Ce este și cum apare gonartroza?

Prof. Dr. Luminița Sidenco a pregătit o serie de materiale informative despre artroze. Ca să fie cât mai accesibile și pe înțelesul dvs., le-am  împărți în pastile medicale, adică articole scurte, ușor de citit, aici regăsindu-se partea a III-a despre ”Ce este și cum apare gonartroza?”. Partea I, despre Artroze, de găsește aici, iar Partea a II-a, despre Coxartroze se găsește aici.

 

Pe acelasi model degenerativ, genunchiul, atat de solicitat in activitatile umane, nu putea “scapa” de afectarea degenerativa.
Fiind o articulatie portanta ca si soldul, este mai supus presiunilor si frecarilor decat articulatiile membrelor superioare. Multiplele traumatisme la care este supus participa si ele la deteriorare genunchiului.

Pe tiparul cunoscut al artrozelor in general, exista gonartroze primare si gonartroze secundare – care apar cu cel putin o decada de viata mai devreme decat cele primare/ primitive, pe fondul unor tulburari de statica articulara congenitale sau dobandite (genu var- genunchi in O – sau genu valg – genunchi inX-), al unor traumatisme care intereseaza/accelereaza deteriorarea cartilajelor articulare, sau al unor boli inflamatorii cronice (poliartrita reumatoida, spondilita ankilozanta, artrita psoriazica etc) care afecteaza genunchiul, provocand artrite, care in timp evolueaza in artrite-artroze.

Desigur ca si gonartroza va evolua in acelasi sens cu coxartroza, de multe ori ele conditionandu-se una pe cealalta: afectarea soldului va determina si interesarea genunchiului, sau invers.

Tabloul clinic al gonartrozei recunoaste aceleasi doua elemente cardinale: durerea si afectarea functionalitatii; in plus fata de sold, deoarece genunchiul este o articulatie mai “la vedere”, intervine in tabloul cinic si inflamatia, sub aspectul tumefactiei/ cresterea in dimensiuni a articulatiei fata de cea simetrica; tumefactia este in relatie directa cu durerea, cel putin la inceput: cu cat inflamatia este mai mare creste si durerea, atat in conditii de repaus, cat mai ales la mobilizare si incarcare.
Inflamatia/tumefactia este o caracteristica a simptomatologiei tuturor artrozelor, si ea conditioneaza dezvoltarea durerii; numai ca, la articulatii profunde, cum este de exemplu soldul, inflamatia nu este asa de evidenta ca la genunchi.

Evolutia gonartrozei este asemanatoare coxartrozei: durerile cu caracter mecanic (mai ales la mobilizare si/sau incarcare) apar la eforturi din ce in ce mai mici, in cazurile avansate inclusiv la repaus, si chiar nocturn, iar functionalitatea este afectata tot mai mult – in primul rand mersul, al carui perimetru se restrange tot mai mult, dar si celelalte activitati care solicita stabilitatea genunchiului ( activitatile in picioare), sau care solicita mobilitatea din ce in ce mai limitata a genunchiului (de exemplu activitati din ghemuit, sau statul pe genunchi etc).

Programează-te rapid la Prof. Dr. Lumința Sidenco, medic primar Recuperare medicală, Doctor în științe medicale și Profesor Universitar, care se ocupă cu: recuperare neurologică, recuperare ortopedico – traumatică, recuperare reumatologică, inflamatorie și degenerativă; recuperarea pacienților cu boli de nutriție și metabolism, recuperare sportivă, recuperare post efort și condiționare la efort.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Doresc să
Dacă alegeți efectuarea plății la recepție, vă recomandăm să utilizați plata cu cardul.
Am citit politica de confidențialitate și prelucrare a datelor mele personale de pe acest site.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Item added to cart.
0 items - 0,00 lei