Prof. Dr. Luminița Sidenco a pregătit o serie de materiale informative despre artroze. Ca să fie cât mai accesibile și pe înțelesul dvs., le-am împărți în pastile medicale, adică articole scurte, ușor de citit, aici regăsindu-se partea a II-a despre ”Ce este și cum apare coartroza?”. Partea I, despre Artroze, de găsește aici.
Coxartroza reprezinta suferinta degenerativa a soldului. Aceasta suferinta poate apare ca si consecinta a uzurii/ degenerarii de-a lungul deceniilor, sau poate recunoaste o dezvoltare timpurie pe fondul unor agresiuni asupra articulatiei. La randul lor, agresiunile pot fi: traumatisme, tulburari de arhitectura regionala – in general congenitale sau dobandite posttraumatic -, tulburari de vascularizatie, sau alte suferinte cu caracter general care intereseaza si soldul – de exemplu bolile reumatice inflamatorii cronice.
Caracteristica fundamentala a oricarei artroze, deci si a coxartrozei, este durerea si afectarea functionalitatii, ambele evoluind progresiv. Durerile sunt la inceput la efort: ele apar la eforturi din ce in ce mai mici (purtare de greutati, mers prelungit – mai ales pe teren accidentat sau alunecos -, in timp chiar si pe teren plat), in timp distanta de mers pana la aparitia durerii fiind din ce in ce mai mica. Cu timpul, durerile apar inclusiv in repaus, ba mai mult, apar inclusiv noaptea, sculand pacientul din somn.
Evident ca, paralel cu evolutia ascendenta a durerii, este afectata functionalitatea, care se deterioreaza mai mult sau mai putin rapid fata de agravarea durerilor si a conditiilor de aparitie a acestora. Corelat cu agravarea durerilor, functionalitatea se restrange tot mai mult.
Subiectul incepe sa nu mai poate face anumite miscari, sau face anumite miscari de amplitudine din ce in ce mai mica, ceea ce ii afecteaza activitatile, pana cand ajunge sa nu le mai poata face: nu se mai poate aseza pe suporturi joase – piese de mobilier, scaunul de toaleta etc -, sau daca se aseaza se ridica cu dificultate, nu se mai poate apleca in cursul unor activitati, sau pur si simplu, nu se mai poate deplasa decat pe distante din ce in ce mai mici.
Legitatea fundamentala, careia nu i se poate substitui nici coxartroza in evolutie, este ca musculatura care actioneaza asupra unei articulatii aflata in suferinta isi reduce progresiv activitatea: deci va scadea masa musculara si forta de contractie, pe masura afectarii progresive a articulatiei.
Si intram intr-un cerc vicios: articulatia se degradeaza progresiv, musculatura isi diminua activitatea in aceeasi masura, si nu mai poate asigura protectia si functionalitatea articulatiei, care se va deteriora si mai mult.
Programează-te rapid la Prof. Dr. Lumința Sidenco, medic primar Recuperare medicală, Doctor în științe medicale și Profesor Universitar, care se ocupă cu: recuperare neurologică, recuperare ortopedico – traumatică, recuperare reumatologică, inflamatorie și degenerativă; recuperarea pacienților cu boli de nutriție și metabolism, recuperare sportivă, recuperare post efort și condiționare la efort.