Prof. Dr. Luminița Sidenco a pregătit o serie de materiale informative despre suferințele genunchiului. Ca să fie cât mai accesibile și pe înțelesul dvs., le vom împărți în pastile medicale, adică articole scurte, ușor de citit, aici regăsindu-se partea a II-a. Partea I poate fi accesată aici.
Suferințele genunchiului (Partea a II-a)
Traumatismele genunchiului
Aceste pastile medicale despre “Suferintelor genunchiului” vor aborda beneficiile programelor de recuperare fizical-kinetica in cazul traumatismelor genunchiului.
Episodul I
Cele mai frecvente traumatisme la nivelul genunchiului implica in primul rand meniscurile. Rolul meniscurilor este recunoscut, in sensul scaderii presiunilor si frecarilor la nivelul suprafetelor articulare.
Eliminarea chirurgicala a meniscurilor lezate este uneori mai putin benefica decat conservarea, chiar numai partiala, a acestora: eliminarea completa a meniscurilor antreneaza dublarea frecarii in articulatie, deci accelerarea distructiei cartilajelor.
Leziunile de grade mici ale meniscurilor nu implica neaparat cura chirurgicala.
Printr-un program fizical (electroterapic) corespunzator, putem controla durerile dezvoltate in activitate sau repaus, inflamatia articulara si putem sustine corespunzator programul de tonifiere musculara: doar muschii stabilizatori tonizati pot sustine corespunzator genunchiul, impiedicand evolutia leziunilor de menisc, si impiedicand complicarea acestora cu alte simptome – instabilitate, deformare, afectare functionala.
Deci, de la primele semne functionale care anunta leziuni de menisc, putem interveni cu succes in ameliorarea globala a genunchiului si sustinerea functionalitatii acestuia; interventia chirurgicala nu este obligatorie atata timp cat sustinerea fizical-kinetica este corespunzatoare.
Indiferent de alte pareri, pacientul trebuie sa consulte si medicul recuperator, pentru ca aplicarea unui program fizical-kinetic bine condus, etapizat, poate evita multa vreme operatia.