BABY KINETO â prevenČie Či stimulare pas cu pas
Baby kineto este o componentÄ a programului nostru KIDS MOVEMENT – small steps for GREAT ACHIEVEMENTS, care se desfÄČoarÄ la Bio Terra Med PrimÄverii.
Atunci când doriČi sÄ interveniČi pozitiv ĂŽn dezvoltarea neuromotorie a micuČului, vÄ puteČi ajuta de exerciČii sau trucuri pe care kinetoterapeutul vi le poate arÄta, demonstra Či ĂŽnvÄČa.
Acest lucru este posibil doar dacÄ Čineti cont de nivelul actual de achiziČii al copilului dumneavoastrÄ.
Ăn primul an de viaČÄ cele mai importante achiziČii ale copilului sunt, succesiv, urmÄtoarele:
- susČinerea capului,
- rostogolirea,
- statul ĂŽn Čezând,
- mersul de-a buČilea,
- ridicatul ĂŽn picioare Či deplasarea.
Fiecare etapÄ realizatÄ o va facilita pe urmÄtoarea, astfel ĂŽncât, pânÄ la vârsta de 24 de luni este ideal sÄ treacÄ prin toate etapele.
Programele de prevenČie vor solicita ĂŽntreaga musculaturÄ corpului, care va fi prelucratÄ succesiv, pentru a asigura o dezvoltare neuromotorie armonioasÄ.
Atunci când anumite regiuni sau grupe musculare prezintÄ deficienČe, vom avea o abordare puČin diferitÄ. Spre exemplu, la un copil ajuns la 5 luni, care nu-Či Čine capul, sau unul de 8 luni care nu stÄ ĂŽn Čezând, pe lângÄ exerciČiile globale, vom insista cu mijloace Či metode ce vor ajuta la integrarea pÄrČii afectate.
Ăn cazul acestora din urmÄ este posibil ca recomandÄrile sÄ fie altele faČÄ de cele pentru copilul ajuns la un echilibru ĂŽntre vârstÄ Či dezvoltare neuromotorie.
Alegerea exerciČiilor ĂŽn cadrul programelor de prevenČie vor Čine cont ĂŽntotdeauna de evoluČia neuromotorie specificÄ micuČului cÄruia ne adresÄm.
Scopul nostru nu este de a grÄbi evoluČia, ci de a consolida ceea ce deja Čtie sÄ facÄ Či sÄ ĂŽl ajutÄm sÄ dobândeascÄ ĂŽntr-un mod cât mai corect restul achiziČiilor. AČa reuČim sÄ satisfacem nevoia fiziologicÄ de miČcare a micuČilor.
Dozarea Či gradarea efortului se vor efectua ĂŽn funcČie de felul ĂŽn care reacČioneazÄ copilul.
Atunci când plânge ĂŽncercÄm sÄ facem pauze dese, sÄ ne jucÄm mai mult Či sÄ combinÄm utilul cu plÄcutul (ĂŽn cazul nostru â jocul cu stimularea).
Ăntr-o primÄ ČedinČÄ, adicÄ prima interacČiune dintre kinetoterapeut, copil Či pÄrinte, va avea loc o evaluare a copilului â din punct de vedere motric.
Aceasta va fi posibilÄ pe baza observÄrii  miČcÄrilor spontane, a tonusului muscular Či a reflexelor.
Vom mai analiza:
- rÄspunsul la reacČia de posturÄ
- dacÄ existÄ atitudini vicioase.
Post-evaluare, se va realiza un plan de exerciČii care va cuprinde Či masajul cu tehnicile corespunzÄtoare vârstei Či nevoilor copilului. Vor fi demonstrate poziČiile corecte ale corpului ce au ca scop prevenČia deformÄrilor sau deviaČiilor segmentelor.
PÄrinČii vor pleca acasÄ cu un plan pe care ĂŽl vor putea executa corect pentru o perioadÄ de 2 -3 sÄptÄmâni. Dupa acest interval, sau oricând considerÄ necesar, vor reveni pentru reevaluare, ajustarea Či completarea programului de exerciČii pentru acasÄ.