Testul UriPep – tutorial video pregătit de colegii noștri de la Teste de bine.
Dar, înainte de a urmări materialul video, vă invităm să citiți și acest articol.
Sensibilitatea la lapte și/sau gluten este adesea nediagnosticată prin metodele clasice de analiză. Testul UriPep vine să rezolve acest inconvenient.
UriPep ® este o analiză care evidențiază prezența peptidelor opioide (proteine scurte, mici) din gluten, produse lactate (proteine din lapte de vacă), ouă și soia. De peste 50 de ani, peptidele urinare au fost măsurate și corelate cu afecțiuni medicale și efecte în probleme de comportament precum autismul și ADHD.
În unele cazuri, simptomele gastrointestinale și de sănătate mintală se pot datora cantităților crescute de peptide opioide din proteinele alimentare care trec prin bariera intestinală în fluxul sanguin. Acumularea se datorează unei combinații dintre consumul crescut de anumite alimente și eșecul degradării, ceea ce înseamnă că peptidazele (enzime care se presupune că descompun peptidele) nu funcționează optim. Peptidele pot trece prin bariera intestinală și în fluxul sanguin și rinichi, unde pot fi excretate prin urină. Peptidele pot trece și prin bariera hemato-encefalică. Receptorii opioizi se găsesc în sistemul nervos, gastrointestinal și respirator. Scopul testului UriPep® este de a evidenția o posibilă încărcare a organismului cu produse de degradare incomplete de tip opioid și recomandă evitarea alimentele în cauză. Testul UriPep® poate fi comandat ca test individual sau în combinație cu testul ImuPro. Testul UriPep este recomandat dacă ați identificat deja hipersensibilități alimentare față de gluten, lapte de vacă, ouă și soia printr-o metodă de detectare a IgG alimentare, precum testul ImuPro. Dacă o evacuare a alimentelor IgG pozitive poate fi doar temporară, evacuarea alimentelor care eliberează exorfine este pe viață, având în vedere lipsa enzimelor digestive.
De ce să faci testul UriPep?
UriPep® este cel mai cuprinzător test disponibil pentru detectarea exorfinelor în urină. Se bazează pe experiența profesorului Kalle Reichelt și a Lab1 din Oslo. Testul este efectuat folosind tehnici analitice HPLC de vârf, cuplate cu detectarea masei duale. Oferă rezultate foarte reproductibile ale celor mai importante exorfine din urină. Până acum este singurul test disponibil pentru a testa exorfinele din ouă și soia.
Analiza este utilizată în legătură cu suspiciunea de hipersensibilitate alimentară la următoarele proteine alimentare:
- Lapte de vacă
- Gluten
- Ou
- Soia
NOTA BENE:
Analiza nu este suficientă pentru a pune diagnostice medicale.
Simptome ale sensibilității la gluten și lapte
- Iritabilitate
- Agitație
- Lipsa concentrării
- Anxietate
- Hiperactivitate
- Lipsa încrederii în sine
- Autism
- Constipație
- Oboseală cronică
- Schizofrenie
De ce sunt peptidele atât de importante?
O peptidă este o proteină mică sau un fragment proteic care este compus din 2 sau mai mulți aminoacizi. În cazul glutenului și cazeinei, aceste peptide sunt produse în timpul digestiei incomplete a cazeinei și/sau glutenului și poartă denumirea de: gliadorfină (din gluten), casomorfină (din cazeină). În unele cazuri, enzimele digestive pot fi prea slabe sau absente pentru a descompune sau digera corect gliadorfinele sau casomorfinele. Un perete intestinal slăbit (hiperpermeabilitatea intestinală) va permite gliadorfinelor și casomorfinelor să treacă și să ajungă direct la creier pentru a se atașa de receptorii opioizi. Acest lucru va duce la disfuncția creierului. Cu testul UriPep este posibil să se măsoare gliadorfinele și casomorfinele în urină. Cu acest test, putem identifica ce tipuri de exorfine sunt prezente și putem judeca efectul patogen potențial al prezenței lor. Dacă da, se recomanda să nu mai consumi gluten sau produse lactate. Dacă, totuși, pacientul face o abatere, este posibil să ia un supliment alimentar care va avea ca scop atenuarea simptomelor.
Cum funcționează suplimentele alimentare specifice?
Aceste suplimente alimentare includ anumite enzime digestive și peptidaza IV. Acestea trebuie luate înainte de masă conform dozei indicate de medic. Ele oferă adesea o ușurare parțială, dar rareori totală. Mai presus de toate, va fi necesar să se limiteze cantitatea de cazeină și/sau gluten pentru a avea o protecție satisfăcătoare.
Ce este Peptidaza IV?
Peptidaza IV este o enzimă necesară pentru a digera/descompune complet cazeina sau glutenul în intestin.
Ce cauzează deficiența de Peptidaza IV?
Cel mai adesea cauza este determinată genetic, dar cauza poate fi și administrarea anumitor medicamente, în special inhibitori de Peptidaza IV, prescriși ca antidiabetici. Prima este o cauză permanentă, a doua este reversibilă dacă se întrerupe medicația.
