Afecțiuni dermatologice la sportivi

Cu toate că sportul este benefic pentru sănătate, exista riscul ca sportivii să dezvolte anumite afecțiuni dermatologice. Aceste afecțiuni pot afecta performanța sportivă, sănătatea generală și calitatea vieții. În acest articol, vom discuta despre câteva dintre cele mai frecvente afecțiuni dermatologice întâlnite la sportivi și modul în care acestea pot fi prevenite sau tratate.

Arsurile solare

Arsurile solare reprezintă o problemă des întâlnită la sportivi, în special în perioada verii sau în zonele cu soare puternic. Pielea expusă la soare poate fi afectată în mod semnificativ, cauzând arsuri solare, roșeață, descuamare sau chiar leziuni mai grave precum cancerul de piele. Sportivii care practică activități în aer liber, cum ar fi alergarea, ciclismul, sporturile de iarnă, sunt mai expuși riscului de arsuri solare, deoarece pielea este agresată mai mult timp și în mod direct.
Pentru a preveni arsurile solare, sportivii ar trebui să folosească o cremă cu protecție solară adecvată, cu SPF 50, spectru larg și rezistență la apă. Crema de protecție solară se aplică cu 20 de minute înainte de începerea antrenamentului și se reaplică la fiecare două ore. Este, de asemenea, de evitat expunerea la soare în timpul orelor de vârf și se recomandă protecția mecanică (ochelari de soare, pălării și tricouri cu mâneci lungi cu UFP 50).
În cazul în care apare o arsură solară, trebuie să evităm expunerea la soare până când pielea se vindecă complet. De asemenea, pot fi utilizate creme sau loțiuni calmante pentru a reduce inflamația și durerea. Este important să menținem o hidratare adecvată prin consumul de apă.

Dermatită de contact

Dermatita de contact este o afecțiune cutanată frecventă ce apare ca urmare a contactului pielii cu o substanță iritantă. În sport, dermatita de contact poate fi declanșată de echipamentul sportiv sau de substanțele folosite în timpul antrenamentelor sau competițiilor. Simptomele includ eritem sau roșeață, vezicule și senzație de mâncărime. Pentru a preveni dermatita de contact, sportivii ar trebui să evite contactul cu substanțele iritante, să folosească echipamentul potrivit și sa aiba o igienă riguroasă (să își spele și să își usuce bine pielea după antrenamente sau competiții). De asemenea, aplicarea unei creme de hidratare ajută la menținerea unei bariere cutanate sănătoase.

Acnee mecanică

Acneea mecanică este secundară excesului de sebum la care se adaugă frecarea și presiunea asupra pielii. Se manifestă prin apariția unor comedoane închise (puncte albe) și deschise (puncte negre) și leziuni inflamatorii precum papulo-pustule (“cosuri cu cap alb”). Leziunile pot fi localizate la nivelul feței (precum frunte sau tample) și trunchiului. Pentru a preveni acneea mecanică, sportivii ar trebui să își aleagă echipamentul potrivit, să evite materialele sintetice în contact direct cu pielea și să folosească geluri de curățare speciale (cu acid salicilic sau peroxid de benzoil).

Transpirație excesivă

Transpirația excesivă sau hiperhidroza, este o afecțiune caracterizată printr-o secreție crescută a glandelor sudoripare. Poate fi cauzată de exercițiile fizice intense sau de anxietatea din timpul competițiilor. Transpirație excesivă poate provoca macerații și iritații ale pielii. În cazuri severe, se recomandă un consult dermatologic și un tratament de specialitate, așa cum este tratamentul cu toxina botulinică.

Foliculita

Foliculita se manifestă printr-o inflamație a firului de păr. Este întâlnită frecvent la sportivi fiind secundară transpirației și fricțiunii locale. Se manifestă prin roșeață, pustule sau leziuni cu ”cap alb” centrate de fir de par, senzație de mâncărime, disconfort și uneori durere. Poate afecta orice zonă acoperită de păr, însă cel mai frecvent se dezvoltă în zona picioarelor, axilelor, feselor și inghinal. Pentru a preveni foliculita, sportivii ar trebui să evite epilarea cu lamă de ras cu câteva ore înainte de antrenament sau competiție. În cazuri severe sau persistente, se recomandă tratament dermatologic și epilarea cu laser.

Micoze cutanate

Micozele cutanate sunt infecții fungice ce pot afecta pielea, în special zona pliurilor (retroauricular, cervical, axilă, submamar, pliu abdominal, inghinal, interfesier și interdigital) dar și unghiile. Micozele sunt favorizate de căldura excesivă, macerație, umiditate, fricțiunea tegumentului și lipsa circulației aerului (în zonele afectate). La nivelul pielii, se manifestă prin pete roșii, bine delimitate, cu suprafața netedă și acoperită de depozite albicioase. La nivelul unghiei, se manifestă printr-o pată de culoare alb-gălbuie localizată la nivelul marginii libere a lamei unghiale. Cu timpul, unghia devine friabilă, îngroșată și decolorată. Pentru a preveni dezvoltarea micozelor trebuie să evităm transpirația excesivă, macerația, hainele mulate și sintetice. În cazul în care se dezvoltă o infecție fungică, se recomandă un consult dermatologic.

În concluzie, afecțiunile dermatologice pot afecta performanța sportivă și sănătatea generală a sportivilor.

Materialul este creat de către Dr. Teodora Predescu, medic speciaist Dermatologie și Estetică Medicală în cadrul Bio Terra Med.

Dacă alegeți efectuarea plății la recepție, vă recomandăm să utilizați plata cu cardul.
Am citit politica de confidențialitate și prelucrare a datelor mele personale de pe acest site.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Item added to cart.
0 items - 0,00 lei