Suferințele genunchiului (Partea a III-a) – Leziunile ligamentelor

Prof. Dr. Luminița Sidenco a pregătit o serie de materiale informative despre suferințele genunchiului. Ca să fie cât mai accesibile și pe înțelesul dvs., le vom împărți în pastile medicale, adică articole scurte, ușor de citit, aici regăsindu-se partea a III-a. Partea I, despre suferințele genunchiului în general, poate fi accesată aici, partea a II-a, despre traumatismele genunchiului, poate fi accesată aici.

Episodul II
Destul de frecvente sunt si traumatismele de genunchi care implica lezarea ligamentelor.

Cel mai adesea, discutam de accidente sportive, cele mai predispozante sporturi fiind, evident, cele care se bazeaza in principal, pe membrele inferioare: skiul si fotbalul.

Evident ca, integrandu-se in modelul de miscare caracteristic multor sporturi, genunchiul este vulnerabil practic, in orice activitate sportiva, dar exemplele de mai sus sunt de departe in topul vulnerabilizarii genunchiului; si sunt si printre sporturile cu multi practicanti, dintre care, deci, se recruteaza multe “victime” privind traumatismele genunchiului.

Miscarile bruste, sub greutate proprie, cu fortarea genunchiului in rotatie, determina lezarea ligamentelor.
Vulnerabile pot fi toate ligamentele, depinde doar de directia de rotatie , si de miscarea cu care se combina rotatia, cel mai frecvent flexia. Genunchiul flectat (indoit) este mult mai vulnerabil decat extins (intins).

Sigur ca nu se exclud loviturile directe:
– fie aplicate de partenerii de joc (fotbal),
– fie de contactul intre persoane in miscare pe diverse directii (ski dar si fotbal),
– fie de contactul cu obstacole (inclusiv solul) la diferite viteze si/sau in diverse pozitii.
Prin extrapolare, se intelege usor ca aceste conditii determinante pentru traumatismele de genunchi, se intalnesc cu usurinta in orice sport.

 

Toate ligamentele genunchiului sunt importante, dar totusi cel mai important pentru statica si dinamica genunchiului ramane ligamentul incrucisat anterior (LIA)

Leziunile ligamentare partiale nu necesita, in general, interventie chirurgicala.
Aplicarea rapida a programului de recuperare asigura reparatia anatomica a majoritatii leziunilor ligamentare.
Programul fizical-kinetic rapid aplicat, particularizat fiecarui subiect si corect condus asigura recuperarea functionala integrala a genunchiului si previne aparitia complicatiilor in cazul leziunilor ligamentare.

Exceptie face ruptura totala de LIA care necesita obligatoriu, interventie chirurgicala.
Dar si aici, recuperarea fizical-kinetica este decisiva, atat in faza de pregatire pre-operatorie, cat si in faza de recuperare functionala post-operatorie, care se desfasoara in etape bine stabilitate.
Numai un program fizical-kinetic bine condus poate asigura redobandirea stabilitatii statice si dinamice a genunchiului, poate asigura mobilitatea controlata si functionalitatea integrala a articulatiei.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Item added to cart.
0 items - 0,00 lei