Ai mai mult de 2 luni de când ai născut, dar burtica încă se prezintă de parcă ai fi în luna a VI-a de sarcină?
A trecut ceva mai multă vreme de la naștere – ai avut o alimentație potrivită, ai făcut sport – iar burtica tot nu se lasă dusă?
Înseamnă că e posibil ca mușchii drepți abdominali să nu fie așa cum ar trebui.
Întreabă specialistul (kinetoterapeutul, medicul ginecolog, medicul chirurg), despre această problemă și roagă-l să te testeze pentru a afla cum te prezinți în momentul respectiv și ce anume trebuie să faci în continuare pentru a remedia problema.
Ce este diastaza abdominală și de ce apare?
Diastaza abdominală este o afecțiune întâlnită frecvent la femeile care au născut.
Aceasta constă în separarea parțială sau completă a mușchilor drepți abdominali – de la capul sternului până la ombilic – pe linia mediană a abdomenului. Separarea mușchilor drepți abdominali apare oricând în a doua jumătate a sarcinii, dar devine cu adevărat o problemă după naștere. În timpul sarcinii creșterea uterului determină întinderea mușchilor abdominali.
Sarcinile multiple, mai ales dacă între nu s-a remediat problema, cele gemelare, vârsta de peste 35 ani a mamei sau greutatea mare a copilului sunt câteva din cauzele favorizante ale diastazei abdominale.
Diastaza abdominală poate apărea și la
- nou născuți – dar se remediază în primii 3 ani,
- adulți (femei și bărbați) – din diverse motive: ridicare de greutăți mari, executarea unor exerciții de abdomen nepotrivite sau excesive, sau creșterea excesivă în greutate, toate pe fondul unei musculaturi cu tonus scazut.
Cum se evidențiază diastaza abdominală?
Din poziția întins pe spate, cu genunchii îndoiți și tălpile lipite de sol, o mână se poziționează la ceafă, iar degetele de la cealaltă mână se așează perpendicular pe abdomen, sub stern. Din această poziție se ridică ușor capul, ducând bărbia în piept, degetele de pe abdomen alunecă ușor spre bazin. Dacă pe acest traseu degetele întâlnesc un gol mai mare de 2 cm, înseamnă că se confirmă diagnosticul de diastază abdominală.
Exista și situații în care distanța foarte mare dintre mușchii drepți abdominali (o diastază pronunțată), să facă să apară migrarea unui organ către exterior (hernia ombilicală).
Cum evolueaza diastaza abdominală și ce riscuri sunt?
Dacă alegi să nu intervii în rezolvarea problemei trebuie să știi că evoluția este rar una favorabilă. Reducerea integrității și funcționalității peretelui abdominal poate duce la:
- instabilitate pelvină (a bazinului)
- dureri lombare
- postura defectuoasa
- incontinența urinară
- tulburări de tranzit
- balonare
- durere în timpul actului sexual
Cum intervenim?
În mod normal mușchii își revin la câteva luni după naștere, dar sunt și situații în care acest lucru nu se întâmplă și burtica rămâne pronunțată.
Dacă acest lucru se întâmplă, după stabilirea diagnosticului, kinetoterapeutul poate adapta un program complex de exerciții.
În acest program vor fi evitate exercițiile clasice de abdomen, cele care presupun ridicarea umerilor și rotiri de trunchi care pot agrava diastaza.
Exercițiile vizează reapropierea mușchilor drepți abdominali, fără a exercita o presiune intraabdominală. În cadrul ședințelor de kinetoterapie veți învăța cum să aveți control asupra musculaturii abdominale, despre rolul funcțional al musculaturii abdominale în stabilitatea trunchiului și modalitatea de executare corectă a exercițiilor specifice.
Perioada de recuperare poate dura între 3 luni și un an, în funcție de severitatea diastazei.
Recuperarea este posibilă chiar dacă a trecut o perioadă mai mare de la naștere, doar că durata va fi mai mare.
Este important de știut că și după refacerea completa există o sensibilitate. Riscul recidivei este foarte mare, în situațiile în care se trece la exercițiile clasice de abdomen, sau sunt efectuate activități sau sporturi (tenis, golf) ce cresc presiunea intraabdominală.
Aplicarea benzilor de kinesiotaping, împreună cu exercițiile pot contribui la recuperarea țesutului.
