Boala artrozică și Terapia PRP

Boala artrozică: durere, inflamație, disfuncționalitate.

Este terapia regenerativă, utilizand PRP, o soluție de avut în vedere?

Cum acționează această terapie?

Ce trebuie să facem înainte și după injectare?

Autor articol: Conf. Univ. Dr. Georgiana Tache

Există mai multe specialități medicale ce recunosc drept numitor comun al preocupărilor, suferințele sistemului musculoscheletal, inclusiv boala artrozică.

De la boala artrozică și reumatismul inflamator cronic, până la stările posttraumatice soldate cu afectarea articulațiilor și a părților moi periarticulare, recunoaștem o paletă largă a afecțiunilor ce solicită atenția specialiștilor în reabilitare medicală, medicina sportivă, ortopedie-traumatologie sau reumatologie.

Medicina actuală caută răspunsuri și rezolvări terapeutice eficiente și sigure față de durere și inflamația articulară, dar și față de degradarea cartilajului articular.

Durerea și inflamația pot fi însoțite de tulburări ale biomecanicii articulare și de disfuncționalitate.

Cel mai frecvent, este afectată articulația genunchiului, urmând cea a șoldului și umerii sau mâinile.

Ne ridicăm mai greu de pe scaun, urcăm cu dificultate scările, trebuie să luăm o pauză, ca să ne asezam pe o bancă, atunci când mergem la plimbare sau la cumpărături, ne este greu să ne schimbăm ciorapii, șosetele, ieșim sau coborâm mai greu din mașină.

Ne este mai dificil să așezăm sau să luăm obiectele de pe raftul de sus al unui dulap, mai greu desfășuram activitățile casnice și gospodărești. Câți dintre noi se regăsesc în cele descrise?

Cei aflați în suferință se adresează cu solicitarea fermă să găsim o soluție să dispară durerea, inflamația și să redevină persoane active.

Persoanele tinere, care desfășoară activitate sportivă, poate chiar de nivel competițional, vor să revină la capacitate funcțională maximă după ce au suferit o accidentare.

Medicii încercă orice variantă terapeutică. Uneori este extrem de dificil, deoarece pacientul respectiv a urmat o serie de tratamente, unele fără rezultate notabile.

Să ne reamintim terapia pe care o prescriem uzual, dar care, uneori, devine ineficientă.

Analgezice și antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), uneori chiar și steroizii sunt necesari (în administrare orală sau injectabil), dar au efecte nedorite asupra tubului digestiv și contraindicații în afecțiunile cardiovasculare.

Medicația condroprotectoare (suplimente nutritive articulare, administrate și sub forma de injecții cu acid hyaluronic, glicozamino și condroitin sulfat etc) cu efecte care se instalează mai greu și necesită timp îndelungat de administrare.

Programele de kinetoterapie urmate de o cura balneară într-o statiune de profil (neaparat cu bazin), dar care nu sunt la îndemâna tuturor.

Terapiile manuale foarte moderne sau intervențiile chirurgicale artroscopice minim invazive (reconstrucția ligamentului încrucișat anterior-ACL, meniscectomie, procedurile de refacere a cartilajului prin foraje și microfracturi, osteotomie tibială pentru redresare a staticii și dinamicii articulației genunchiului) ce nu sunt întotdeauna recomandate sau agreate de pacient.

Artrosplastie, dacă terapiile deja menționate nu au reușit o ameliorare semnificativă.

Recent, medici cu diferite specialități, propun terapia regenerativă utilizând PRP administrată intraarticular sau periarticular – dacă sufera și țesuturile moi din vecinătate.

Pentru articulațiile mari, terapia regenerativă poate asocia și solutii vascoelastice (acidul hyaluronic).

Mai mult, terapia regenerativă cu PRP poate asocia și administrarea de celule stem recoltate din grăsime, măduva osoasă etc, în scopul refacerii tisulare, cu scăderea sindromului algic și a celui disfuncțional, cu refacerea biomecanicii articulare și creșterea performanței fizice.

Putem spune că terapia cu PRP este o terapie personalizată, deoarece utilizează plasma autologă (obținută din sângele propriu, fără risc de reacție de reactivitate încrucișată, reacție imună sau riscul transmiterii bolilor).

PRP sau plasma autologă îmbogățită cu plachete (Autologous Plachelet Rich Plasma) se obține prin centrifugarea unei cantități din sângele periferic propriu.

După centrifugare, concentratului plachetar astfel obținut, i se alătură și factorii de creștere, aceștia fiind eliberați din plachete (trombocite) în prezența unui activator sau agonist plachetar (trombina, clorura de calciu sau colagenul). Este inițiată deci, cascada fenomenelor coagulării, conducând la producerea unui gel plachetar în decurs de câteva minute.

Factorii de creștere, dar și alte substante eliberate (glicoproteine, lipide complexe), au rol în etapele cheie de vindecare a leziunilor și ale proceselor regenerative (chemotaxie, proliferare, diferențiere și angiogeneză).

Avantajul acestei metode constă în faptul că activarea plachetară eliberează o multitudine de factori responsabili de creșterea și diferențierea celulară, conducând la reparație tisulară și vindecarea leziunlor.

Prezența factorilor de creștere implicați în proliferarea și migrarea fibroblastilor și sinteza de colagen asigură accelerarea vindecării leziunilor de câteva ori mai repede, față de normal.

