. Îmbunătățește coordonarea mișcărilor, echilibrul și mersul, influențează tremorul. Cele mai bune rezultate sunt obținute prin practicarea activității fizice în mod sistematic și consistent, câte 3-4 ședințe de câte o oră, săptămânal.

Deosebit de utile sunt mersul pe bandă, pedalarea la bicicleta ergonomică. Se recomandă practicarea thai chi, yoga în vederea îmbunătățirii echilibrului și mobilității.

Exercițiul fizic nu oprește boala din evoluție, dar îmbunătățește tonusul muscular și mobilitatea articulară prevenind redoarea, coordonarea mișcărilor, echilibrul postural sau în mers, prevenind căderile și ajutând la îmbunătățirea controlului mișcărilor.

Specialistul în reabilitare medicală

Poate oferi recomandări referitoare la tipul activității și exercițiului fizic ce poate fi util, dar și ce mișcări sau activități sportive trebuie evitate.

Exercițiile contrarezistive, inclusiv scripetoterapia efectuate de două ori săptămânal pot ameliora redoarea articulară, bradikinezia și tremorul, după cum arată studiile de specialitate.

Este importantă și intensitatea antrenamentului, cu referire la numărul de execuții pe unitate de timp și nivelul rezistenței aplicate, nu doar tipul exercitiilor, durata ședinței și frecvența săptămânală. Interesează și durata de timp pe care se desfasoară programele de exerciții fizice cu referire la luni, eventual ani, cunoscându-se beneficiile și obiectivele de atins sau durata de menținere a efectelor sau rezultatelor obținute.

Execuția corectă, corectată și asistată, adaptată posibilităților funcționale ale pacientului cu boala Parkinson, cât și cunoașterea limitelor sau a restricțiilor de execuție asigură îndeplinirea obiectivelor urmărite.

Intervenția specialistului de terapie ocupațională

Este utilă, în special la domiciliul pacientului sau prin recomandarea anumitor mișcări, exerciții sau programe terapeutice personalizate. Evaluarea mediului ambiant și garantarea siguranței pacientului se poate realiza prin îndepărtarea obiectelor de care te poți împiedica și cădea (covoare, carpete, cabluri) sau pe care poți aluneca, adăugarea unor bare de prindere și  suport la baie, evitarea traseelor cu trepte sau denivelări, covoare antiderapante unde este necesar, iluminare corespunzătoare, dimensiuni ergonomic adaptate ale mobilierului din reședință, cadru de mers la deplasarea în afara reședinței dacă este necesar (ploaie, polei). Tot terapeutul ocupațional poate recomanda terapia prin dans.

Logopedul sau terapeutul specializat în vorbire

Se poate ocupa de inserția socială adecvată prin asistarea procesului de înghițire sau de vorbire ceea ce are impact și asupra statusului emoțional al pacientului cu boala Parkinson.

Își face din ce în ce mai pertinent simțită prezența terapia sau antrenamentul utilizând dispozitivele care oferă programe de reabilitare funcțională asistate de realitate virtuală.

Boala Parkinson afectează multiple aspecte ale vieții pacientului. Abordarea multidisciplinară asigură atât medicația necesară cât și schimbările adaptative atât de utile, raportat la evoluția cronic progresivă a bolii.

Pentru programări la Conf. Univ. Dr. Georgiana Tache, completați formularul de mai jos.

SOLICITĂ PROGRAMARE

ABONEAZĂ-TE LA POSTĂRI

Loading

YOUTUBE BTM

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Item added to cart.
0 items - 0,00 lei