4 aspecte esențiale în vindecarea herniei de disc

Cei 4 pași esențiali în vindecarea herniei de disc nu pot fi parcurși fără a înțelege despre ce este vorba.

Coloana lombară este o zona centrală a corpului. Este implicată activ în aproape orice postură sau mișcare fizică pe care o faci zi de zi. O durere sau o accidentare cronică aici, îți poate genera un discomfort major. Poți ajunge până în punctul în care toată atenția se va centra în jurul său, pentru că te restricționează în toate activitățile fizice.

Statisticile arată că 72% dintre oamenii care nu prezintă dureri au fost diagnosticați cu accidentări de disc atunci când au făcut un RMN și alte investigații medicale. În perioada recentă, problemele la coloană au devenit și mai frecvente chiar și în rândul tinerilor de până în 30 de ani.

Câțiva factori majori pentru asta sunt:

 • statul excesiv pe scaun,
 • utilizarea tehnologiei 
 • tehnici greșite de mișcare din cauza unei posturi vicioase care ne afectează calitatea posturii
 • lipsa mișcării și a exercițiilor fizice regulate.

Ce este hernia de disc lombară?

Este o afecțiune care apare atunci când nucleul, materialul moale, gelatinos din interiorul unui disc spinal iese printr-o ruptură în stratul exterior al discului. Aceasta poate provoca iritare, durere, amorțeală și slăbiciune în partea inferioară a spatelui, picioare și laba piciorului atunci când atinge măduva spinării.

Ce rol are durerea?

Durerea este, de fapt, un mecanism pe care organismul îl folosește pentru a semnala o disfuncție sau o leziune. Atunci când există leziuni sau disfuncții în organism, receptorii durerii sunt activați și trimit semnale către creier, alertându-l cu privire la această problemă.

În cazul unei hernii de disc, această durere poate fi un semnal util, deoarece ne avertizează și ne încurajează să luăm măsuri pentru a o rezolva, și mai ales pentru a nu o agrava.

Analgezicele și anti-inflamatoarele pot reduce simptomele de durere pentru o scurtă perioadă. Ele, însă, nu pot rezolva cauzalitatea acestei accidentări. Ele sunt un “pansament” util pentru că ne ajută să trecem peste episoadele sau crizele de durere acută, și să ne putem mișca pentru a genera o rezolvare.

Este bine să putem scăpă de durere pentru câteva zile… Dar cum ajungem să ne revenim înapoi la condiția noastră fizică optimă? – cea în care putem să facem tot ce vrem, indiferent că sunt activități sportive, activitatea profesională sau pur și simplu să ne ridicăm în brațe copii?

Adevărul este că nu te vei reface complet la întreaga capacitate fizică dacă nu identifici care este cauza și nu lucrezi activ pentru rezolvarea ei pe mai multe planuri.

 

4 pași esențiali pentru vindecarea după o hernie de disc lombară:

1. POSTURA

În momentul în care avem dureri de spate, primul gând este acela că zona nu a fost suficient de puternică sau că nu ne-am mișcat într-un mod corect. De cele mai multe ori, eforturile făcute în recuperare sunt să lucrăm izolat pe această zonă. Exercițiile pe care le facem de obicei sunt:

 • stretching,
 • elongație,
 • mobilizări sau
 • exerciții de întărire a musculaturii care o înconjoară.

Dar dacă, de fapt, durerea nu este o problemă a acelei structuri – în acest caz zona lombară? Dacă, mai degrabă, acea zonă este suprasolicitată pentru a compensa o funcționare slabă / excesivă din alte segmente ale corpului?

Procesul de corectare posturală este unul simplu de conceput, dar departe de a fi ușor în practică. O postură aliniată corect înseamnă practic să îți aduci fiecare segment al corpului tău în poziția corectă în raport cu celelalte. Aliniamentul îți eficientizează activitatea musculară și reduce stresul depus pe fiecare segment osos și articulație în parte, în special cel din discurile coloanei lombare.

Odată ce ai căpătat un aliniament optim, stresul mecanic asupra discurilor vertebrale se reduce și corpul pornește procesul de vindecare. Când un corp este aliniat corect este mai rezistent și mai funcțional decât atunci când ai dezechilibre musculare. Posturile în care te menții și îți miști corpul în fiecare zi au un impact major asupra articulațiilor și discurilor.

