Ce este si cum apare artroza?

Prof. Dr. Luminița Sidenco a pregătit o serie de materiale informative despre artroze. Ca să fie cât mai accesibile și pe înțelesul dvs., le-am  împărți în pastile medicale, adică articole scurte, ușor de citit, aici regăsindu-se partea I despre ”Ce este și cum apare artroza?”

In lumea moderna, cand majoritatea dintre noi lucreaza in “asezat” prelungit, muschii membrelor inferioare isi pierd tonicitatea. Rolul acestor muschi este important nu doar pentru deplasare – deci rol dinamic-, ci si pentru stabilitate – deci rol static.

Membrele inferioare trebuie sa beneficieze in primul rand de stabilitate: acesta calitate asigura atat echilibrul, cat si verticalitatea (ortostatismul), esentiale pentru orice activitate umana, inclusiv pentru buna desfasurare a lucrului cu trenul superior – membrele superioare si toracele – pentru care asigura suportul permanent, alaturi de bazin.

Deci, daca musculatura membrelor inferioare este slaba, este afectata stabilitatea la toate nivele articulare ale lantului kinetic: sold, genunchi, glezna, picior. Afectarea stabilitatii se repercuta atat static – statul in picioare prelungit, echilibrul pe suprafete denivelate sau alunecoase-, cat dinamic in activitati care presupun deplasare: mers, alergat, sau activitati prin alunecare – alunecare accidentala sau sporturi prin alunecare (ski, placa, patinaj). Daca activitatile respective se desfasoara cu incarcare (de exemplu avand greutati in maini sau pe umeri/spate), presiunea asupra articulatiilor membrelor inferioare este si mai mare.

In mod normal, aceasta presiune creste daca organismul este in miscare, dar este suficient de mare si daca subiectul pastreaza aceeasi pozitie. Daca muschii sunt suficient de tonici, ei preiau aceasta presiune, ferind articulatia de frecare si uzura.

Cum spuneam, multi dintre noi nu-si antreneaza muschii membrelor inferioare suficient; muschii devin mai putin tonici, nu preiau presiunile, si acestea ajung sa afecteze direct cartilajele articulare care se uzeaza mai rapid. Asa apar ARTROZELE.

Deci artrozele sunt afectari degenerative ale articulatiilor. Din cele prezentate mai sus, e de inteles ca artrozele se dezvolta mai frecvent si mai rapid la membrele inferioare.

Programează-te rapid la Prof. Dr. Lumința Sidenco, medic primar Recuperare medicală, Doctor în științe medicale și Profesor Universitar, care se ocupă cu: recuperare neurologică, recuperare ortopedico – traumatică, recuperare reumatologică, inflamatorie și degenerativă; recuperarea pacienților cu boli de nutriție și metabolism, recuperare sportivă, recuperare post efort și condiționare la efort.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Doresc să
Dacă alegeți efectuarea plății la recepție, vă recomandăm să utilizați plata cu cardul.
Am citit politica de confidențialitate și prelucrare a datelor mele personale de pe acest site.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Item added to cart.
0 items - 0,00 lei