Pielea și soarele

Pielea noastră este agresată de radiațiile UVA și UVB pe tot parcursul anului, dar în special primăvara și vara.

Agresiunea solară duce la apariția de noi nevi melanocitari (alunițe), modificarea celor existenți, apariția de lentigine solare (pete maronii similare pistruilor) și, nu în ultimul rând, la dezvoltarea cancerului de piele.

Înainte de a ne expune la soare este importantă vizita la medicul dermatolog pentru efectuarea unei dermatoscopii, investigație esențială în detectarea cancerului de piele, precum și recomandarea personalizată e unei creme de fotoprotecție.

 • DERMATOSCOPIA

Este o procedură simplă, nedureroasă ce constă în examinarea leziunilor de la nivelul pielii cu ajutorul unui aparat numit dermatoscop. Dermatoscopul este un instrument alcătuit dintr-un sistem de lentile ce permit o mărire de 10-20 de ori, la care este atașată o sursă de lumină și care permite examinarea microstructurilor de pe pielea pacientului.

Cui îi este recomandată dermatoscopia:

 • Persoanelor cu fototip cutanat I și II (ochi vezi sau albaștri, care au pielea albă, care se ard întotdeauna la expunerea la soare și nu se bronzează)
 • Persoanelor care au avut în copilărie sau adolescență arsuri solare
 • Persoanelor care se expun frecvent la radiație UV naturală (soare) sau artificială (solar)
 • Persoanelor care au numeroși nevi melanocitari (alunițe)
 • Persoanelor ale căror rude au suferit de cancer de piele
 • Persoanelor care observă modificări la nivelul alunițelor preexistente: creșterea în dimensiuni, culoare modificată sau neomogenă, asimetrie, margini neregulate sau sângerare. Oricare dintre aceste modificări impun un consult dermatologic de urgență!

În cazul în care prezentați unul dintre factorii de risc descriși mai sus sau una dintre alunițele dumneavoastră a suferit modificări de culoare, formă sau dimensiuni – consultul dermatologic este absolut necesar!

Dermatoscopia este o investigație decontată de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CASMB și OPSNAJ). Tot ce trebuie să faceți este să aveți trimitere de la medicul de familie sau specialist.

 • FOTOPROTECȚIA 

Reprezintă utilizarea unor metode fizice sau chimice ce asigură protecția pielii contra efectelor nocive ale radiațiilor UV.

 • Fotoprotecția chimica presupune utilizarea cremelor de protecție solară cu SPF între 30 și 50, ce trebuie aplicate cu 20 de minute înainte de expunerea la soare și reaplicate la fiecare 2 ore.

Se recomandă aplicarea cremelor de protecție solară după fiecare intrare în apă – atunci când mergeți la piscină sau la mare – deoarece puterea lor de protecție se reduce în contact cu apa.

 • Fotoprotecția fizică presupune utilizarea unor obiecte vestimentare din materiale vaporoase, naturale (ex.: bumbacul), pălării cu boruri mari și a ochelarilor de soare cu lentile polarizate.

Este important să alegem un produs de protecție solară adaptat fiecărui tip de ten. Alegerea greșită a produsului de fotoprotecție reprezintă una dintre cele mai frecvente greșeli din Dermatologie.

Pentru a veni în sprijinul pacienților – deopotrivă femei și bărbați, de anul trecut am introdus în oferta noastră ședințele de consiliere personalizată.

 • ȘEDINȚELE DE CONSILIERE PERSONALIZATĂ

Consilierea personalizată este esențială antunci când vă decideți să cumpărați o cremă de protecție solară sau alte produse dermato-cosmetice pentru față și / sau corp. Astfel, în urma acestei ședințe de consiliere personalizată, veți recomandări pentru produse dermato-cosmetic e adaptate tipului dumneavoastră de piele a tenului și / sau corpului, în acord cu afecțiunile dermatologice de care suferiți și a tratamentelor pe care le utilizați.

Chiar dacă aveți un ten normal, un produs de protecție solară nepotrivit poate cauza probleme cutanate ce necesită tratamente costisitoare și pe termen lung!

SOLICITĂ PROGRAMARE

DR. Teodora Predescu

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Doresc programare la:
Doresc să
Dacă alegeți efectuarea plății la recepție, vă recomandăm să utilizați plata cu cardul.

ABONEAZĂ-TE LA POSTĂRI

Loading

YOUTUBE BTM

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Item added to cart.
0 items - 0,00 lei