Nutriția în radioterapie este un subiect prea puțin abordat la nivel public.
Dr. Adriana Nae, unul dintre puținii specialiști în acest domeniu, ne spune:
Alimentația corectă trebuie să devină o prioritate în timpul tratamentului oncologic. Până la 85% dintre pacienții cu cancer dezvoltă simptome clinice de malnutriție într-un anumit moment al tratamentului.
Problemele de nutriție care pot apărea în timpul radioterapiei sunt:
- Anorexia (constatată la 74% dintre pacienți )
- Greața (cosntatată la 60 % dintre pacienți)
- Alterarea /pierderea gustului (contstată la 82% dintre pacienți)
- Aversiune față de mâncare cu pierderea apetitului (constatată la 82% dintre pacienți)
- Mucozități (constatată la 65% dintre pacienți)
- Aport redus de mâncare (cosntatat la 93% dintre pacienți).
Radioterapia mai poate determina:
- senzație de arsură în gât,
- afectarea sau pierderea dinților,
- crampe abdominale,
- oboseala accentuată,
- malabsorbție sau diaree.
Toate acestea duc la o pierdere în greutate la aproximativ 88% dintre pacienți.
- În a 4-a săptămână de radioterapie, 72% dintre pacienți raportează efecte adverse care afectează aportul alimentar.
- Mai mult de 10% dintre pacienți pierd >10% din greutatea lor obișnuită, când radioterapia se întinde pe 6-8 săptămâni
Problemele nutriționale raportate în timpul radioterapiei depind de:
- aria expusă
- durata tratamentului și doza totală de radiație
În aceste condiții, evaluarea statusului nutrițional devine foarte importantă și obligatorie.
Prin urmare, identificarea precoce a malnutriției la pacienții cu cancer și intervenția nutrițională pot crește toleranța la tratamentul administrat, pot îmbunătăți calitatea vieții și prognosticul, întrucât se cunoaște faptul că malnutriția este asociată cu creșterea morbidității și mortalității. Mai mult, malnutriția afectează în mod negativ răspunsul pacienților la tratament și crește incidența toxicității legate de tratament.
Pentru evaluarea statusului nutrițional utilizăm mai multe instrumente de screening, care țin cont de istoricul alimentar, antecedentele medicale, pierderea în greutate, analize de laborator, examen fizic și măsuratori antropometrice.
În urma evaluării se stabilește un diagnostic nutrițional care stă la baza intervenției nutriționale, ce ține cont și de patologiile asociate precum și de căile de metasazare specifice fiecărui tip de cancer.
Strategiile noastre nutriționale sunt:
- Intervenția metabolică: prin optimizarea statusului nutrițional, dar cu minimizarea hrănirii celulelor tumorale
- Intervenție de substrat: prin modularea efectelor mediatorilor și controlul răspunsului inflamator
Integrând Nutriția în planul de tratament, oferim pacientilor care fac radioterapie:
- Detalii despre ce presupune tratamentul radioterapic în legătură cu alimentația și management nutrițional în cazul efectelor adverse ale tratamentului.
- Evaluare timpurie și proactivă a stării de nutriție
- Cum se monitorizează starea de nutriție, care este nutriția corectă în timpul și după tratamentul radioterapic, pentru a conserva masa corporală și a păstra funcționalitatea organismului.
- Cum se gestioneaza problemele legate de alimentație și ajustarea corespunzătoare a aportului de nutrienți.
- Alimente și băuturi care pot ajuta la ameliorarea problemelor legate de alimentație, care cresc eficiența tratamentului și diminuează efectele adverse ale acestuia.
- Protecția funcției imune și scăderea riscului de infecții
- Cum poate fi menținută calitatea vieții.
Împărtășind aceste informații prietenilor și familiei dumneavoastră puteți ajuta!
Pentru programări la Dr. Adriana Nae, completați formularul de mai jos.