Epilarea definitivă. Tu te-ai pregătit de concediu?

Ce trebuie să știm despre epilarea definitivă?

Ce este epilarea definitivă?

Epilarea definitivă este procedura medicală de eliminare a părului nedorit de pe anumite zone ale corpului, atât la femei cât și la bărbați.

Când este recomandată epilarea definitivă?

  • în contextul unor afecțiuni precum foliculite cronice, fire încarnate (fire de păr ce cresc sub piele), hirsutism (pilozitate excesivă pe zone care în mod normal nu sunt acoperite de fire de păr), hidradenita supurativă
  • la cererea pacientului, din dorința acestuia de a scăpa de pilozitatea excesivă.

De ce este important consultul dermatologic ?

Indiferent de motivele pentru care apelăm la epilarea definitivă este esențial un consult dermatologic, în urma căruia medicul va stabili:

  • Fototipul cutanat (tipul de piele) și va evalua structura firului de păr
  • Evaluarea pielii – în cazul în care pielea este bronzată (în urma expunerii la soare, solar sau utilizării autobronzantului) epilarea definitivă va fi amânată până la îndepărtarea completă a bronzului.
  • Istoricul medical: afecțiuni precum vitiligo, cancere de piele sau stări fiziologice precum sarcina și alăptarea reprezinta contraindicații ale epilării laser
  • Medicația pacientului reprezintă, de asemenea, un element important. O serie de medicamente sunt fotosensibilizante (cresc sensibilitatea pielii la lumină) sporind riscul de arsură. Trebuie evitată administrarea de: antiinflamatoare, aspirină, anticoncepționale, antibiotice (ex doxiciclina), vitamina C etc.

Cum funcționează epilarea definitivă?

La baza epilării definitive stă principiul fototermolizei selective:  lumina (foto)  emisă de laser este transformată în căldură (termo).  Lumina țintește specific un anumit pigment (cromofor), în cazul firului de păr acesta este MELANINA. Căldura generată în urma absorbției luminii este condusă direct la celulele germinative (celulele responsabile de creșterea firului de păr) ducând la distrugerea acestuia.

Când este maximum de eficientă epilarea definitivă?

Epilarea definitivă este cu atât mai eficientă cu cât foliculul pilos va conține mai mult pigment. Cei mai buni “candidați” pentru epilarea definitivă sunt pacienții cu piele albă și păr închis la culoare (negru).

Persoanele cu părul blond, alb sau grizonat au o cantintate mică de melanină, explicând astfel eficiența mai scăzută a procedurilor de epilare la acești pacienți.

Cum ne pregătim pielea înainte de epilare?

Pacientul nu se va bronza (expunere la soare, solar, aplicare de autobronzant) cu cel puțin 4 săptămâni înainte de ședința de epilare deifinitivă. Va renunța la epilarea cu ceară sau cu aparatul de epilat cu 2-4 săptămâni înainte. În ziua procedurii părul va fi ras cu lama, cu câteva ore înante și nu va aplica loțiuni de corp sau deodorant.

Câte ședințe sunt necesare și la ce interval se fac?

În medie sunt necesare 6-8 ședințe la un interval de 4-8 săptămâni, în funcție de zona epilată. Astfel, pentru zona axilei sau inghinal sunt necesare 6-8 ședințe sau chiar mai multe dacă pilozitatea este excesivă, cu interval între ședințe de 4 săptămâni, în timp ce pentru membrele inferioare se recomandă o ședință la 6-8 săptămâni.

Cât timp persistă rezultatele?

În urma ședințelor de epilare pilozitatea se reduce cu 80-90%.

Firele restante sunt subțiri și depigmentate (au aspect de “puf”), iar creșterea lor este lentă. Pentru întreținerea rezultatelor pe termen lung și după primul an de la ultima ședință dintre cele descrise anterior, sunt necesare 1-2 ședinte/an.

Ședințele se pot face pe tot parcursul anului?

Se recomandă ca epilarea definitivă să se realizeze toamna, iarna și primăvara. Vara –  epilarea laser este contraindicată datorită expunerii la soare deoarece crește riscul de reacții adverse.

Aparatele de epilare definitivă folosite la domiciuliu sunt la fel de eficiente ca cele profesionale?

Spre deosebire de aparatele profesionale de epilare definitivă, cele utilizate la domiciliu folosesc intensități mai scăzute, pentru a reduce riscul de reacții adverse. De asemenea, sunt necesare mai multe ședințe la intervale mult mai scurte, pe perioade mai lungi de timp. Întreruperea ședințelor periodice duce la reapariția pilozității. În plus, există persoane la care aparatele de epilare definitivă utilizate la domiciliu dau rezultate până într-un punct, după care nu mai produc absolut nici un rezultat, provocând astfel o dublă dezamăgire: au cheltuit foarte mulți bani pentru ceea ce credeau a fi o investiție pe termen lung și nu au obținut rezultatele dorite.

În concluzie, epilarea profesională, de preferat efectuată de către un medic dermatolog și în urma unui consult de specialitate, este metoda cea mai rapida și cea mai eficientă. Dacă încă folosești metodele tradiționale pentru epilare, citește și despre foliculita post-epilare aici.

Pentru programări completați unul dintre formularele de mai jos. Colegele noastre de la recepție vă vor suna pentru stabilirea detaliilor.

Dr. Iulia Panțuru

Dr. Iulia Panturu - Dermatologie si Estetica medicala, Echipa
Click pe imagine pentru a accesa profilul medicului
SOLICITĂ PROGRAMARE

Dr. Teodora Predescu

Dr. Teodora Predescu - Dermatologie, Dermato-estetică (Estetică medicală), Echipa
Click pe imagine pentru a accesa profilul medicului
SOLICITĂ RPOGRAMARE
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Doresc programare la:
Doresc să
Dacă alegeți efectuarea plății la recepție, vă recomandăm să utilizați plata cu cardul.

YOUTUBE BTM

ABONEAZĂ-TE LA POSTĂRI

Loading

Un comentariu la „Epilarea definitivă. Tu te-ai pregătit de concediu?”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Item added to cart.
0 items - 0,00 lei