...

Știi ce poți păți după expunerea la soare?

Reacții cutanate asociate expunerii la soare

Alergiile solare sunt caracterizate printr-o  reactivitate exagerată a pielii după expunerea la soare. Acest termen este unul general ce cuprinde o serie de afecțiuni dermatologice mai mult sau mai puțin frecvente în practica medicală.

Mecanismul ce stă la baza acestor reacții cutanate nu este complet elucidat. Există două tipuri de reacții: reacția fotoalergică și reacția fototoxică.

Reacția fotoalergică

La nivelul tegumentului expus la soare, sub influența unei substanțe fotosensibilizante, radiația UV induce formarea unui fotoalergen ce va declanșa un răspuns imun care, în final, va determina manifestările clinice. Reacțiile fotoalergice apar doar la anumite persoane, sensibilizate în prealabil la o anumita substanță. Ele sunt independente de doza și de cantitatea de lumină absorbită.

  • Erupția polimorfă la lumină – Este mai frecventă la femei, debutând în jurul vârstei de 20-30 ani. Apare primăvara și la începutul verii, la primele expuneri la soare, după o perioadă lungă de neexpunere. Simptomele debutează la câteva ore de la expunerea la soare, pe zonele fotoexpuse (față, gât, decolteu, brațe, mâini și membre inferioare). Se manifestă printr-o  erupție monomorfă formată, de regulă, din papule sau plăci eritematoase (roșii), papulo-vezicule, vezicule, bule. Erupția este pruriginoasă (provoacă mâncărime). Dacă pielea nu mai este expusă la soare, această erupție dispare de la sine în câteva zile până la câteva săptămâni. Recidivează la începutul fiecărui sezon însorit.
  • Erupția benignă solară de vară sau alergia solară de vacanță – apare la 1-3 zile de la expunerea intensă la soare (plajă). Se manifestă prin apariția unor mici papule eritematoase, cu diametrul de câțiva milimetri, intens pruriginoase, localizate de elecție la nivelul decolteului, antebrațelor, mâinilor și gambelor. Nu afectează fața. Afecțiunea se remite după câțiva ani.
  • Urticaria solară – este o formă rară de urticarie ce se manifesta la 5-10min de la expunerea la soare sub forma unor leziuni eritemato-edematoase, intens pruriginoase, ce afectează zonele fotoexpuse. Simptomele se remit rapid la încetarea expunerii la soare (retragere la umbră).

Reacția fototoxică

Apare de la primul contact și interesează orice persoană (dacă substanța fotosensibilizantă și radiația solară sunt în doze optime).

  • Fitofotodermatoza sau dermatita de pajiște – este o  reacție fototoxică cauzată de contactul pielii cu anumite plante fotosensibilizante (țelină, păstârnac, pătrunjel, frunze de morcov, smochin). În general erupția debutează la 24h postexpunere, atingând un maxim în 48h. Se manifestă eritem intens, edem, vezicule și  bule. Pruritul este întotdeauna prezent. Dispoziția leziunilor este una bizară (linii întretăiate) relevă zonele ce contact cu planta respectivă.
  • Dermatita Breloque sau dermatita pigmentară de parfum – apare in cursul verii, pe zonele fotoexpuse, la locul de contact cu parfumuri ce au în compoziție ulei de bergamote. Clinic se manifestă printr-o hiperpigmentare localizata în special la nivelul gâtului.
  • Dermatita fototoxică indusă de medicamente: tetracicline, fluoroquinolone, psoraleni, fenotiazine, amiodarona, furosemid, tiazide, piroxicam

De asemenea trebuie menționate și dermatozele fotoagravate. Acestea sunt afecțiuni dermatologice în care radiația UV agravează leziunile preexistente și poate induce apariția unora noi.

Dintre aceste dermatoze amintim:

  • lupus eritematos,
  • dermatomiozita,
  • infecția herpetică,
  • acneea,
  • rozaceea.

Arsurile solare NU sunt reacții fotoalergice și nici fototoxice, ci sunt rezultatul expunerii exagerate la radiația solară.

Ca o paranteză, vă reamintim faptul că există și dermatite care apar în sezoanele cu vreme rece. Despre acestea puteți citi mai multe aici.

Măsuri de prevenție:

  • Evitarea expunerii la soare în special in intervalul orar 11-16.
  • Utilizarea cremelor de fotoprotecție SPF 50 (aplicare cu 20 min înainte de expunerea la soare și reaplicate la fiecare 2h)
  • Îmbrăcăminte cu protecție UV
  • Evitarea contactului cu substanțele cu potențial fotosesnibilizant.

Când este recomandată vizita la medicul dermatolog?

  • Dacă simptomele persistă mai mult de câteva zile
  • Dacă erupția cutanată afectează zone extinse, în special zone acoperite de haine
  • Dacă prezintă manifestări sistemice: edem palpebral sau al buzelor, dificultăți de respirație și hipotensiune arterială.

SOLICITĂ PROGRAMARE

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Doresc programare la:
Doresc să
Dacă alegeți efectuarea plății la recepție, vă recomandăm să utilizați plata cu cardul.

ABONEAZĂ-TE LA POSTĂRI

Loading

YOUTUBE BTM

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Item added to cart.
0 items - 0,00 lei