Foarte multe aspecte patologice ale staticii vertebrale sunt generate de dezechilibre scheletale prezente la distanță.
Exemplul cel mai frecvent îl constituie
piciorul plat.
Diagnosticat sau nu in prima copilărie, piciorul plat preocupa părinții cel puțin in prima perioada de viața a copilului: in acest interval, părinții înțeleg importanta asistării piciorului prin ghetuțe ortopedice și ulterior, susținătoare plantare. O data cu creșterea copilului, mai ales la vârsta adolescentei, tinerii își conving părinții ca nu mai este necesară asistarea piciorului: pe de-o parte, doresc sa poarte alte piese de încălțăminte, despre care cred ca nu sunt compatibile cu susținătoarele plantare, sau sunt convinși, atât copiii cât și părinții, ca o data cu creșterea, piciorul plat “s-a vindecat”.
Eroarea este foarte mare, și conduce in evoluția scheletului, la tulburări complexe: piciorul plat evoluează, se accentuează devenind valg, genunchii încep sa se apropie și se deformează și ei in valg (genunchi in X), apar tulburări la nivelul soldurilor și chiar al coloanei lombare.
Piciorul plat-valg neasistat evoluează in timp spre hallux valgus (monturi), care asociază deformări complexe ale degetelor, astfel ca, la vârsta adulta, deformările compromit mersul și, uneori, limitează progresiv tipurile de pantofi accesibili.
Va propunem o atitudine corecta fata de piciorul plat.
Inițial, este nevoie de o evaluare podometrica pe care o putem realiza cu colaboratorii clinicii noastre, pe baza sistemului baropodometric de care acestia dispun; rezultatele evaluării vor fundamenta atât prescripția personalizata de susținătoare plantare, cât și programul kinetic de tonifiere și reconfigurare plantara.
Evaluarea funcțională efectuata de medicul recuperationist si terapeuti, trebuie sa privească și eventualele afectări scheletice asociate – genu valg, tulburări de statica ale coloanei și/sau ale bazinului.
In continuare, inițiem și monitorizam programul kinetic dedicat pentru piciorul plat și pentru eventualele afectari scheletice asociate, folosind aparatele de tonifiere musculară de care dispunem, ca și o gama larga de programe de kinetoterapie pasiva, pasivo-activa și activa asistata in clinica, instrumente si programe pe care terapeutii nostri cu experienta le adapteaza particularitatilor fiecarui subiect.
Cand este necesar, medicul recuperationist sustine programul kinetoterapic prin proceduri de fizioterapie adaptate, pentru intervale limitate.
Din punctul nostru de vedere, tulburările de statica ale piciorului, și in primul rând piciorul plat, se cer monitorizate permanent, și tratate periodic in funcție de evolutie, pentru a preveni neplăcerile ulterioare de statica și mers.