Tal valg – ce este și cum se manifestă?
Tal valg este o diformitate, de cele mai multe ori congenitală, în care laba piciorului poate atinge fața anterolaterală a tibiei, iar mersul se realizează pe marginea internă a piciorului.
De multe ori este asociată cu piciorul plat.
Cum evoluează Tal valg?
Mai mult de 90% dintre copii au tălpile plate, dar sunt puțini cei care rămân cu platfus după vârsta de 4 ani. Țesutul adipos din talpă dispare pe măsura ce copilul crește.
Tal valg – ul poate dispărea și el fără intervenție în momentul în care copilul începe să meargă, dar sunt situații în care poziția vicioasă se accentuează de la mers.
Pentru că este considerată cu adevărat o problemă după vârsta de 4 ani, iar mulți părinți observă că ceva nu este în regulă abia când micuțul se ridică în picioare sau se deplasează, se solicită tratamentul de recuperare destul de târziu sau prea târziu pentru a avea rezultatele cele mai bune.
Ce putem face?
O evaluare corect efectuata, amănunțită si la timp (în primele luni ale vieții), poate stabili care este gradul de afectare. In acest fel se poate interveni în timp util si efficient. Astfel, micutul va avea o crestere fizica corecta, deoarece kinetoterapia ajuta nu doar la recuperarea Tal valg, ci si la preventia si recuperarea altor afectiuni asociate pe care copilul le poate dezvolta in timp.
Kinetoterapia, este indicata pentru o recuperare sigură și rapidă.
Masajul efectuat în zona plantară (in talpa), urcă spre gambă (insistând pe partea internă), se combină cu mobilizările pasive corective și hipercorective, ce vor ajuta la stimularea musculaturii implicate. Nu uităm de abordarea corporala integral a micuțului în funcție de etapa de dezvoltare în care se află; și apoi efectuam exercițiile pasivo – active și active (unde se poate).
Începerea tratamentului kinetoterapeutic precoce (chiar din primele luni ale vieții) – realizarea și adaptarea lui corectă – are beneficii în echilibrarea posturii piciorului, dezvoltarea globală a micuțului și, cu siguranță, în prevenția apariției altor modificări.
Ce se întâmplă dacă nu intervenim pentru corectarea Tal valg?
Dacă nu intervenim avem varianta mai sus menționată, în care micuțul se dezvoltă și își revine de la sine, dar trebuie să știm că acolo unde există o modificare de ax a gleznei, urmările nu sunt tocmai plăcute.
Pe măsura ce micuțul crește, pozitia vicioasă influențează și genunchii, șoldurile și coloana vertebrală. În urma acestor modificări apar efecte negative, atat estetice cat și funcționale (mers, echilibru, respirație, coordonare).
Programul Kids movement – “Small steps for great achievements” este marca a Bio Terra Med și se desfășoară exclusiv la Bio Terra Med Primăverii.
Cea mai rapidă metodă de programare este să completați formularul afișat pe aceasta pagină.