Exfolierea pielii – beneficii și indicații

Exfolierea este procesul de îndepărtare a celulelor moarte de pe suprafața pielii. Pielea se reînnoiește în mod fiziologic o dată pe lună. Cu toate acestea, pe anumite porțiuni ale pielii celulele moarte sunt mai aderente, ceea ce va duce la un aspect tern, lipsit de luminozitate. Exfolierea se numară printre cele mai bune metode de uniformizare a texturii și nuanței pielii și poate fi efectuată inclusiv acasă.

Exfolierea este de doua tipuri: mecanică și chimică

Exfolierea mecanică

Presupune îndepărtarea mecanică a celulelor moarte cu ajutorul unor obiecte precum buretele, peria sau prosopul. De asemenea, se pot utiliza geluri / creme ce conțin particule abrazive care, odată aplicate și masate pe pielea umedă, vor favoriza îndepărtarea celulelor moarte.

Exfolierea chimică

Se realizează cu ajutorul AHA (alfa-hidroxi acizi) și BHA (beta-hidroxi acizi) ce distrug legăturile dintre celulele moarte, permițând îndepărtarea cu ușurință a acestora.  Vor fi utilizate produse ce nu necesită prescripție medicală. NU se recomandă utilizarea produselor destinate procedurilor medicale care sunt aplicate strict de medicul specialist.

Dacă alegeți să vă exfoliați pielea acasă trebuie să faceți acest lucru în siguranță. Exfolierea exagerată sau utilizarea unor produse nerecomandate tipului dumneavoastră de ten pot avea rezultate nedorite sau pot duce la agravarea unor afecțiuni dermatologice preexistente. 

Reguli pentru o exfoliere corectă:

  1. Alegeți o metodă de exfoliere potrivită tipului dumneavoastră de ten. 
    • Pentru persoanele cu ten uscat / sensibil se recomandă o exfoliere mecanică ușoară, cu particule abrazive mici sau utilizarea unor exfolianți chimici cu agresivitate scăzută.  Nu se recomandă scruburile ce conțin parfum, alcool sau uleiuri esențiale. Se recomandă o exfoliere pe săptămână. 
    • La persoanele cu ten gras excesul de sebum favorizează acumularea celulelor moarte. Exfolierea mecanică sau chimică este esențială favorizând reglarea secreției de sebum, ameliorarea comedoanelor și micșoarea porilor. Se recomandă o exfoliere mai frecventă, adică de 2-3 ori pe săptămână. Atenție: exfolierea mecanică trebuie evitată în cazul pacienților cu leziuni active de acnee!
    • Exfolierea tenului persoanelor cu ten mixt se va face folosind un exfoliant diferit pentru fiecare zonă în parte.

2. Exfolierea corectă

    • În cazul în care folosiți un exfoliant chimic se recomandă utilizarea unei cantități mici de produs, aplicat cu mișcări circulare, evitând zona ochilor. După câteva minute produsul de clătește cu apă călduță, iar pielea se va șterge blând, prin tamponare. Exfolierea mecanică se va efectua pe pielea umedă, cu mișcări circulare și fără a exercita o presiune mare asupra pielii.

3. Aplicarea cremelor hidratante este obligatorie după exfoliere. 

4. Stabiliți o rutină de exfoliere

    • Frecvența exfolierii depinde de tipul de ten și de metoda de exfoliere folosită. Cu cât metoda de exfoliere este mai agresivă, cu atât frecvența de utilizare trebuie să fie mai scăzută. 

5. Țineti cont de produsele de îngrijire pe care deja le folosiți!

    • Unele medicamente sau produse de skincare conțin ingredinte ce pot sensibiliza sau accelera descuamarea pielii (retinol, retinoizi). Exfolierea în asociere cu astfel de produse poate induce uscăciune cutanată, iritații și chiar agravarea afecțiunilor dermatologice (acnee, rozacee).

Pe doamna doctor Teodora Predescu o puteți găsi la Bio Terra Med Grivița, Bio Terra Med Primăverii, dar și online.

Dați click pe magazin online, selectați Dermatologie, completați formularul de programare și efectuați plata (tot online). Noi vă vom suna pentru a stabili toate detaliile consultației / sesiunii de consiliere online.

SOLICITĂ PROGRAMARE

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Doresc programare la:
Doresc să
Dacă alegeți efectuarea plății la recepție, vă recomandăm să utilizați plata cu cardul.

ABONEAZĂ-TE LA POSTĂRI

Loading

YOUTUBE BTM

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Item added to cart.
0 items - 0,00 lei