Intertrigo candidozic

Intertrigo candidozic mai este cunoscut sub denumirea populară de ”opăreală de la căldură”

Intertrigo candidozic

Intertrigo candidozic este cea mai comună infecție fungică a pielii, fiind frecvent întâlnită în perioada verii. Termenul de intertrigo descrie o afecțiune inflamatorie ce afectează pliurile de la nivelul pielii (retroauricular, cervical, axilă, submamar, pliu abdominal, inghinal, interfesier și interdigital).

Cine determina intertrigo candidozic?

Așa cum îi spune și numele, intertrigo candidozic este indus cel mai frecvent de o ciupercă unicelulară ce poarta numele de Candida albicans. Candida albicans este prezentă în condiții normale în organismul uman. Se găsește în mod uzual în cavitatea bucală, tubul digestiv sau mucoasa vaginală, formând, împreună cu alți germeni saprofiți flora normală a organismului nostru. Când acest echilibru este perturbat, Candida se înmulțește peste limita normală și devine patogenă, producând o infecție fungică. Contagiozitatea candidei este foarte mică. Dezvoltarea ei este favorizată în primul rând de condițiile locale.

Care sunt factorii favorizanți?

Factori externi – căldura excesivă, macerația, umiditatea, fricțiunea tegumentului, lipsa circulației aerului (în zonele afectate). La aceștia se adaugă și consumul de medicamente – antibiotice, corticoterapia locală sau sistemică, anticoncepționale, tratamentul imunosupresiv.

Factori interni – stări fiziologice (ex: vârsta fragedă sau înaintată, sarcina, menopauza, transpirația excesivă) sau stări patologice (diabet zaharat, obezitate, boala Cushing, neoplazii). 

Umezeala și căldura din timpul verii reprezintă condiții ideale pentru dezvoltatrea unui intertrigo candidozic.

Cum se manifestă intertrigo?

Clinic se remarcă apariția unor pete roșii, bine delimitate, cu contur neregulat, cu suprafața netedă și acoperită de un depozit albicios ce reprezintă epidermul macerat. În periferie se pot observa scuame și papule sau pustule. Leziunile dau senzație de mâncărime, arsură sau durere. Sunt afectate atât pliurile mari (la subraț, abdomen inferior, inghinal, interfesier) cât și pliurile mici (spațiile dintre degetele mâinilor și picioarelor).

Cum se tratează?

Măsuri generale:

  • Toaletă locală zilnică (dimineața și seara) cu apă și săpun. Este importantă uscarea pielii după toaleta locală.
  • Reducerea macerației prin menținerea zonei uscate, prin utilizarea pudrelor absorbande și expunerea pliurilor la aer.
  • Utilizarea soluțiilor alcaline (bicarbonat de sodiu) în special pe zonele predispunse dezvoltării unui intertrigo. 
  • Reducerea traspirației prin utilizarea unor antiperspirante blânde / hipoalergenice
  • Utilizarea unor comprese de bumbac la nivelul pliurilor mari (în special în regiunea submamară)
  • Evitarea hainelor strâmte, fabricate din materiale sintetice. Se recomandă materialele naturale, vaporoase (bumbac) ce nu favorizează transpirația.
  • Utilizarea pudrelor / spray-urilor antimicotice pentru încălțăminte. Se recomandă purtarea sandalelor în perioada sezonului cald.

Tratamentul intertrigo

  • Tratamentul unui intertrigo candidozic este unul simplu și rapid. Se recomandă folosirea unor agenți antifungici locali pe o perioadă de 7-14 zile.
  • În cazurile severe sau rezistente la tratamentul local se recomandă inițierea terapiei antimicotice sistemice. Aceasta se va administra sub stricta supraveghere medicală datorită reacțiilor adverse puternice.
  • NU se recomandă utilizarea dermatocorticoizilor deoarece aceștia determină agravarea leziunilor cutanate.

 

NOTA BENE!

În scop informativ și educațional, termenul de intertrigo este unul generic. Include o serie de afecțiuni dermatologice de la un simplu traumatism și până la dermatite, psoriazis sau infecții cutanate (bacteriale, fungice sau virale) ce afectează simultan unul sau mai multe pliuri.

Un consult dermatologic va stabili un diagnostic corect ce va asigura vindecarea manifestărilor cutanate. 

Aplicarea unui tratament din proprie inițiativă poate modifica aspectul leziunilor și poate duce la complicații, uneori cu urmări foarte grave!!!

SOLICITĂ PROGRAMARE

Dr. Teodora Predescu

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Doresc programare la:
Doresc să
Dacă alegeți efectuarea plății la recepție, vă recomandăm să utilizați plata cu cardul.

ABONEAZĂ-TE LA POSTĂRI

Loading

YOUTUBE BTM

3 comentarii la „Intertrigo candidozic”

    • Cu plăcere! Ne bucurăm că v-am putut fi de folos cu informațiile medicale pe care le publicăm pe Blog de sănătate.

      Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Item added to cart.
0 items - 0,00 lei