Consumul de Tv și internet a atins cote îngrijorătoare în România.
Pandemia a accentuat stări de fapt preexistente:
– lipsa preocupărilor
– sedentarismul
– automedicarea
– automedicarea cu sprijinul farmaciștilor
Toate acestea vin dintr-o lipsă acută de educație pe toate planurile și la toate nivelurile.
Cele mai mari bugete alocate publicității pe perioada anului trecut au venit de la companiile de medicamente și cele de jocuri de noroc. Puteți citi mai multe în articolul acesta.
În același timp, România se situează pe ultimul loc din Europa la consumul de carte pe de o parte și pe de altă parte a depășit rata de 50% la analfabetismul funcțional.
Nu mai puțin adevărat este că românii se informează de pe internet, dar, din păcate de pe acea zonă obscură a sa – grupuri de Facebook în care părerologia și școala vieții sunt principalele repere de credibilitate sau site-uri obscure.
Ne confruntăm cu un număr din ce în ce mai mare de pacienți care:
- vin la medic doar să-și confirme autodiagnosticarea sau ca să demonstreze medicului că ei știu mai multă medicină decât acesta
- vin la medic ca să repare ce au stricat:
- în ani de zile în care nu au fost nici măcar la un control preventiv
- prin automedicare
- lene, indolență, nepăsare
Asta pentru cei care vin, totuși, la medic.
Populația României este, în acest fel, o masă de manevră extrem de ușor de manipulat.
Publicitatea la medicamente care pot fi cumpărate fără rețetă (așa numitele OTC-uri) a explodat. În ajutor vin, din păcate, farmaciștii care recomandă medicamente fără a cunoaște:
- istoricul medical al pacientului,
- rezultatele unor analize prealabile,
- și a analiza contextual
- bagajul său genetic,
- mediul său de lucru,
- tipul de activitate pe care îl desfășoară,
- felul în care se hrănesc, câtă mișcare fac
– acestea fiind doar câteva exemple dintr-o listă foarte lungă de variabile pe care un medic le analizează atunci când un pacient îi calcă pragul.
Mai mult, mare parte dintre oameni sunt și părinți, iar una dintre cele mai importante laturi ale educației pe care o oferă copiilor lor constă în exemplul personal. Monkey see, monkey do – zice o vorbă. Copilul face sau nu face ceea ce i se spune (predică), dar cu sigurantă, la maturitate va face exact ceea ce a văzut și trăit în familia din care provine.
Peisajul pe care vi-l înfățișăm este mai mult decât sumbru, dar o facem pentru a trage un semnal de alarmă serios, astfel încât viitorul să fie de altă culoare decât cea de acum.
Unde găsiți informații medicale pertinente?
1. Platforma romedic.ro este, poate, cea mai complexă platformă medicală din România. Aici găsiți de la prospecte de medicamente, la articole medicale realizate de medici, forum de discuții pe teme medicale, dar și un portofoliu impresionant de medici și centre medicale.
2. Site-urile centrelor medicale. Ca și noi, mai toate centrele medicale din România au bloguri medicale pe care puteți citi articole realizate de medici și terapeuți.
Aceste două direcții vi le oferim cu scopul de a vă arăta unde găsiți informații pertinente. Ele sunt la modul general, însă. Fiecare om este unic din punct de vedere biologic și funcțional. Așadar, cu adevărat cele mai pertinente informații le găsiți doar mergând la controale preventive specifice.
Medicul de familie vă poate îndruma dacă nu știți către ce specialitate să vă îndreptați sau medicul de Medicină internă, doar în urma unei consultații serioase.
Nu în ultimul rând, felul epocii în care trăim impune și
- conștientizarea faptului că doar cu medicamente, fără nici un fel de efort din partea dumneavoastră, nu se poate obține un rezultat optim
- reeducarea / autoeducarea în ceea ce privește mișcarea (sportul) practicată zilnic sau măcar de 3 ori pe săptămână. Ideal ar fi să fie sub îndrumarea unui specialist. Un ajutor semnificativ pe care noi îl oferim publicului este și acela de a putea efectua ședințele de Kinetoterapie online, din confortul propriei case, atât pentru adulți cât și pentru copii. (Imagini din sălile noastre de Kinetoterapie puteți vedea aici.)
- consultarea unui medic nutriționist care să vă ajute nu doar prin realizarea planurilor de nutriție personalizate, ci care să vă învețe și:
- felul în care să vă hrăniți,
- principiile unei nutriții adecvate și corecte pentru fiecare dintre dumneavoastră.
Și am pus accentul pe ideea de medic nutriționist pentru că și aici avem de-a face cu probleme majore.
- mersul la psiholog sau la tandemul psiholog + psihiatru. Problemele din urmă sau cele recente, nerezolvate, produc mutații profunde în stările noastre psihice și emoționale. Nu vă bazați pe cei din jur să vă atenționeze că ceva s-a schimbat la dumneavoastră, pentru că nu o vor face – din jenă sau din indiferență, nici nu contează. Dar felul în care vă schimbați nu vă afectează doar pe dumneavoastră, ci și pe cei din jur – familie, prieteni, colegi de serviciu etc.
Și pe blogul nostru, pe care l-am botezat simplu – “Blog de sănătate” și pe paginile noastre de Facebook (aici și aici) și pe canalul de YouTube postăm mereu informații care considerăm că vă sunt utile și, de asemenea, mereu vă îndemnăm să comentați, să puneți întrebări, să sugerați topicuri de interes pe care să le abordăm cu medicii și terapeuții noștri pentru a vă veni în ajutor.
O viață mai bună este o alegere – a dumneavoastră. Dar implică și efort și motivație și determinare.
În rest, noi suntem aici pentru dumnevoastră, vă ajutăm, vă susținem și vă încurajăm să începeți să acționați pentru a vă schimba viața în bine.
SOLICITĂ PROGRAMARE
ABONEAZĂ-TE LA POSTĂRI
Articole recente
Testul UriPep – tutorial video
Testul UriPep – tutorial video pregătit de colegii noștri de...
Read MoreTestul GI Stool Profile
Testul GI STOOL PROFILE sau evaluarea exhaustivă a funcției gastrointestinale...
Read More
Cu atatea reclame la medicamente, exista si riscul de boli si simptome induse. Vazand atatea “solutii” ti se pare ca ai toate bolile din lume si e neaparat necesar sa incerci macar unul-doua dintre medicamentele “minune” . Si cu atatea stiri legate de boli, este imposibil sa nu “prinda” toate aceste reclame. Solutia – inchideti televizorul si iesiti in natura.