Arsurile solare

Arsurile solare sunt rezultatul expunerii excesive la radiațiile ultraviolete. Sunt favorizate de expunerea în intervalul orar nerecomandat (între 10 și 16) și de absența aplicării riguroase a cremelor de fotoprotecție.

Cum se manifestă arsurile solare?

  • Semnele și simptomele unei arsuri solare debutează la 2-6 ore post-expunere și ating intensitatea maximă la 12-24h.
  • Eritem (roșeață)
  • Edem (umflarea vizibilă a pielii)
  • Creșterea temperaturii de la nivelul tegumentului
  • Durere
  • Vezicule și bule –  în cazul arsurilor de grad 2
  • În cazurile severe apar deshidratarea, dezechilibrul hidroelectrolictic, durerile de cap, greața, confuzia și, uneori, chiar deces.

Arsurile solare se remit în aproximativ 5-7 zile când apare descumarea (fenomen denumit popular – “cojire”).

Este importantă evaluarea gravității arsurilor solare și prezentarea la medic în cazul formelor mai severe. 

Arsurile solare se clasifica în trei categorii:

1. Arsuri solare de gradul 1

Sunt cele mai frecvente arsuri solare. Sunt secundare afectării epidermului (primul strat al pielii) și se manifestă prin eritem, edem și durere. Se remit în 5-7 zile.

2. Arsuri solare de gradul 2

Pe lângă epiderm, afectează și dermul (al doile strat al pielii). În aceste stadiu, pe lângă simptomele descrise anterior, apar veziculele și bulele. Se vindecă în 10-14 zile.

3. Arsuri solare de gradul 3

Sunt rar întâlnite. Pielea este afectată în profunzime și necesită îngrijire medicală de specialitate datorită complicațiilor severe pe care le pot asocia (infecții, dezechilibru hidroelectrolitic și chiar deces).

Cum tratăm arsurile solare?

Majoritatea arsurilor solare, chiar dacă sunt dureroase, nu pun în pericol viața pacienților și se remit sub tratament la domiciliu.

  • Cea mai importantă măsura este oprirea expunerii la soare
  • Rehidratarea – creșterea consumului de apă pentru a evita deshidratarea. Datorită vasodilatației apărute în urma expunerii la soare, pot apărea stări de deshidratare, cefalee, stare de rău și, uneori, febra. Consumul a minimum 2L de apă, preferabil – nu foarte rece, în primele ore de la producerea arsurii solare este vital. De asemenea, se recomandă retragerea într-o cameră răcoroasă până la ameliorarea stării generale. Este interzis consumul de alcool până la vindecarea arsurii solare deoarece asociază un risc crescut de deshidratare!
  • Efectuarea unor dușuri răcoritoare sau aplicarea de comprese reci pe zonele cu disconfort maxim în scopul scăderii temperaturii locale. Nu se va aplica niciodată gheață direct pe piele!
  • Aplicarea de creme sau loțiuni calmante (ex creme post-expunere solară), ce au rolul de hidrata suprafața cutanată agresată.
  • Evitarea aplicării cremelor pe bază de vaselină sau uleiuri ce blocheaza porii împiedicând procesul de termoreglare (eliminarea căldurii și a transpirației)
  • Nu se recomandă remediile naturiste. Deși uneori simptomele unei arsuri solare pot fi discret ameliorate prin utilizarea unor remedii naturiste, la cei mai mulți pacienți ele se complică prin expunerea pielii la substanțele nepotrivite. Se recomandă evitarea iaurtului, laptelui, sucului de roșii sau uleiurilor și cremelor “pe bază de plante”.
  • Se pot administra antiinflamatoare nesteroidiene (ex.: aspirină sau ibuprofen) ce favorizează senzației de disconfort, a eritemului și edemului. Se recomandă administrarea lor în primele 24h.
  • În cazul în care s-au format vezicule sau bule, acestea nu trebuie îndepărtate sau rupte, ele având rolul de a proteja pielea împotriva infecțiilor. În cazul în care s-au rupt, se recomandă dezinfectarea zonei și aplicarea unei creme cu antibiotic. În cazurile în care, datorită localizării bulelor, există riscul de agresare, se recomandă aplicarea unui pansament necompresiv, cu rolul de a proteja integritatea leziunilor.
  • În perioada de descuamare se recomandă îndepărtarea scuamelor cu blândețe și utilizarea unor creme intens hidratante.
  • În cazul în care, în timpul tratamentului ambulator apar simptome noi sau cele existente se agravează, se recomandă consult medical de specialitate.

Se recomandă consult de specialitate în următoarele situații:

  • Arsura nu se ameliorează după 2-3 zile de îngrijire la domiciliu
  • Arsurile sunt severe, cu apariția de vezicule și bule pe o suprafață corporală mare
  • Arsura solară este însoțită de stare de durere severă la nivelul pielii, stare generală deteriorată, cefalee,  deshidratare, greață, febră sau frison.

Tot vara, poate apărea intetrigo candidozic despre care puteți citi mai multe aici.

Pentru programări, folosiți formularul afișat pe această pagină.

SOLICITĂ PROGRAMARE

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Doresc programare la:
Doresc să
Dacă alegeți efectuarea plății la recepție, vă recomandăm să utilizați plata cu cardul.

ABONEAZĂ-TE LA POSTĂRI

Loading

YOUTUBE BTM

2 comentarii la „Arsurile solare”

  1. Vă rog frumos spunețimi cu ce Cremă ar trebui să mă dau pe Față înainte să ies din casă? Mam înroșit foarte tare și Nu știu cu ce cremă să mă dau să îmi treacă roșeala?

    Răspunde
    • Bună ziua,
      Programați-vă la o consultație de Dermatologie (Dr. Iulia Panțuru sau Dr. Teodora Predescu) pentru că inainte de toate trebuie ca medicul să analizeze ce fel de ten aveți, ce istoric medical aveți etc. Cremele trebuiesc recomandate de medic dacă doriți să nu aveți efecte secundare mai grave.

      Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Item added to cart.
0 items - 0,00 lei