Perioada sarcinii este una foarte prețioasă și plină de transformări pentru viitoarele mame. Felul în care decurg aceste 9 luni, pune bazele noii vieți a mamei, dar și a viitorului copil.
Kinetoterapia în timpul sarcinii menține starea de sănătate și previne problemele ce pot apărea odată cu transformările specifice acestei perioade.
Influențele exercițiilor sunt deopotriva fizice și psihice:
- îmbunătățesc circulația limfatică și sanguină,
- cresc capacitatea pulmonară, prin adaptarea respirației la efort,
*Educarea mișcărilor respiratorii toracice și diafragmatice pregătesc viitoarea mamă pentru travaliu. - mențin și îmbunătățesc mobilitatea musculară și articulară,
- tonifică musculatura, inclusiv cea solicitată în timpul nașterii
*Toate acestea ajută viitoarea mamă să parcurgă mai ușor perioada aceasta plină de sentimente noi și, uneori, contradictorii.
Exercițiile sunt realizate sub îndrumarea unui kinetoterapeut. Ele sunt adaptate în funcție de:
- vârsta sarcinii,
- capacitatea de efort a gravidei,
- istoricul medical al gravidei,
- starea actuală de sănătate.
Înaintea începerii programului de kinetoterapie este nevoie de acordul medicului obstretician.
Programul de exerciții trebuie să îi asigure o stare de bine viitoarei mămici și orice modificare neplacută – disconfort, contracții, dureri abdominale – trebuie urmată de oprirea execuției.
Exercițiile libere, streching-ul, exercițiile cu bețe, cu benzi elastice, gantere sau mingi de gimnastică, stau la baza constituirii unui program complex, adaptat la vârsta sarcinii și capacitatea fizică a gravidei.
KINETOTERAPIA ÎN TIMPUL SARCINII – PRIMUL TRIMESTRU
Sunt permise exerciții libere în toate pozițiile fundamentale. Se evită cele cu rezistență mare, cele care solicită mult abdomenul, săriturile și cele de forță (de ex: împingerea și ridicarea greutăților mari).
KINETOTERAPIA ÎN TIMPUL SARCINII – AL DOILEA TRIMESTRU
Apar modificările de statică vertebrală, apare retroversia bazinului și schimbarea centrului de greutate – lordoza lombară). În această perioadă pozițiile de execuție se vor efectua cu bază largă de susținere pentru relaxarea lombară.
Obiectivele principale în al doilea trimestru sunt:
- îmbunătățirea posturii,
- întărirea planșeului pelvin,
- relaxarea generală și
- adaptarea respirației atât în efort cât și în repaus.
KINETOTERAPIA ÎN TIMPUL SARCINII – ULTIMUL TRIMESTRU
Este cel în care majoritatea femeilor își simt greutatea în plus ca fiind o povară. Exercițiile se concentrează pe reducerea edemelor și corectarea dezechilibrului postural produs de greutatea cumulată.
Acestea vor fi realizate prin mișcări ușoare ale membrelor superioare și inferioare, stretching și posturări ce reduc presiunea de la nivelul coloanei vertebrale – poziția în patrupedie fiind una buna și pentru exerciții, dar și pentru relaxare.
* Exercițiile corect efectuate sunt benfice în timpul sarcinii, în timpul nașterii și ajută organismul să își revină mai repede.
**Mișcarea regulată ajută la accelerarea metabolismului, reducând riscul apariției de la acest nivel (constipația, aciditatea gastrică etc.)
Pentru programări, vă invităm să completați formularul afișat pe această pagină și colegele noastre de la recepție vă vor suna pentru a stabili toate detaliile.
Lasă un review
Părerea ta contează!
Vă rugăm să dați click pe butonul de mai jos
Submit your review | |
1 2 3 4 5 | |
Submit Cancel |
Răspundeți la cele 3 întrebări și completați câmpul “Review” cu feedbackul dumneavoastră.
Părerea dumneavoastră contează și pentru alți pacienți interesați, dar ne ajută și pe noi să creștem calitatea serviciilor medicale pe care vi le oferim.
Doar review-urile care conțin numele real al pacientului vor fi aprobate și publicate, deoarece trebuie să verificăm că ați fost într-adevăr pacientul / pacienta doamnei Dr. Mihaela Bolog.