PRP, prin numeroșii factori de creștere conținuți, poate stimula angiogeneza alături de creșterea diferențierii celulare a fibroblastilor, conducând la vindecarea leziunilor țesutului moale. Deosebit de util în leziunile de tendon, ligament sau la locul lor de inserție pe os (enteza). Beneficile asupra leziunilor fibrei musculare sunt încă în studiu.

Devine logic să utilizăm A-PRP chiar și în intervențiile chirurgicale, deoarece accelerează vascularizația unei grefe, îmbunătățește vindecarea tisulară, reduce efectele postoperatorii nedorite și îmbunătățește regenerarea osoasă.

Studiile au mai arătat și o bună aderență a grefei cu minimizarea mobilizării acesteia, asigurând un mediu avantajos pentru acceptarea grefei, accelerarea maturizării vindecării și a epitelizării, cu scăderea riscului de formare a cicatricilor.

La nivel osos, s-a demonstrat că factorii de creștere eliberați din PRP îmbunătățesc regenerarea osoasă prin efect angiogenetic și osteogenetic.

Boala artrozică: durere, inflamație, disfuncționalitate. Cum acționează PRP?

Modelul acțiunii fiziologice al injectiei cu PRP la nivel articular constă din promovarea depunerii și remodelării de colagen la nivelul țesuturilor degradate prin declanșarea procesului de vindecare sau reparație tisulară (inflamație, proliferare și remodelare).

Faza de inflamație presupune recrutarea mediatorilor inflamației, ai hemostazei și vasodilatației (este pregătit “terenul”).

Cea de-a doua faza asigură proliferarea și implică producerea matricei extracelulare (substanța fundamentală) cu apariția țesutului de granulație (țesut conjunctiv nou format ce prezintă o multitudine de vase sanguine de neoformație) și epitelizare (celule epiteliale ce migrează peste țesutul de granulație nou format realizând o barieră între rana vindecată și țesuturile din jur).

Ultima fază presupune producerea de colagen și maturarea matricei extracelulare.

Se realizează astfel, regenerarea structurilor articulare – reparația țesuturilor având loc pe cale naturală, fără riscuri, asigurându-se în final, vindecarea leziunilor.

Terapia cu PRP sau Autologous Platelet Rich Plasma a devenit o abordare cotidiană a tratării leziunilor de tendon sau ale leziunilor din boala artrozică, promovând, accelerând și asigurând vindecarea fără riscul reacțiilor inumologice sau al producerii unor infecții sau a altor reacții adverse, reducând durerea. Nu necesită asocieri terapeutice cu alte medicamente sau intervenții chirurgicale, refăcând statusul clinic-funcțional al pacientului și performanțele fizice ale acestuia. Asigură calitatea vieții mult așteptată de pacientul cu boală artrozică.

Protocolul nostru începe cu un program de terapie fizicalkinetică de pregătire, urmează terapia prin injecție cu PRP, ce poate fi repetată la un interval de timp raportat la condiția articulară inițială și stadiul evolutiv al artrozei, la modul de răspuns la tratament și la nivelul efortului fizic desfășurat de fiecare persoană aflată în tratament.

Urmează apoi un program obligatoriu de kinetoterapie pe o durată de 3-6 luni.

Vă oferim posibilitatea de a efectua acest program de recuperare postinjectare împreună și apoi la domiciliu, supravegheat tot de echipa noastră.

Vă așteptăm și vă dorim multă sănătate!

Știți deja ce pași aveți de urmat!

SOLICITĂ PROGRAMARE

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Doresc să
Dacă alegeți efectuarea plății la recepție, vă recomandăm să utilizați plata cu cardul.
Am citit politica de confidențialitate și prelucrare a datelor mele personale de pe acest site.

ABONEAZĂ-TE LA POSTĂRI

Loading

YOUTUBE BTM

2 comentarii la „Boala artrozică și Terapia PRP”

  1. Ne dorim sa publicati si preturile etimative ale unui tratament complet pentru ca nu sunt decontate de casa de asigurari. Nu reiese clar ce inseamna inflitratie intra- si peri-articulara si nici un punct de vedre interdisciplinar pe diferite cazuri.

    Răspunde
    • Stimată doamnă Cristodor
      Pe site-ul nostru găsiți toată lista noastră de prețuri. Iată un link, pentru a vă fi mai simplu: https://bioterramed.ro/preturi/
      PRP înseamnă plasmă îmbogățită cu trombocite, extrasă în urma centrifugării, din sângele pacientului.
      Infiltrațiile periarticulare se folosesc pentru tendoane și mușchi, iar cele intra-articulare pentru artroză.
      Fiecare pacient este unic și, de asemenea, fiecare pacient are propriile afecțiuni care trebuiesc analizate (și) în contextul istoricului său medical, familial (genetic, predispoziții etc), de mediu de viață, de tip de viață (activă sau mai puțin activă), de tipul de activitate fizică pe care acesta îl face zilnic etc.
      De aceea este important să vă programați la o consultație, unde vi se vor oferi informații personalizate.
      Pe doamna Conf. Univ. Dr. Georgiana Tache o găsiți la Bio Terra Med Grivița, iar dacă doriți, puteți accesa profilul profesional al domniei sale și puteți solicita programare, aici: https://bioterramed.ro/echipa/dr-georgiana-tache/

      Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Item added to cart.
0 items - 0,00 lei