Diastaza abdominală

19/07/2019 2
Diastaza-abdominala-1200x460.jpg

Ai mai mult de 2 luni de când ai născut, dar burtica încă se prezintă de parcă ai fi în luna a VI-a de sarcină?

A trecut ceva mai multă vreme de la naștere – ai avut o alimentație potrivită, ai făcut sport – iar burtica tot nu se lasă dusă?

Înseamnă că e posibil ca mușchii drepți abdominali să nu fie așa cum ar trebui.

Întreabă specialistul (kinetoterapeutul, medicul ginecolog, medicul chirurg), despre această problemă și roagă-l să te testeze pentru a afla cum te prezinți în momentul respectiv și ce anume trebuie să faci în continuare pentru a remedia problema.

Ce este diastaza abdominală și de ce apare?

Diastaza abdominală este o afecțiune întâlnită frecvent la femeile care au născut.

Aceasta constă în separarea parțială sau completă a mușchilor drepți abdominali – de la capul sternului până la ombilic – pe linia mediană a abdomenului. Separarea mușchilor drepți abdominali apare oricând în a doua jumătate a sarcinii, dar devine cu adevărat o problemă după naștere. În timpul sarcinii creșterea uterului determină întinderea mușchilor abdominali.

Sarcinile multiple, mai ales dacă între nu s-a remediat problema, cele gemelare, vârsta de peste 35 ani a mamei sau greutatea mare a copilului sunt câteva din cauzele favorizante ale diastazei abdominale.

Diastaza abdominală poate apărea și la

 • nou născuți – dar se remediază în primii 3 ani,
 • adulți (femei și bărbați) – din diverse motive: ridicare de greutăți mari, executarea unor exerciții de abdomen nepotrivite sau excesive, sau creșterea excesivă în greutate, toate pe fondul unei musculaturi cu tonus scazut.

Cum se evidențiază diastaza abdominală?

Din poziția întins pe spate, cu genunchii îndoiți și tălpile lipite de sol, o mână se poziționează la ceafă, iar degetele de la cealaltă mână se așează perpendicular pe abdomen, sub stern. Din această poziție se ridică ușor capul, ducând bărbia în piept, degetele de pe abdomen alunecă ușor spre bazin. Dacă pe acest traseu degetele întâlnesc un gol mai mare de 2 cm, înseamnă că se confirmă diagnosticul de diastază abdominală.

Exista și situații în care distanța foarte mare dintre mușchii drepți abdominali (o diastază pronunțată), să facă să apară migrarea unui organ către exterior (hernia ombilicală).

Cum evolueaza diastaza abdominală și ce riscuri sunt?

Dacă alegi să nu intervii în rezolvarea problemei trebuie să știi că evoluția este rar una favorabilă. Reducerea integrității și funcționalității peretelui abdominal poate duce la:

 • instabilitate pelvină (a bazinului)
 • dureri lombare
 • postura defectuoasa
 • incontinența urinară
 • tulburări de tranzit
 • balonare
 • durere în timpul actului sexual

Cum intervenim?

În mod normal mușchii își revin la câteva luni după naștere, dar sunt și situații în care acest lucru nu se întâmplă și burtica rămâne pronunțată.

Dacă acest lucru se întâmplă, după stabilirea diagnosticului, kinetoterapeutul poate adapta un program complex de exerciții.

În acest program vor fi evitate exercițiile clasice de abdomen, cele care presupun ridicarea umerilor și rotiri de trunchi care pot agrava diastaza.

Exercițiile vizează reapropierea mușchilor drepți abdominali, fără a exercita o presiune intraabdominală. În cadrul ședințelor de kinetoterapie veți învăța cum să aveți control asupra musculaturii abdominale, despre rolul funcțional al musculaturii abdominale în stabilitatea trunchiului și modalitatea de executare corectă a exercițiilor specifice.    

Perioada de recuperare poate dura între 3 luni și un an, în funcție de severitatea diastazei.

Recuperarea este posibilă chiar dacă a trecut o perioadă mai mare de la naștere, doar că durata va fi mai mare.

Este important de știut că și după refacerea completa există o sensibilitate. Riscul recidivei este foarte mare, în situațiile în care se trece la exercițiile clasice de abdomen, sau sunt efectuate activități sau sporturi (tenis, golf) ce cresc presiunea intraabdominală.

Aplicarea benzilor de kinesiotaping, împreună cu exercițiile pot contribui la recuperarea țesutului.

Cum putem preveni diastaza abdominală?

 • efectuarea, în timpul sarcinii, unui program de exerciții adaptat situației, cât și activitatea motrică de dinaintea sarcinii reduc în mod considerabil riscul de diastază abdominală.
 • alimentația corectă, care nu produce dereglări de tranzit și balonare
 • practicarea de înot și yoga.

Programare rapidă
Simona Rusu
Kinetoterapeut

Dacă alegeți efectuarea plății la recepție, vă recomandăm să utilizați plata cu cardul.


Simona Rusu

Click pe imagine pentru a accesa profilul profesional.
Echipa - Simona Rusu - Kinetoterapeut


BTM Negulici

Click pe hartă pentru mărire.Abonează-te la blog

Loading


Abonează-te la canalul nostru de Youtube


2 comments

 • Ilinka

  02/11/2020 at 11:28

  Multumesc pentru informatie! Un articol foarte util.

  Reply

  • Bio Terra Med

   02/11/2020 at 11:36

   Bună ziua! Ne bucurăm că informațiile, sfaturile și recomandările oferite de medicii și terapeuții noștri vă sunt de folos.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


I LIKE BIO TERRA MED – Facebook

Facebook Pagelike Widget

I LIKE ECHOTHERAPY (ETREEC)

Facebook Pagelike Widget

Translate

© Bio Terra Med 2016. BIO TERRA MED S.R.L. J40/3308/2001 C.U.I: 13798304. Sediu: Calea Grivitei, nr. 3, sect. 1, Bucuresti. P.L. Str. Pictor I. Negulici, nr. 27, Sect. 1, Bucuresti. Iban: RO87INGB0000999904552137 BANCA: ING Bank. Cap. social: 1215000 lei