2. HIDRATAREA

Toate procesele corpului necesită apă și este crucial să te hidratezi permanent cu apă de calitate. Avem nevoie de minim 0.033 x greutatea corpului nostrum (în kg). Să nu uităm faptul că discurile vertebrale sunt compuse în proporție de 80% din apă. Pentru a le menține elastice și sănătoase este esențial să ne menținem în permanență bine hidratați.

3. RESPIRAȚIA

Respirația este funcția esențială pentru supraviețuirea noastră. Sistemul respirator are o influență majoră asupra sistemului nervos, scheleto-muscular și nu numai. Postura influențează felul în care respiri, care, la rândul ei influențează felul în care te miști, care îți afectează mai departe din nou postura… Mai simplu spus, respirația, postura și mișcarea fizică formează un triunghi care îți susține sănătatea optimă!

4. ODIHNA SUFICIENTĂ

Dacă vrei cu adevărat să îți regenerezi țesuturile afectate trebuie să îți oferi suficientă odihnă de calitate. Asta se întâmplă când ne odihnim în intervalul 10:00 / 10:30 și 6:00 pentru că atunci corpul nostru este cel mai capabil de regenerare. Hormonii de creștere (HGH), necesari vindecării și regenerării, se produc atunci când se întunecă afară și corpul întră în starea de somn profund

Nu există un înlocuitor pentru aceste principii de refacere dacă vrei cu adevărat să ajungi la o recuperare completă pe cale non-invazivă și o revenire la funcția optimă de mișcare.

În concluzie, o hernie de disc lombar poate fi o afecțiune dureroasă și debilitantă. Cu toate acestea, există abordări naturale care ne pot ajuta să eliminăm durerile și să revenim la funcția optimă și forța completă.

Prin concentrarea pe:

 • corectarea posturii,
 • dietă și
 • factorii de stil de viață,

puteți reveni la funcția optimă și la forța completă.

IMPORTANT!

Întotdeauna consultați un profesionist înainte de a începe orice plan nou de tratament.

Seria de exerciții cheie pentru tratarea herniei de disc

Click pe imagine pentru accesarea profilului profesional
SOLICITĂ PROGRAMARE
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Acest material v-a fost oferit de către MIHAI ARGĂSEALĂ
- International Certified CHEK Practitioner de nivel 3
- Holistic Lifestyle Coach – CHEK – de nivel 2
- Coordonator principal al programului CHEK în cadrul Bio Terra Med Primăverii.

ABONEAZĂ-TE LA POSTĂRI

Loading

Împărtășește acest articol cu cineva căruia / căreia crezi că îi este de folos!

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Telegram
Contact

bio terra med primăverii
0723.341.001

Str. Pictor Ion Negulici, Nr. 27, Sect. 1, București

Te-ar putea interesa și...

2 comentarii la „4 aspecte esențiale în vindecarea herniei de disc”

 1. Buna, Anca! Multumesc ca urmaresti! Cea mai buna hidratare pentru corp este o apa curata, cel mult imbogatita cu putina sare celtica (care contine 82 de minerale). Ceaiurile sau orice bautura care contine cofeina nu hidrateaza prea bine corpul deaoarece ele au efect diuretic. Sucurile naturale pot fi bune, in special cele din legume verzi, daca nu sunt facute doar din fructe pentru ca acestea au indice glicemic foarte mare si pot crea spikeuri in glicemie. O apa de calitate sau un filtru bun de apa recomand pentru hidratare, iar pentru durerile de spate cele mai bune rezultate le-am vazut prin schimbarea stilului de viata impreuna cu un program personalizat de aliniere a posturii. Sper ca a fost de folos! Toate cele bune

  Răspunde
 2. Bună, Mihai! Sunt fan al blogului tău și apreciez că împărtășești cunoștințe valoroase despre sănătate. Am o curiozitate legată de hidratare: ce părere ai despre anumite băuturi, precum ceaiurile sau sucurile naturale, ca alternative pentru a ne menține bine hidratați? Voi încerca să aplic sfaturile tale despre hidratare, sper să funcționeze și pentru durerile mele de spate!

  Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Item added to cart.
0 items - 0,00 lei