Suferințele genunchiului (Partea I)

Prof. Dr. Luminița Sidenco a pregătit o serie de materiale informative despre suferințele genunchiului. Ca să fie cât mai accesibile și pe înțelesul dvs., le vom împărți în pastile medicale, adică articole scurte, ușor de citit, aici regăsindu-se partea I.

Suferintele genunchiului (I)

Generalitati
Genunchiul este cea mai mare articulatie a corpului uman, avand cea mai mare suprafata articulara activa.

Mai mult, este o articulatie expusa permanent, muschii care deservesc articulatia nereusind sa o protejeze.
Datorita acestui fapt, genunchiul este afectat direct de multiple traumatisme.
In conditiile vietii moderne, traumatismele pot surveni in activitati diverse – sportive, casnice sau de trafic etc-, rezultatele acestor traumatisme afectand functia genunchiului in grade variate de gravitate.
 
Dar genunchiul nu functioneaza singur, este integrat intr-un lant kinetic functional: afectarea genunchiului poate influenta toate componentele acestui lant – sold sau chiar coloana lombo-sacrata, dar si glezna si/sau picior.
Rasunetul functional se poate traduce in tulburari de statica generala sau doar de membru inferior, si tulburari complexe de mers.
 
Desigur ca, in functie de conjunctura si tipul traumatismului, pot fi antrenate: – leziuni ale meniscurilor- structurile fibro-cartilaginoase aflate intre suprafetele articulare, care adapteaza suprafetele superioare cu cele inferioare ale articulatiei,
– leziuni de ligamente – genunchiul avand sase ligamente cu roluri extrem de precise in dinamica functionala a articulatiei,
– leziuni ale capsulei articulare/ membranei sinoviale care captuseste pe interior articulatia
– sau leziuni ale cartilajului articular – fie de la nivelul rotulei, fie de la nivelul oaselor coapsei – condilii femurali, fie de la nivelul gambei – platoul tibial.
 
Datorita solicitarilor permanente in majoritatea activitatilor cotidiene, genunchii pot suferi si modificari degenerative, mult mai frecvent si mai precoce fata de alte articulatii.
 
Acest aspect este favorizat, in primul rand de bipedismul, specific uman, dar si de conditiile actuale de viata si activitate profesionala, specifice epocii noastre.
Majoritatea activitatilor profesionale sunt legate de utilizarea computerului si de munca la birou, in pozitia “asezat” prelungita: in aceste conditii, genunchii “intepenesc” practic la un anumit unghi, iar muschii care actioneaza asupra acestora nu se contracta corespunzator – muschii din loja anterioara a coapsei (cvadriceps in principal) nu lucreaza, isi pierd capacitatea de contractie, in vreme ce muschii din loja posterioara a coapsei (ischiogambierii) raman scurtati perioade foarte lungi, cu timpul retracturandu-se; in timp, la persoanele cu munca de birou se constata imposibilitatea de a mai extinde (intinde) complet genunchii.
 
In aceste conditii, genunchii dezvolta multiple patologii, pe care doar recuperarea medicale le poate controla / ameliora pe perioade lungi de timp, inaintea interventiei radicale ortopedico-chirurgicale, mai mult sau mai putin extinsa.

 

Prof. Dr. Elena Sidenco

Dr. Alina Anghel, Echipa, Srvicii Medicale, ORL

Click pe imagine pentru a accesa profilul medicului

Solicită programare

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Doresc
Pentru consultațiile la Bio Terra Med Grivița, dacă alegeți efectuarea plății la recepție, vă recomandăm să utilizați plata cu cardul.
Consultațiile ONLINE se plătesc doar ONLINE
Am citit politica de confidențialitate și prelucrare a datelor mele personale de pe acest site.

Abonează-te la postări

Loading

Abonează-te la canalul nostru de YouTube


Youtube Bio Terra Med - Abonează-te

Click pe imagine pentru a intra pe canalul nostru de YouTube

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Item added to cart.
0 items - 0,00 lei