Tenul nostru are nevoie de o îngrijire specifică în fiecare anotimp. Și, pentru că deja ne apropiem de primăvară, astăzi vom vorbi despre câteva dintre regulile de bază pentru a avea un ten frumos și sănătos.
Trecerea de la un anotimp la altul ne supune pielea unor variații climaterice semnificative ce impun modificări în rutina de îngrijire a pielii.
O astfel de perioadă de tranziție este cea dintre iarnă, când pielea noastră este mai uscată, are un aspect „tern”, lipsit de luminozitate și primăvară, anotimpul în care tenul nostru își recapătă prospețimea și vitalitatea.
Care sunt cele mai importante reguli ce trebuie respectate primăvara?
- Exfolierea este o procedură mecanică de îndepărtare a celulelor moarte de pe suprafața pielii.
Exfolierea mecanică se poate realiza prin gomaj sau prin microdermabraziune.
- Gomajul folosește creme sau geluri ce conțin mici particule abrazive (ex.: zahăr, granule de cafea, mălai) ce favorizează îndepărtarea celulelor moarte de pe suprafața pielii. Se recomandă efectuarea gomajului de 2 ori pe săptămână în cazul tenului normal/gras și o dată pe săptămână în cazul tenului sensibil. În cazul persoanelor cu piele sensibilă sau cu diverse afecțiuni ale pielii este recomandată vizita la medicul dermatolog, deoarece tratamentele folosite de acesta au loc după o analiză prealabilă a pielii și adaptarea (personalizarea) procedurilor și tratamentelor la fiecare tip de problemă cutanată a pacientului, prevenind astfel iritarea pielii și ameliorând până la vindecare totală sau parțială a afecțiunilor existente
- Microdermabraziunea – este o procedură mult mai recomandată decât gomajul pe care îl facem acasă, tocmai pentru că este realizată de medicul dermatolog. Aceasta permite o exfoliere în profunzime a pielii, lucru pe care gomajul pe care îl facem acasă nu are capacitatea să îl facă. Microdermabraziunea se realizează în cabinetul medicului dermatolog, fiind adaptată fiecărui tip de ten, în funcție de necesitățile acestuia și, mai ales, după o atentă analiză a tipului de piele al pacientului. Microdermoabraziunea este recomandată o dată la 3-4 săptămâni, în funcție de necesitățile și tipul tenului fiecărui pacient.
- Hidratarea pielii. Tranziția de la iarnă la primăvară impune și schimarea produselor de hidratare a pielii. Se recomandă trecerea de la produsele dermatocosmetice de tip cremă, ce au la baza substanțe grase, ce asigura protecția și hidratarea pielii pe perioada sezonului rece, la produse de tip loțiune sau seruri ce au o consistență mai fluidă și ofera o hidratare mai lejeră a pielii. Folosirea unui produs nepotrivit, mult prea hidratant, produce obstrucția porilor, seboree (ten gras, care ”lucește”) și chiar acnee.
- Infuzia cu oxigen și substanțe nutritive se realizează doar de către medicul dermatolog, în cabinetul acestuia. În mod uzual, infuzia cu oxigen și substanțe nutritive se realizează după analiza tipului de ten al pacientului și microdermabraziune. Este tot o procedură care se realizează în profunzime și aduce aportul necesar de hidratare și substanțe nutritive necesare fiecărui tip de ten.
- Înlocuiește produsul de curățare al tenului. Creșterea temperaturii și a umididății favorizează producția de sebum. Pentru a evita seboreea în zona centro-facială (zona T) se recomandă utilizarea unui produs de curățare astringent, ce permite o degresare mai puternică a pielii – pentru persoanele cu ten normal / gras, în timp ce persoanele cu ten uscat / sensibil vor continua cu același produs.
- Aplică (și reaplică!) produsele de fotoprotecție! Produsele de fotoprotecție trebuie aplicate pe tot parcursul anului, indiferent de anotimp. Odată cu venirea primăverii, fotoprotecția este obligatorie în rutina noastră de îngrijire. Utilizarea ei prevenie arsurile solare și fotoîmbătrânirea pielii. Se recomandă cremele de fotoprotecție cu SPF>30, aplicate dimineața – ca bază de machiaj – și reaplicate pe parcursul zilei, la un interval de 2-3 ore
- Dieta, odihna și hidratarea sunt esențiale pentru o piele sănătoasă. Consumă zilnic cele 5 fructe și 5 legume, bea 8 pahare de apă pe zi, respectă rutina de îngrijire a pielii și rezultatele nu vor întârzia să apară.
Pentru programare la Dr. Teodora Predescu, completați formularul de mai jos.