Ce este un receptor opioid?
Receptorii opioizi sunt esențiali pentru reglarea neurotransmițătorilor și pentru bunăstarea noastră psihologică. Există două forme de substanțe opioide: substanțele endogene (endorfinele), adică produse în corpul nostru, și substanțele externe (exorfinele) precum narcoticele, casomorhinele și gliadorfinele. Exorfinele se pot lega de receptorii săi și exercită efecte non-fiziologice care conduc la patologii descrise.
Ce este glutenul?
Glutenul este o substanță lipicioasă pe care o găsim în special în alimente. Termenul derivă din latinescul clasic gluten = „clei, lipici, gumă”. Inițial a fost numit glutin. Glutenul în sine este prezent în anumite cereale, în special grâu, orz, secară, kamut și speltă. Glutenul, și mai ales glutenul de grâu, este apreciat pentru proprietățile sale vâscoelastice, care conferă aluatului elasticitatea, îl ajută să crească și apoi să-și păstreze forma, lăsând produsul final cu o textură moale.
Unde se găsește glutenul?
Glutenul este prezent în grâu, speltă, ovăz, secară și orz. De asemenea, în: făină, paste, biscuiți etc. Ovăzul, care nu conține gluten implicit, este adesea contaminat cu gluten. Numai ovăzul certificat în mod expres ca fără gluten este fără gluten.
Deși poate părea simplu să nu mai consumați paste și pâine, urmărirea glutenului din alimentele industriale este mai complexă. Glutenul este folosit ca aditiv în majoritatea produselor procesate: sos de soia, sosuri industriale gata de utilizare, mezeluri și dulciuri.
Ce este cazeina?
Cazeina este principala proteină din lapte. Se găsește atât în laptele de vacă, cât și în cel de capră, oaie și iapă… Totuși, numai cazeina din laptele de vacă numită A1 poate fi sursa de casomorfine. Laptele de la alte specii conține cazeină A2, care nu eliberează casomorfină.
Proteina din lapte este compusă din aproximativ 80% cazeină!
Unde se găsește cazeina?
Cazeina este prezentă în toate alimentele care conțin lapte, dar nu numai. Astăzi, cazeina lactică este folosită în industrie, ceea ce creste riscul de alergie. Produsele care conțin cazeină includ: unt, smântână, brânză, lapte, zer, înghețată, carne de vită, vițel, mâncare pentru copii, supliment alimentar sub formă de pudră. Și le găsim și în: preparate industriale, biscuiți, prăjituri, produse de patiserie, aluat de plăcintă industrial, iaurturi, margarină, ciocolată (doar anumite ciocolate negre nu au cazeină), sandvișuri, pâine sandwich/brioșă, alte produse de cofetărie.
Cum vă pregătiți înainte de a colecta probele pentru testul UriPep?
- Este imperativ să colectați prima urină a dimineții.
- Cu 2 săptămâni înainte de efectuarea testului, este important să aveți o dietă variată și să evitați consumul de gluten și lapte de vacă.
- Pentru adulți, cu 24 de ore înainte de test, nu beți mai mult de 3 pahare de apă de 250 ml.
- Cu o zi înainte de colectarea urinei, nu beți mai mult de 250 ml lichid după ora 20.00.
- Nu colectați urina în timpul menstruației.
NB: Pentru a colecta urina, urmați procedura detaliată în protocolul care vă va fi dat în trusa de colectare.
Pentru a vă ușura înțelegerea asupra modului corect în care colectați probele, vă învităm să urmăriți Testul UriPep – tutorial video pe care îl găsiți mai jos.
Dacă după urmărirea acestui tutorial video mai aveți întrebări, ne puteți contacta prin email, telefonic sau prin mesaj privat pe pagina noastră de Facebook sau pe profilul nostru de Instagram.
Kitul pentru test îl puteți solicita de la oricare dintre dintre recepțiile noastre.
Testul UriPep - tutorial video
ABONEAZĂ-TE LA POSTĂRI
Împărtășește acest articol cu cineva căruia / căreia crezi că îi este de folos!
Contact bio terra med primăverii
Str. Pictor Ion Negulici, Nr. 27, Sect. 1, București
Contact bio terra med grivița
Calea Griviței, Nr. 3, Sect. 1, București
Te-ar putea interesa și...
Testul UriPep – tutorial video
Testul UriPep – tutorial video pregătit de colegii noștri de la Teste de bine. Dar,...
Citește mai departeTestul GI Stool Profile
Testul GI STOOL PROFILE sau evaluarea exhaustivă a funcției gastrointestinale Articol oferit de testedebine.ro Când...
Citește mai departeTerapia craniosacrală pentru bebeluși
De cele mai multe ori compresiile craniene produse în timpul vieții intrauterine sau în timpul...
Citește mai departeFemeile și bolile tiroidei
Bolile tiroidei sunt mai frecvent întâlnite la femei. SUNT FEMEILE MAI PREDISPUSE LA BOLI ALE...
Citește mai departe