Cum putem preveni diastaza abdominală?
- efectuarea, în timpul sarcinii, unui program de exerciții adaptat situației, cât și activitatea motrică de dinaintea sarcinii reduc în mod considerabil riscul de diastază abdominală.
- alimentația corectă, care nu produce dereglări de tranzit și balonare
- practicarea de înot și yoga.
În cadrul Bio Terra Med Primăverii puteți opta pentru:
- Kinetoterapie post partum. Kinetoterapeuți – Mihaela Berescu și Simona Rusu
- Programul CHEK
Dând click pe cuvintele scrise cu roșu, mai sus, veți putea citi mai multe informații și veți găsi formularele de solicitare programare.
Multumesc pentru informatie! Un articol foarte util.
Bună ziua! Ne bucurăm că informațiile, sfaturile și recomandările oferite de medicii și terapeuții noștri vă sunt de folos.
Doresc sa stiu ce exercitii treb sa fac pt abdomen,, partea sub ombilic?Am slăbit si e căzută pielea.
Bună ziua,
În primul rând vă recomandăm să veniți la o evaluare la una dintre colegele noastre: Simona Rusu (https://bioterramed.ro/echipa/simona-rusu/ ) sau Mihaela Berescu (https://bioterramed.ro/echipa/mihaela-berescu/ ), pentru că:
– exercițiile făcute pentru că le-ați văzut undeva pe net sau vi le spune cineva, vă pot face mai mult rău decât bine
– o evaluare va nota toate problemele pe care le aveți în materie de postură, musculatură și articulații
– kinetoterapetul vă realizează un program personalizat de exerciții, pe pași și vă urmărește / corectează în timp ce le efectuați. În acest fel dumneavoastră nu doar că învățați ce exerciții sunt cele mai potrivite pentru dumneavoastră, dar învățați să el efectuați corect.
Colegele noastre fac și ședințe online de kinetoterapie, deci, dacă la un noment dat nu puteți ajunge la clinică tot puteți face programul. Cel mai bine, însă, este să ajungeți la Bio Terra Med Primăverii deoarece avem și dotarăile necesare pentru un program personalizat de kinetoterapie și, în plus, este posbil să aveți nevoie și de elemente de terapie manuală.
Bună ziua,
Va rog să-mi spuneți cât este costul unei consultații pentru un eventual diagnostic – diastaza abdominala(doar presupun ca as avea). Ma interesează cât costa un consult, va rog.
Mulțumesc!
Bună ziua,
Noi vă recomandăm următorii pași:
1. Ecografie de părți moi. Dacă doriți să o faceți la noi, la Dr. Cornel Lungu, puteți solicita programare aici: https://bioterramed.ro/echipa/dr-cornel-lungu/. Preț: 260 lei
2. Consultație Medicină de recuperare la doamna Prof. Univ. Dr. Elena Luminița Sidenco. Puteți solicita programare aici: https://bioterramed.ro/echipa/prof-dr-luminita-sidenco/. Preț consultație: 250 lei.
Bună ziua! Am intâmpinat următoarea problemă : am lucrat în grădină, am pus arpagic. M-am aplecat și am simțit o durere deasupra de ombilic. Deatunci nu-mi dau pace :usturimi,arsuri. Dar nu numai acolo unde am simțit acea durere, peste tot abdomenul.
Bună ziua, doamna Popa,
Pentru a identifica excat ce s-a întâmplat, vă recomandăm o ecografie abdominală completă care să evidențieze starea musculaturii și a organelor interne și o evaluare kinetoterapeutică. La noi puteți solicita programare pentru ecografie la Dr. Cornel Lungu: https://bioterramed.ro/echipa/dr-cornel-lungu/ și la Kinetoterapie: Simona Rusu – https://bioterramed.ro/echipa/simona-rusu/ sau Mihaela Berescu – https://bioterramed.ro/echipa/mihaela-berescu/
Buna ziua,doresc si eu o parere in legatura cu abomenul daca este in regula dupa 5 luni de la nastere.daca trebuie exercitii speciale ca sa isi revina sau se poate retrage de la sine.Multumesc!
Buna ziua! Va asteptam in clinica pentru o evaluare, ne puteti contacta la 0723 341 001 pentru o programare. Va asteptam cu drag!