Sarcina – la ce modificări ale pielii să ne așteptăm și cum să ne îngrijim pielea în această perioadă?
Sarcina este o stare fiziologică ce afectează întregul organism, inclusiv pielea. Cele mai importante modificări ale pielii sunt induse de schimbările hormonale, modificările circulatorii și efectele mecanice induse de sarcină.
- Xeroza cutanata (uscăciunea pielii) este o manifestare cutanată frecvent întâlnită în sarcină. Tegumentul este uscat și aspru la palpare, cu tendința spre descuamare (exfoliere) și poate asocia prurit (mâncărime). Ingnorată, xeroza cutanată se poate agrava ducând la apariția leziunilor de grataj, a eritemului și în final la dezvoltarea unei eczeme. Xeroza cutanată poate fi prevenită prin evitarea băilor fierbinți, utilizarea unor geluri de duș pe bază de ulei, aplicarea unor creme bogate în lipide în fiecare seară după duș și evitarea articolelor vestimentare din materiale sintetice sau iritative (ex lâna).
- Melasma, cloasma sau „masca de sacină” reprezintă una dintre cele mai frevente modificări în sarcină. Se caracterizeaza prin apariția de pete maronii la nivelul feței, în special în jurul gurii, la nivelul obrajilor și frunții. Pentru a preveni apariția melasmei se recomandă utilizarea cremelor de fotoprotecție. Melasma se poate trata prin proceduri de tip peeling chimic, microneedeling sau laser terapie. Tratamentul melasmei se va iniția întotdeauna după naștere.
- Linia nigra este o zona verticală, închisă la culoare, ce pornește de la nivelul ombilicului și se extinde către pubis. Se remite spontan în primele luni după naștere.
- Vergeturile reprezintă una din dintre principalele probleme ale femeii gravide. 90% dintre femei vor dezvolta vergeturi la nivelul sânilor, abdomenului și coapselor. Ele apar secundar distensiei bruște a pielii și ruperii fibrelor de elastină și colagen de la nivelul dermului. Cu toate că rezultatele lor sunt limitate, cremele emoliente sunt esențiale șn timpul sarcinii, îmbunătățind tonusul și elasticitatea pielii. După naștere aspectul vergeturilor se ameliorează. Metodele de tratament au rezultate variabile, fiind necesare ședințe seriate pentru a obține rezultate satisfăcătoare.
ATENȚIE!
Tratamentul este recomandat strict după naștere și perioada de alăptare.
- Acneea este frecvent întâlnită în sarcină datorită variațiilor hormonale importante. Acneea poate să apară inclusiv în cazul femeilor ce nu au suferit de acnee până la momentul sarcinii. De cele mai multe ori debutează în primul trimestru, cu diminuare progresivă până la remiterea leziunilor după naștere. Din păcate, sunt și cazuri în care acneea persistă și după naștere, fiind necesară inițierea unui tratament anti-acneic.
- Papiloamele sunt mici formațiuni cutanate similare unor „ciucurași”, de culoare brună, localizate cel mai frecvent la nivelul gâtului, axilei și submamar. Variațiile hormonale din timpul sarcinii permit dezvoltarea și extinderea papiloamelor. Se tratează prin electrocauterizare.
- Telangiectazii (vase de sânge vizibile, localizate în special la nivelul coapselor) și angioame (mici formațiuni cutanate, rotunde, de culoare roșie localizate la nivelul trunchiului) – variațiile hormonale, creșterea în greutate, precum și factorul genetic duc la apariția acestor modificări vasculare inestetice. Persită după naștere.
Ce rutină de îngrijire trebuie să avem în timpul sarcinii:
În timpul sarcinii comportamentul pielii se schimbă, devenind mai sensibilă, mai uscată.
- Cremele de fotoprotecție cu SPF>30
- Pentru curățarea feței se recomandă geluri de spălare blânde, care nu conțin săpun sau parfum și nu usucă suplimentar pielea.
- Aplicarea unei creme hidratante în fiecare seară, după duș, combate uscăciunea pielii și previne apariția pruritului (a mâncărimii).
- Utilizarea unor loțiuni / uleiuri de corp ce previn apariția vergeturilor. Se recomandă aplicarea lor prin masaj, cu mișcări circulare, la nivelul abdomenului, sânilor și coapselor (cel puțin 2 aplicații / zi, timp de 10 minunte).
- Creme și loțiuni hidratante pe bază de acid hialuronic și vitamina E. Hidratarea pielii este esențială pentru menținerea elasticității și fermității.
- Produsele antioxidante pe bază de vitamina C – îmbunătățesc funcția de bariera a pielii, amelioreaza hiperpigmentarea.
- În sarcină este permisa exfolierea cutanată – fie cu o perie de curățare fie cu ajutorul unui gomaj. Se recomanda evitarea exfolianților chimici.
- Pentru tenul acneic se recomandă consult dermatologic pentru stabilirea unei rutine de îngrijire special adaptata sarcinii. Majoritatea produselor anti-acneice (inclusiv cele locale) sunt contraindicate în sarcină. De aceea, orice tratament anti-acneic se va începe după perioada de sarcină și alăptare.
Despre obiceiurile alimentare din timpul sarcinii poți citi mai multe în articolul realizat de Dr. Adriana Nae, aici.
Pentru programare la Dr. Teodora Predescu, completați formularul de mai jos.
Un comentariu la „Sarcina și modificările pielii”